Mezelurile

Extras din referat Cum descarc?

Mezelurile
"Aspectul si mirosul mezelurilor ne pot pacali adesea, de aceea, prima regula, atunci cand mergem la cumparaturi, este sa citim cu atentie eticheta", ne-a recomandat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. 
- Daca, pe eticheta, la ingrediente, prima pe lista nu se afla carnea (de porc, vita, pasare), ci slanina, de pilda, inseamna ca acel produs contine putina carne si multa slanina. Deci, evitati-l!
- Cand apare prescurtarea MDM, e de rau! MDM inseamna carne dezosata mecanic, mai exact, resturile de carne de pe carcase, cu tendoane, piele, fulgi, ciocuri. La macinat, intra chiar si o parte din schelet, acesta venind cu un aport foarte mare de fosfor, care impiedica fixarea calciului in oase. In plus, calitatea microbiologica este foarte proasta, din cauza microbilor aflati pe pielea animalului.
Atentie la E-uri!
- Evitati amidonul (E1420, E1430, E1440), care, de fapt, inseamna paine in mezeluri. Daca nu vreti sa cumparati apa, in loc de mezeluri, evitati produsele care contin E407, un aditiv care poate provoca boli gastrice. 
- Nu cumparati produse care contin: polifosfati, de genul E452, deoarece impiedica fixarea calciului in oase; potentiatorii de gust, adica glutamatul monosodic (E621); inozinatii (E632, E631); guanilatii (E629, E628, E627); colorantii, cum este carminul (E120); conservantii, cum ar fi nitritul de sodiu (E250), potential cancerigen.
- Produsele foarte sarate nu sunt recomandate, deoarece sarea scoate calciul din sange, produce hipertensiune si genereaza celulita.
Am vazut cum se fac preparatele din carne 
Ca sa vedem cum se fabrica mezelurile de calitate, dupa reteta originala, am ales o fabrica agreata de UE, pentru ca indeplineste toate standardele de calitate si de igiena. 
Am fost obligati sa semnam ca suntem sanatosi "tun", ca nu suferim de boli respiratorii, contagioase, ca nu avem rani deschise. Apoi, am luat la cunostinta regulamentul obligatoriu pentru toti cei care intra in fabrica: nu pui mana pe nimic, nu te apropii de aparate si de instrumente. 
Iti acoperi parul cu un capison, pui un halat de unica folosinta, peste care imbraci o suba groasa. Abia cand intri la 4 grade Celsius, iti dai seama cat de util este acest echipament. Muncitorii incep lucrul, la ora 5,00 dimineata. Carcasele de carne trec mecanizat la transare si, in functie ce urmeaza sa devina, la malaxor, la fiert sau copt. 
Fiecare transa de carne este analizata in laborator. "Fiecare fabrica pune ce vrea in compozitie pentru ca legislatia din tara noastra spune ca reteta este a producatorului. Multe firme, chiar mari, falsifica cu buna stiinta produsele, inlocuind carnea cu soia, amidon, resturi, carne dezosata mecanic (MDM), E-uri si multa apa. De pilda, daca produsul este prea moale sau din care iese apa, inseamna ca nu a fost respectata reteta originala. Cand simti ca musti din carne, atunci e un produs adevarat. Cremvurstii trebuie sa se sparga in gura, nu la fiert. Produsele inferioare sunt ieftine, iar cele care respecta reteta sunt mai scumpe. Daca un parizer costa 15 lei si altul doar 6 lei, e clar ca cel ieftin nu are prea multa carne, ci inlocuitori. Atentie, asta nu inseamna ca e periculos, ci doar ca nu e nutritiv si ca nu e un produs original", ne-a precizat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. 
Retete originale 
Parizer: carne de vita categoria I, grasime tare de porc, usturoi;
Sunca de Praga: pulpa de porc, condimentata si fiarta;
Mititei: carne de vita, carne de porc, grasime de porc, soia, usturoi "cat cuprinde", bicarbonat, sare;
Salam de Sibiu: pulpa de scroafa, grasime tare de porc, sare, piper, usturoi, nitrit si nitrat. Se usuca minimum 70 de zile, se insamanteaza cu mucegai. 
II. CONCEPTUL PRODUSULUI:
Reteta pentru 100 kg salam Sibiu
Materii prime: 
- carne porc 65 Kg
- piept porc, fleica 20 Kg
- slanina 15 Kg
Materii auxiliare 
- sare 0.08 Kg
- azotat de Na 0.002 Kg
- zahar 0.005 Kg
- piper alb 0.008 Kg
- enibahar 0.0009 Kg
- usturoi 0.002 Kg
- boabe de mustar 0,015 Kg
Membrane: se folosec membrane artificiale cu diametrul de 60 mm.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mezelurile.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!