Nitriți

Extras din referat Cum descarc?

Nitritii responsabili de metemoglobinemie
Nitritii actioneaza direct asupra hemoglobinei. Hemoglobina functioneaza ca pigment respirator si trebuie sa contina fier in stare de ion feros Fe2+. Daca fierul este in stare ferica (Fe3+), hemoglobina este sub forma de metemoglobina. Continutul obisnuit al sangelui in metemoglobina este de 0.8%; sistemele enzimatice reducatoare regleaza acest continut.
Organismul uman poseda mecanisme de reglare eficace: aciditatea stomacului, catalaza care oxideaza nitritii si nitratii, sistemele enzimatice continute in globulele rosii, unul utilizeaza glutationul ca reducator si doua metemoglobin-reductaze etc. Aceasta reglare poate fi depasita de catre aportul de metemoglobinizantii toxici, cum ar fi: derivatii aromatici nitrati, medicamentele nitrate si nitrite, paraziticidele (nitrofurani, nitroimidazoli), insecticidele,fungicidele,erbicidele.
Daca nivelul metemoglobinei atinge 10%, subiectul reprezinta simptome de cianoza, de la 60% apar tulburari de cunostinta si la 70% intoxicatia poate fi mortala. Tratamentul consta in inducerea fierului pentru obtinerea hemoglobinei de catre acidul ascorbic. 
Intrucat nitratii sunt generatori de nitriti, Organizatia Mondiala a Sanatatii a limitat doza lor zilnica (DZA) la 3.65 mg/kg greutate corporala. 
Se limiteaza doza de nitrati adaugati in produsele de carmangerie la 1.2 - 2%.
Doza zilnica administrata de nitriti este de 0.133 mg/kg greutate corporala.
Mutagenitatea si cancerogenitatea produsilor CNO
Aproximativ 90% din cei 300 CNO studiati produc tumori la o mare varietate de organe, la 41 specii de animale. N - Nitrozodimetilamina (NDEA), de exemplu, exercita o activitate cancerigena de 20 de specii diferite. Nu se cunoaste nici o specie de animal care sa reziste la actiunea cancerigena la nici unul dintre aceste componente. S-a observat o remarcabila organospecificitate a raspunsului cancerigen pentru doua grupe distincte de CNO, nitrozaminele si nitrozamidele, a caror structura este prezenta in figura.
R N R X
N R N C Y
O N
O
Nitrozamine derivate din: Nitrozamide derivate din:
Dialchile R,R`=alchile Alchilamide X=0, Y=alchil(ari)
Alchilarilamine R=alchil, R=aril Alchiluree X=0, Y=NH(NHR)NR
Dialchilamine R,R`=arile Alchilcarbamati X=0, Y=OR
Amine ciclice R-R`-ciclu Alchilguanine X=NH, Y=NH
Structura compusilor N-nitrozati
N-Nitroaminele exercita o actiune cancerigena specifica in principal la ficat, esofag, aparatul respirator si la rinichi. Sistemul nervos periferic si central, aparatul gastrointestinal si rinichii sunt principalele organe sensibile de N-nitroamide.
Aceasta organotropie depinde, intr-o mare masura, de structura chimica a produsului considerat. Localizarea tumorilor induse depinde, de asemenea, de specia animalului (succeptibilitatea la un CNO dat este variabila de la o specie la alta) si de doza si durata expunerii.
Rezultatele testelor de cancerogenitate, in particular a nitrozaminelor, sunt afectate de elemente farmacocinetice si de modul de administrare a CNO. Reactii diferite au fost evidentiate la aceeasi specie dupa cum acelasi CNO a fost administrat in doze continue (aditia apei de baut sau a alimentelor) sau piunctuale, chiar daca, cantitatea totala de substanta cancerigena ingerata a fost aceeasi. 
CNO isi exercita efectele cancerigene dupa conversia metabolic (a nitrozaminelor) in derivati instabili si reactivi care constituie factori cancerigeni.
Metabolismul nitrozaminelor este realizat de catre enzimele citrocom P450-. Astfel spus, procesul de hidroxilare, de oxidare enzimatica in ? sau ?,poate avea loc ca si in cazul produselor cu lant lung.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nitriti.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!