Microscopia Electronica

Extras din referat Cum descarc?

Microscopia electonica de transmisie( TEM)
Reprezinta un procedeu de analiza microscopica la care radiatia trece prin proba de analizat. In figura 3.130 este reprezentata schema de principiu al unui microscop electronic prin transmisie. 
Acest tip de microscopie este folosita in metalografie in principal pentru studiul structurilor cristaline, pentru demonstarea defectelor de retea si pentru studierea limitei de faza. 
Dat fiind faptul ca in corpurile solide absorbtia electronica este puternica pentru examinare sunt necesare folii deosebit de subtiri ale materialului analizat. Grosimea minima a foliilor este dependenta de numarul de ordine al materialului analizat si de tensiunea de accelerare folosita. 
In cazul in care, din motive tehnice nu se pot obtine folii suficient de subtiri pentru a fi patrunse de fascicul de electroni sau in cazul in care la trecerea fasciculului de electroni prin folie contrastul este prea slab se apeleaza la obtinerea de replici ale suprafetei probei.
Obtinerea foliilor. Pentru obtinerea foliilor se pleaca de la probe cu grosimi cuprinse intre 0,1-1mm. Aceste probe trebuiesc extrase din materialul de baza cu atentie mare astfel incit sa nu apara modificari de structura sau a altor proprietati.
Extragerea probelor din materialele dure se realizeaza un disc diamantat deosebit de subtire, racit din abundenta cu apa, iar in cazul materialelor moi se utilizeaza taierea controlata cu un acid sau cu un amestec de acizi. Dupa extragere urmeaza subtierea probei. Pentru aceasta se vor evita pe cit posibil metode de subtiere mecanica deoarece este afectata structura stratului superficial. Metodele chimice si electrochimice sunt in acest caz mult mai eficiente ele ne afectind structura. Dupa atingerea unei grosimi suficient de mici urmeaza o lustruire a folie. Lustruirea se face in conditiile cele mai avantajoase pe cale electrochimica. Ea se continua pina cind materialul este strapuns obtinindu-se in imediata vecinatate a strapungerii o folie sub forma de panta inclinata, folie care este suficient de subtire pentru a putea fi folosita ca proba pentru studiul microscopic. Modalitatea de lucru cel mai des utilizata in cazul lustruiri electrochimice este asa numita metoda a ferestrei. Foloa supusa lustruirii este in prealabil acoperita la margini si in zona conectari electrice cu un lac aderent, Figura 3.131, faza a. Dupa conectarea probei la anodul unei celule de electroliza cu electroliti specifici, dupa un timp de electroliza datorita rolului de pasivizare a produselor de dizolvare anodica care coboara gravitational spre fundul celulei de electrolizaa, partea inferioara a probei este protejataa de dizolvare astfel incit in partea superioara proba este strapunsa la un moment dat obtinindu-se o "fereastra", Figura 3.131 faza b.
Dupa aceasta se roteste proba cu 180? si se protejeaza din nou cu un lac la margini si in zona noua de prindere, Figura 3.131 faza c. Continuind procesul de lustruire electrochimica se obtine in partea superioara o formatiune de tip "peninsula", Figura 3.131 d. Sub forma unei folii extrem de subtiri ce reprezinta de fapt proba pregatita pentru microscopie. Pentru pregatirea foliilor din materiale semiconductoare, ceramice sau polimeri se utilizeaza dizolvarea chimica controlata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Microscopia Electronica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Georg Gutt, Sonia Gutt, Doru Dumitru Palade etc." Incercarea si caracterizarea materialelor metalice",Editura Tehnica, Bucuresti, 2008;
Sonia Gutt" Analiza Instrumentala" Editura Universitatii Seceava, 1997;
www.sincedirect.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!