Micobacterium Tuberculosis

Extras din referat Cum descarc?

Mycobacterium tuberculosis
Colonii de Mycobacterium tuberculosis
GENUL MYCOBACTERIUM
Scurt istoric:
Mycobacterium tuberculosis este bacteria care cauzeaza cele mai multe cazuri de tuberculoza. A fost descrisa pentru prima data de Robert Koch, in martie 1882.
Este o bacterie obligatoriu aeroba (nu Gram pozitiva/negativa), care se divide la 16-20 ore (o rata mica de multiplicare, comparativ cu alte bacterii, cum ar fi E. coli, care se divide la 20 de minute). Spre deosebire de alti germeni, datorita continutului mare de mureina din peretele celular, se coloreaza foarte greu si, ulterior, rezista la decolorarea cu alcool si acizi minerali diluati. Sunt asadar, bacili acid-alcoolorezistenti. Se pun in evidenta prin coloratia Ziehl-Neelsen. Pe frotiurile colorate dupa aceasta metoda, bacilul tuberculos apare colorat in rosu aprins, datorita fucsinei, in timp ce restul de germeni, celule sau alte elemente, sunt decolorate de acizi sau alcool, fiind ulterior recolorate cu albastru de metilen. Se mai poate identifica prin microscopie fluorescenta, sau prin colorare cu rodamina-auramina. De asemenea se dezvolta lent si numai pe medii speciale, cum ar fi mediul Lowenstein-Jensen, insa mai nou s-au obtinut rezulate excelente de cultura folosind mediul de cultura Middlebrook.
Bacilul este rezistent la actiunea majoritatii antibioticelor, acest lucru fiind in mare parte explicat prin faptul ca infectia este intracelulara; este sensibil la streptomicina, hidrazida acidului izonicotinic (H.I.N.), cicloserina si la bacteriofagi. Virulenta se pare ca este data de existenta unei substante lipidice numita cord-facto. Reactia sistemului imunitar la Mycobacterium tuberculosis este predominant de natura celulara.
Rezistenta specifica fata de infectia tuberculoasa poate fi obtinuta cu germenii vii atenuati. Prin vaccinare, in special a copiilor, cu B.C.G.(bacilul Calmette-guerin), se obtine o scadere importanta a cazurilor noi de tuberculoza. Acest vaccin contine bacili tuberculosi bovini care, prin treceri repetate pe mediul de cultura cu cartof biliat si glicerinat, si-au pierdut virulenta si capacitatea de a produce tuberculoza, dar si-au pastrat proprietatile antigenice.
DEFINIlIE, INCADRARE
Familia Mycobacteriaceae are in componenta un singur gen: Genul
Mycobacterium. Genul Mycobacterium cuprinde urmatoarele specii:
- grupul ,,tuberculosis"
o Mycobacterium tuberculosis
o Mycobacterium africanum
o Mycobacterium bovis
- grupul ,,mycobacteriilor atipice"
o Mycobacterium kansasii
o Mycobacterium marinum
o Mycobacterium xenopi
o Mycobacterium scrofulaceum
o Mycobacterium fortuitum
o Mycobacterium gordonae
o Mycobacterium malmoense
o Mycobacterium ulcerans
o Mycobacterium avium-intracellulare
o Mycobacterium chelonae
o Mycobacterium abscessus
- Mycobacterium leprae
Germenii din genul Mycobacterium sunt bacili care nu cedeaza colorantul
nici sub actiunea combinata a acidului diluat si a alcoolului. Din acest motiv se
numesc bacili ,,acido-alcoolo-rezistenti". Aceasta proprietate se datoreaza cantitatii
mari de lipide si ceruri din peretele bacterian.
MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS
CARACTERE GENERALE
Este agentul cauzal al tuberculozei, descoperit de Robert Koch in 1882.
Desi neoficial se mai numeste si ,,bacilul Koch" numele genului se datoreaza
asemanarii morfologice cu fungii microscopici filamentosi: myces = fung +
bakterion = baston mic.
Habitat
Este un patogen strict uman desi poate infecta si animalele de companie:
papagal, caine, pisica, maimuta.
Caractere morfotinctoriale
Proprietati morfo-tinctoriale-- bacili acido-alcoolo bacili acido-alcoolo rezistenti (BAAR)rezistenti (BAAR)- asezati sub forma de - litere majuscule - nesporulati; -necapsulati
Asocierea afectarii cutanate cu infectia dat de micobacterii este cunoscuta de la inceputul
secolului XIX, cand Laennec a publicat in 1826 primul caz de tuberculoza cutanata si a descries propria sa leziune pe care a numit-o ,,prosector wart" (veruca prosectorului). De atunci au fost publicate multe articole care au descris diferite manifestari cutanate ale tuberculozei si in care au fost subliniate dificultathile pe care le implica diagnosticul acestora. Fiind o forma rara de tuberculoza, tuberculoza cutanata este rareori suspectata in clinica, prezentand totodata si o mare varietate morfologica. Din acest motiv este inclusa in diagnosticul diferenthial al unui numar mare de afectiuni cutanate. Agentul etiologic al tuberculozei a fost descoperit si cultivat de Robert Koch in 1882 si a fost numit Mycobacterium tuberculosis. Acesta este un bacil acid-alcoolo-rezistent evidentiat prin coloratia Ziehl-Nielsen. Exista trei specii de Mycobacterium foarte patogene ce pot cauza tuberculoza cutanata: Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium bovis si Mycobacterium avium. 
M. tuberculosis este cel mai frecvent izolat in tuberculozele cutanate, rar M. bovis si excepthional 
M. avium. Pentru izolarea M. tuberculosis sunt necesare medii speciale precum Lowenstein- Jensen pe care apar dupa 2-4 saptamani colonii rugoase, uscate si neregulate care au aspect de ,,miez de paine". In mediul Agar-Midlebosk M. tuberculosis se dezvolta mai precoce si abundent. 
Mycobacterium tuberculosis se prezinta ca un bacil fin, usor incurbat, cu
dimensiuni de 2-5 um lungime. Are structura peretelui asemanatoare cu a
bacteriilor Gram pozitive dar cu continut mare in lipide si ceruri. Se coloreaza greu
cu coloratia Gram. Pentru evidentierea pe frotiu se foloseste coloratia Ziehl-
Neelsen.
Pe frotiul din cultura tulpinile patogene se dispun in siruri paralele alcatuind
corzi (cordoane).
Izolare, conditii de crestere si dezvoltare:
Bacilii tuberculosi cresc foarte greu; ritmul Bacilii tuberculosi cresc foarte greu; ritmul de diviziune este de 10-12 ore, de aceea de diviziune este de 10-12 ore, de aceea coloniile apar tardiv.coloniile apar tardiv.
- cel mai repede apar coloniile de mycobacterii atipice, dupa 3-7 zile de la mycobacterii atipice, dupa 3-7 zile de la insamintare
- coloniile de M. hominis apar dupa 4-6 - coloniile de M. hominis apar dupa 4-6 saptamini de la insamintare
- coloniile de M. bovis si cele de M. avium - coloniile de M. bovis si cele de M. avium apar dupa 6 saptamini.a
- Cel mai folosit mediu de cultura este mediul ce contine galbenus de ou si glicerina, numit ce contine galbenus de ou si glicerina, numit mediul Lmediul Lowenstein.owenstein.
- Bacilii tuberculosi dau culturi de tip R Bacilii tuberculosi dau culturi de tip R 
- pe mediile solide dau colonii conopidiforme (neregulate si uscate)(neregulate si uscate)
- - pe mediile lichide bacilii de tip hominis si - pe mediile lichide bacilii de tip hominis si bovis cresc sub forma de pelicula, lasind mediul limpede.
- Temperatura optima de dezvoltare este de Temperatura optima de dezvoltare este de 37 ?C.37 ?C.
- Bacilii tuberculosi sant puternic aerobi ( cresc Bacilii tuberculosi puternic aerobi ( cresc doar la suprafata) si au nevoie de un ph usor doar la suprafata) si au nevoie de un ph usor acid.


Fisiere in arhiva (1):

  • Micobacterium Tuberculosis.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!