Microfiltrarea si Pervaporatia in Industria Vinului

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
2.Scopul utilizarii acestor tehnici de separare prin membrane 
3.Avantaje si dezavantaje 
4. Microfiltrarea:
-Aspecte generale 
-Aplicatii ale microfiltrarii in tehnologia vinului
-Schema/schemele tehnologice de obtinere a produsului/produselor cu evidentierea operatiilor de separare prin membrana
5. Pervaporatia:
-Aspecte generale 
-Aplicatii ale pervaporatiei in tehnologia vinului
-Schema/schemele tehnologice de obtinere a produsului/produselor cu evidentierea operatiilor de separare prin membrana
6. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In general separarea este o operatie prin care un amestec este divizat in doua sau mai multe fractiuni ce au compozitii diferite .Scopul acestei operatii este de a concentra un component in raport cu ceilalti.
Separarea se realizeaza in principal prin metode fizice,desi in unele cazuri se intalnesc si metode chimice.De-a lungul istoriei, eforturile omului de a intelege mediul inconjurator si de a-l transforma in folosul sau au fost strans legate de operatiile de separare.Marile progrese in chimie, inginerie, si implicit in industria alimentara se bazeaza pe progrese in acest domeniu. In cadrul proceselor de separare, pe langa procesele clasice de separare (distilarea, rectificarea, extractia, schimbul ionic, filtrarea, centrifugarea, sedimentarea), au aparut o serie de alte procese, cunoscute ca procese de membrana.
Procesele de membrana au cunoscut, incepand cu anii '70, o dezvoltare spectaculoasa, utilizandu-se la nivel industrial in domenii cum ar fi: tratarea apelor reziduale, tehnologiile medicale, industria chimica. Evolutia rapida si diversa a acestor tehnologii a fost posibila datorita punerii la punct a tehnicilor experimentale de preparare si caracterizare a membranelor.
Prin procese membranare poate fi separat in componente un sistem complex format dintr-un solvent in care se gasesc dizolvate specii chimice ionice, molecule si macromolecule si dispersate macromolecule, agregate moleculare si particule.
Procesele membranare permit si separarea unor specii chimice dizolvate, deci fractionarea unor sisteme omogene, asemanandu-se din acest punct de vedere cu extractia, distilarea sau schimbul ionic.
Filtrarea constituie una dintre cele mai importante operatii tehnologice la producerea vinurilor, pentru indepartarea levurilor, drojdiilor si microorganismelor, in vederea obtinerii unui vin limpede, stabil si steril. In mod clasic, aceste operatii se efectueaza cu ajutorul filtrelor cu elemente de filtrare orizontale/verticale, cu si fara material aluvionar, kieselgur sau bentonita. Inlocuirea acestor filtrari cu procese si tehnici de membrana, atat la prefiltrare si microfiltrare, cat si la sterilizarea lor, reprezinta unul dintre procedeele neconventionale de mare perspectiva pentru conditionarea vinurilor.
Tipurile de membrane organice utilizate, precum si modul de alcatuire a cartuselor filtrante (module filtrante) sunt in functie de natura materiei prime, a produsului finit si de tehnologia utilizata. Filtrarea tangentiala prin membrane asimetrice (microfiltrarea si ultrafiltrarea) cat si pervaporatia sunt utilizate la retinerea totala a levurilor si bacteriilor, a compusilor macromoleculari si a microorganismelor. Aceste tehnici sunt nepoluante, neinvazive si ecologice, neinfluentand calitatile organoleptice ale vinului.
Procesul de membrana Tipul
membranei Forta motrice Mecanism de separare Aplicatii
Microfiltrare (MF) Simetrica microporoasa
(0,1 - 10 mm) Presiune hidrostatica
(0,1 - 1 bar) Curgere capilara si adsorbtie Filtrare sterila, clarificare
Pervaporatia Asimetrica Presiune partiala de vapori Solubilizare - difuzie Separarea lichidelor organice
Avantajele precedeelor de separare prin membane:
-consum energetic mai redus;
-tratarea la temperatura ambianta(fara degradare termica);
-conditii de operare simple;
-posibilitatea operarii continue;
-posibilitatea de cuplare cu alte procedee clasice de separare;
-caracteristici diverse ale membranelor,adaptate scopului urmarit;
-cost de investitii si de operare redus;
Dezavantajele precedeelor de separare prin membane:
-fenomenul de polarizatie prin concentratie
-membranele nu sunt perfect permeabile
-durata de exploatare a membranelor este limitat


Fisiere in arhiva (1):

  • Microfiltrarea si Pervaporatia in Industria Vinului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!