Mixul de Inghetata

Extras din referat Cum descarc?

Mixul de inghetata
Acesta este un ulei-in-apa, emulsie compusa din 10-12% grasime dispersata intr-o solutie apoasa care contine proteine si unele saruri anorganice, in stare coloidala si carbohidrati si saruri anorganice in solutie. Un exemplu tipic de amestec de lapte ar contine 12% grasimi, 10,5% particule solide de lapte nu foarte grase, 13.0% zahar si 0,5% stabilizator. Pentru o componenta de baza de lapte, lapte degresat sau apa se adauga grasime sub forma de smantana, unt sau unt-ulei, solide nu prea grase sub forma de lapte praf degresat sau lapte condensat, agent de indulcire sub forma de zahar, glucoza sau zahar invertit si gelatina, alginati gingiilor sau ca stabilizator. In amestecuri non-lactate, grasimile vegetale inlocuiesc unora sau tuturor untul si cazeinatul de unele sau toate cu laptele praf degresat. Sintetic agentii de emulsionare si stabilizare sunt de asemenea utilizati. La fabricarea amestecului de inghetata, ingredientul lichid de baza este incalzit la 40-50 ? C, iar ingredientele uscate si mixte sunt adaugate amestecate in compozitie. Amestecul este incalzit in urma a 70 ? C si grasimile sau concentratul din lapte se adauga. Amestecul este apoi pasteurizat intr-un schimbator de caldura cu placi la 80 ? C timp de 15-25 secunde. Acesta este apoi supus la doua etape de omogenizare, racit la mai putin de 5 ? C si a avut loc la aceasta temperatura pentru o perioada de timp pentru a "imbatrani" amestecul. Acest amestec poate fi apoi pulverizat-uscat. Pentru a reduce problemele din cauza aderentei de pulbere, o parte din zahar poate fi retinuta din amestec si se adauga la pulberea uscata prin amestecarea uscata intr-o etapa ulterioara. Un uscator de pulverizare cu pat fluidizat integrat poate fi utilizat alternativ sau de uscare poate fi completat intr-un pat fluidizat separat. Continutul de umiditate a pulberii este de 1-2%. Pentru fabricarea de inghetata, pulberea este reconstituita si congelata intr-un congelator de tipul de suprafata fragmentat, pana cand aproximativ 50% din apa este inghetata. Acest produs partial inghetat este apoi ambalat si congelat complet intr-un tunel de intarire operat la -20 la -40 ? C (Masters, 1991; Rothwell, 1985; Brennan et al, 1990, Brennan 1992). A se vedea, de asemenea, uscatorul de pat fluidizat integrat pulverizator, pulverizator de uscare.
Cafea instant a se vedea extractul de cafea.
Lapte praf instant a se vedea sub lapte degresat si lapte integral.
Ceai instant a se vedea extractul de ceai.
L
Lactoza
Lactoza cristalina poate fi fabricata din zer sau din permeat obtinuta atunci cand zerul este ultrafiltrat. Atunci cand materialul de plecare este zer, acesta este concentrat prin evaporare in vid in mai multe trepte la o concentratie totala de solide 52-62%. Temperaturlei mai mici de 70 ? C sunt folosite pentru a evita denaturarea proteinelor din zer cat mai mult posibil. Daca permeatul este materia prima,atunci temperaturi de pana la 95 ? C poate fi utilizate dar si o concentratie de solide 70% mai este posibila. Mai multe trepte in care se incadreaza evaporatoarele de film sunt utilizate frecvent. Concentratul este apoi insamantat cu cristale de lactoza fin si racit pentru a promova cristalizarea lactozei. Lactoza astfel produsa este alfa-lactoza monohidrat. Cristalele sunt separate de lichide prin intermediul unei centrifuge de decantare. Ele sunt apoi spalate si decantate pentru a doua oara. Cristalele sunt apoi uscate intr-un uscator de pat rotativ sau fluidizat. Acest produs este cunoscut sub numele de lactoza comestibila. Un produs mai rafinat, utilizat in scopuri farmaceutice, poate fi obtinut prin includerea unor suplimentare, in trepte de recristalizare si decolorare (van den Bos, 1982; rajah si Blendford, 1988). A se vedea, de asemenea, evaporarea, uscatorul de pat fluidizat si uscatorul rotativ.
Carnea de miel a se vedea la carne.
Praz
Prazul trebuie sa fie recoltat atunci cand au varfurile proaspat verzi si gat ul de marimi mijlocii. Radacinile sunt feliate de jos si bulbi si frunzele sunt spalate. Ele sunt apoi taiate in bucati sau cuburi si sulfitate, prin pulverizare sau imersie, pentru a da un continut de SO2 de 500-1000 ppm in produs uscat. Piesele sunt uscate intr-un cabinet sau in uscatoarele tunel. Temperaturile de admisie de aer de pana la 80 ? C sunt folosite in stadii de uscare timpurii pentru a reduce la aproximativ 55 ? C, spre sfarsitul anului de uscare (Van Arsdel et al, 1973b). A se vedea Cabinetul uscator, uscatorul Tunel.
Lamaia
Fructele intregi de lamaie sau felii de fructe nu sunt uscate comercial intr-o masura semnificativa. Coaja de lamaie poate fi uscata intr-un mod similar cu coaja de portocala, adica celulele de ulei sunt rupte, coaja este tratata cu o solutie de sirop- glicerol de porumb si se usuca in vid la o umiditate de 8-16%. Sucul de lamaie este doar uscat comercial intr-o masura limitata, mult mai putin decat sucul de portocale. Un numar de diferite tehnici de uscare poate fi folosit similar cu cele utilizate pentru sucul de portocale. Sucul este mai intai concentrat la 2,535% din totalul continutului de substante solide, de obicei prin evaporare in vid mai multe efecte. Compusii volatili, aroma, sunt eliminate din suc, inainte sau in timpul primelor etape de evaporare si se adauga inapoi la concentrat sau mai tarziu la produsul uscat. Acest concentrat poate fi uscat prin pulverizare, spuma-mat, puf de vid sau metode de liofilizare. Produsul uscat are putina aroma si asa substantele volatile, separate de sucul de mai devreme, pot fi adaugate la acesta. Alternativ, incapsulat uleiul de lamaie poate fi utilizat (Nelson si Tressler, 1980). A se vedea, de asemenea, Portocala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mixul de Inghetata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!