Metode Privind Analiza Calitatii Produselor

Extras din referat Cum descarc?

Particularitati intalnite in analiza calitatii produselor agricole si alimentare 
Calitatea unui produs agricol este rezultanta unui ansamblu de caracteristici care se pot observa, determina, masura, incerca, compara cu un etalon etc. Acest demers confera produsului gradul in care proprietatile determinate corespund nevoilor beneficiarului, adica masura in care produsele satisfac o anumita trebuinta. 
Produsele agricole au numeroase insusiri, dar numai o parte dintre aceste insusiri determina, la un moment dat calitatea, de aceea poarta denumirea de caracteristici de calitate. Acestea nu sunt declarate odata pentru totdeauna, deoarece ele se modifica odata cu cerintele pietei si posibilitatile tehnologice care faciliteaza introducerea progresului tehnic in domeniu. 
Pentru a surprinde, totusi, la un moment dat, nivelul de calitate al unui produs agricol, devine necesara declararea caracteristicilor de calitate cuprinse in ceea ce se numeste standard. Acestea au fost necesare datorita trendului crescator inregistrat de schimburile nationale si internationale si de necesitatea aprecierii uniforme a calitatii produselor (necesitatea existentei unui etalon de comparatie). 
Standardele internationale ISO, precum si cele nationale, stabilesc parametri tehnici pentru caracteristicile esentiale de calitate ale produselor. 
Calitatea produselor este expresia finala a calitatii proceselor de productie si a tehnologiilor aplicate, care imprima produselor insusiri esentiale, facandu-le apte pentru utilizarea in scopul pentru care au fost create. De exemplu, produsele agroalimentare au ca trasatura esentiala o valoare nutritiva ridicata, gust si miros placut; produsele agricoledestinate industriei textile au ca insusiri esentiale fibre cu rezistenta si elasticitate mare. 
In raport cu natura si efectul pe care il au in procesul de utilizare, caracteristicile de calitate pot fi grupate astfel:
- caracteristici tehnice, care se concretizeaza printr-o suma de proprietati fizice, chimice, biologice etc. intrinseci structurii materiale a produsului. In general, caracteristicile tehnice sunt masurabile cu ajutorul unor mijloace tehnice specifice; 
- caracteristici psiho-senzoriale, ce se refera la efectele de ordin estetic, organoleptic si ergonomic pe care le au produsele asupra consumatorilor, prin forma, culoarea, gradul de confort etc. ale acestora; 
- caracteristici de disponibilitate, ce reflecta aptitudinea produselor de a-si realiza functiile utile de-a lungul duratei lor de viata; 
- caracteristici economice si tehnico-economice, exprimate printr-o serie de indicatori, cum sunt: costul de productie, pretul, randamentul, cheltuielile de transport etc.; 
- caracteristici de ordin social, ce au in vedere efectele sistemelor tehnologice de realizare a produselor, precum si ale utilizarii produselor respective asupra mediului natural, asupra sigurantei si sanatatii fizice si psihice a oamenilor. 
In raport cu importanta pe care o au in asigurarea utilitatii produselor, caracteristicile se pot grupa in doua mari categorii: 
- caracteristici de baza (principale), absolut necesare; 
- caracteristici secundare, care pot sa lipseasca sau sa fie realizate la niveluri inferioare, reducandu-se astfel costurile inutile, fara ca gradul de utilitate al produselor sa fie semnificativ afectat. 
Caracteristicile de calitate ale produselor agricole pot fi clasificate astfel:
- caracteristici atributive exprimate printr-un indice calitativ, cum ar fi: culoarea, consistenta, elasticitatea, rigiditatea, gustul, mirosul, zgomotul; 
- caracteristici cantitative determinate prin marimi concrete masurabile, cum ar fi: dimensiunea, greutatea, forma, continutul chimic, parametri mecanici, bioelectrici, parametri termici, greutatea hectolitrica, greutatea a 1000 de boabe, sticlozitatea, continutul cantitativ al anumitor substante (grasimi, amidon, gluten, zahar, aminoacizi etc.), lungimea firului, porozitatea etc. 
Fata de notiunea de calitate a produselor in general, calitatea produselor alimentare prezinta anumite particularitati, rezultate din specificitatea produselor alimentare, si anume: caracterul lor instabil si alterabil, actiunea lor asupra sanatatii, placerea de a le consuma (determinata de calitatile lor organoleptice). 
In optica consumatorului, calitatea unui aliment reprezinta sinteza asa-ziselor calitati partiale ale acestuia: 
o? calitatea igienica (sau sanitara), care este data de faptul ca un aliment nu trebuie sa fie nociv, respectiv prin absenta toxicitatii chimice si bacteriologice (fara microorganisme periculoase); 
- calitatea nutritionala si dietetica, care reprezinta acea aptitudine a unui aliment de a satisface nevoile fiziologice necesare existentei oamenilor. Masurata prin continutul in proteine, glucide, lipide, vitamine, saruri minerale, ea prezinta o dimensiune cantitativa si una calitativa. Aspectul cantitativ este valoarea energetica exprimata in kilocalorii sau in kilojouli. Aspectul calitativ este dat de compozitia alimentelor, si in special de echilibrul dintre proteine, lipide, glucide si de originea lor (animala, vegetala, biologica etc.);


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode Privind Analiza Calitatii Produselor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!