Metode si Mijloace de Igienizare in Industria Alimentara

Extras din referat Cum descarc?

Igienizarea
In timpul operatiilor tehnologice de fabricare a alimentelor, produsele vin in contact cu suprafetele si cu ustensilele de lucru, care in conditiile neasigurarii igienizarii corecte, reprezinta, una din principalele surse de contaminare a acestora.
In cadrul masurilor de igiena, obiectivul igienizarii este eliminarea de pe toate suprafetele care vin in contact cu produsele, a reziduurilor organice de provenienta alimentara, care de obicei, inglobeaza numeroase microorganisme. Igienizarea se realizeaza prin mijloace mecanice si fizice.
Igienizarea cuprinde doua operatii complementare, spalarea si dezinfectia, care urmaresc:
- din punct de vedere fizic, indepartarea tuturor depozitelor organice vizibile de pe suprafete (prezenta mazgii da senzatia de lunecos la pipait);
- din punct de vedere chimic, eliminarea tuturor urmelor de substante chimice din solutiile de spalare sau dezinfectie;
- din punct de vedere microbiologic, reducerea la maximum a microflorei existente.
Avand in vedere necesitatea obtinerii unor produse alimentare de calitate, igienizarea devine o componenta a procesului tehnologic caruia trebuie sa i se acorde aceeasi atentie ca tuturor celorlalte operatii.
Pentru stabilirea ritmului si duratei operatiilor de igienizare, a volumului de munca si a cantitatii de materiale necesare executarii acesteia sunt necesare informatii privind viteza de acumulare si cantitatea reziduurilor organice care trebuie indepartate.
Pentru a avea eficacitate maxima, actiunea de igienizare trebuie sa se desfasoare continuu, cu o intensitate mai mare imediat dupa oprirea productiei.
Durata si modul de executare a igienizarii nu trebuie sa stanjeneasca operatiile de productie, dar nici sa fie neglijate. Pentru a se realiza cele prezentate, se recomanda ca succesiunea operatiilor de igienizare a utilajelor sa respecte urmatoarea schema :
Spalarea: Demontarea utilajelor
Indepartarea depozitelor voluminoase si a resturilor
de pe pardoseala cu jet de apa
Aplicarea solutiei de spalare, cu jet cu
presiune mare
Clatirea cu apa
Dezinfectia: Aplicarea agentului dezinfectant
Clatirea cu apa fierbinte (daca dezinfectia nu
se face cu jet de abur supraincalzit)
Curatirea finala a pardoselelor si a canalelor de scurgere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode si Mijloace de Igienizare in Industria Alimentara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!