Microorganisme Utile în Industria Alimentară

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Definitie - microorganisme

2. Clasificarea microorganisme lor si caracterizarea principalelor grupe cu importata in industria alimentara

2.1 Clasificarea generala a microorganismelor

2.2 Caracterizarea principalelor grupe de microorganisme cu importanta in industria alimentara

3. Microorganisme utilizate in industria alimentara

3. 1. Microorganisme utilizate in industria laptelui

3. 2. Microorganisme utilizate in industria branzeturilor

3. 3. Microorganisme utilizate in industria carnii

3.3.1.Culturi starter utilizate in industria preparatelor din carne

3. 4. Microorganisme utilizate in industria vinului

3. 5. Microorganisme utilizate in industria panificatiei

3. 6. Microorganisme utilizate in prelucrarea legumelor si fructelor

4. Factorii care influenteaza pastrarea calitatii produselor alimentere

Bibliografie

Extras din referat:

Pentru diverse subramuri ale ind. alimentare, in tratarea microbiologiei produselor de origine animala si vegetala se prezinta sursele posibile de contaminare (interna sau externa) utilizarea culturilor starter in biotehnologii alimentare si rolul procesulor microbiologice in fabricarea, conservarea si asigurarea calitatii produselor alimentare.

1. Microorganisme , sunt sisteme complexe, mono- sau pluricelulare, cu celule de tip procariot sau eucariot, inzestrate cu un metabolism propriu si continuitate genetica, foarte diversificate ca forma, dimensiuni si activitate metabolica.

MICOBIOLOGIA PRODUSELOR ALIMENTARE - stiinta cu caracter aplicativ care studiaza structura, proprietatile, morfofiziologia organismelor cu implicatii in industria alimentara pentru cunoasterea urmatoarelor grupe de microorganisme :

- microorganisme utile folosite sub forma de culturi starter pentru procese fermentative care stau la baza dezvoltarii subramurilor industriilor alimentare: drojdiile fermentative folosite la fabricarea berii, a vinului, a alcoolului etilic, in panificatie; bacteriile lactice si propionice folosite in industria laptelui si la conservarea produselor alimentare;

- microorganisme daunatoare care produc alterari ale alimentelor sau care prin consum de alimente contaminate produc imbolnaviri ale consumatorului.

Microbiologia produselor alimentare sta la baza controlului microbiologic si igienico-sanitar in diferite procese tehnologice pentru a asigura obtinerea unor produse de calitate, prin respectarea normelor si standardelor microbiologice.

MICROBIOLOGIA INDUSTRIALA - stiinta de investigare si control a fermentatiilor, respectiv a acelor procese industriale catalizate de catre microorganisme selectionate sau de enzime produse de acestea, procese industriale din care rezulta un produs cu valoare economica, un produs eficient.

In prezent, cu ajutorul microorganismelor, se obtin peste 200 de produse la scara industriala, avantajos, numai pe cale microbiana:

- alcool: etilic, metilic, butilic, izopropilic;

- acizi: citric, lactic, gluconic, acetic, kojic, ustilagic;

- proteine; aminoacizi;

- enzime; vitamine;

- antibiotice; insecticide biologice.

In cantitati mici se obtin hormoni, interferon, insulina.

Bibliografie:

Banu C. ,,Tratat de industrie alimentara - Tehnologii alimentare",vol II, Ed. ASAB, Bucuresti, 2009.

Corina Dana Misca - Microbiologie alimentara, Ed. Mirton, Timisoara 2001.

3.http://conspecte.com/Merceologia-marfurilor-alimentare/microbiologia-fructelor-legumelor.html.

http://conspecte.com/Merceologia-marfurilor-alimentare/pastrarea-si-garantarea-calitatii-produselor-alimentare.html.

Darie N., Ognean C. F., Ognean M. ,,Efectori in panificatie si inocuitatea lor", Ed. Alma Mater, Sibiu, 2006.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Microorganisme Utile in Industria Alimentara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
6 854 cuvinte
Nr caractere:
43 735 caractere
Marime:
45.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Industrie Alimentară
Tag-uri:
industrie alimentara, change
Predat:
la liceu
Sus!