Cuprins
- Cuprins
- 1. Nominalizarea si definirea marfurilor
- 2. Sortimentul de marfuri, clasificat dupa criterii merceologice
- 3. Criterii de calitate standardizate
- 4. Ambalarea si etichetarea marfurilor analizate
- 5. Thrmene de valabilitate si conditii de pastrare
- 6. Bibliografie
Extras din referat
Mierea de albine este un produs alimentar nativ, cu o valoare nutritive ridicata(valoare
energica 315-325Kcal/100g) si cu rele insusiri dietetice si terapeutice, utilizabila inalimentatia tuturor contingentelor de consumatori. Rezulta prin prelucrarea de catre albine (Apis melifera L) a nectarului florilor sau a manei secretate de o serie de insecte parasite care traiesc pe diferite parti ale unor arbori ori a altor surse de zahar accesibil.
2. Sortimentul de marfuri, clasificat dupa criterii merceologice
Dupa origine mierea se clasifica in:
- Miere florala
- Miere extraflorala
- Miere de mana
In functie de modul de prelucrare mierea de albina se clasifica in:
- Miere de figure
- Miere obtinuta prin scurgere libera
- Miere obtinuta prin centrifugare
In functie decalitate se clasifica astfel:
- Miere superioara, in care se incadreaza mierea poliflora, monoflora si de padure cu insusiri superioare, recoltata de albine din florile de tei, salcam, izma, faneata de deal, mana de conifere sau alte surse de zahar
- Miere de calitate I in carese incadreaza mierea poliflora side mana cu insusiri inferioare
Mierea florala
Mierea de coriandru- de culoare deschisa, asemanatoare cu cea de salcie, în primele
doua saptamâni de la extractie are un gust neplacut, dar lasata în maturator descoperita, îsi pierde acest miros ajungând o miere suava excelenta
Mierea de floarea soarelui-in sedimentul ei granulele de polen ajung uneori pâna la
100 %. Datorita continutului mare de glucoza, cristalizarea se declanseaza mult mai repede fata de celelalte sorturi de miere, uneori chiar în faguri, extractia ei trebuind sa se faca repede.
Mierea de izma-Este recomandata pentru afectiunile de stomac si intestine .
Mierea de iarba neagra-Este buna pentru anemici, clorotici si în afectiunile sistemului
nervos.
Mierea de levantica-Este recomandata celor epuizati fizic si nervos.
Mierea de menta-Are aroma mentei si gust dulce, consistenta uniforma, vâscoasa,
cristalizeaza în granule marunte, incomplet. Are culoare verzui-brun roscata si se recolteaza în cantitati mari în Delta Dunarii si zonele de inundatie ale acesteia. Contine o cantitate mare de vitamina C si datorita calitatilor nutritive si terapeutice, se cauta pentru consum.
Mierea de paducel-Este foarte buna pentru bolnavii de inima.
Mierea de rapita-Este de culoare galbena-deschisa, foarte dulce, are un gust si miros
placut, cu o consistenta densa, dizolvându-se greu în apa. Se cristalizeaza la 10-12 zile de la extractie, chiar în faguri, luând o culoare albicioasa si usor galbuie. De aceea recoltarea trebuie facut rapid, la terminarea înfloririi.
Mierea de rozeta-Face parte din prima categorie, fiind de o calitate exceptionala –
dupa gust si aroma.
Mierea de trifoi-Este considerata cea mai buna ca savoare si prezentare. Este bogata în
vitamine (B1, B2, C) culoarea variind în functie de specia de la care provine (alba la trifoiul alb pitic, galben-rosietica la celelalte varietati). Cristalizeaza lent.
Mierea de verigariu si cea de salba-Este buna pentru stomac si intestine, fiind si
laxativa.
Mierea de zburatoare-Este de culoare deschisa, foarte gustoasa dar, cristalizeaza repede.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Mierea de Albine.doc