Metode pentru Cercetarea Trichinei

Extras din referat

I. Examenul trichineloscopic 
a) Aparatura: 
- trichineloscop cu lampa cu incandescenta si cu o putere de marire de 50-80 pina la 100 de ori; 
- compresor, constituit din 2 placute de sticla care se pot presa una peste alta, lama inferioara fiind divizata in 24 de cimpuri egale; 
- foarfeci mici curbe; 
- o pensa mica; 
- un cutit pentru taierea probelor; 
- recipiente mici numerotate, destinate colectarii probelor; 
- pipete; 
- o sticla continind acid acetic si una continind solutie de hidroxid de potasiu pentru clarificare in caz de calcificare eventuala sau pentru a inmuia carnea uscata. 
b) Recoltarea probelor Din carcasa intreaga se recolteaza cel putin o proba de marimea unei nuci din fiecare pilier diafragmatic din apropierea partii tendinoase. 
Daca nu exista decit un pilier diafragmatic, se recolteaza din acesta o proba de marimea a 2 nuci. 
In absenta pilierilor diafragmatici, se recolteaza 2 probe, de marimea unei nuci, din partea musculara a diafragmei situata in apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, din muschii maseteri si din muschii abdominali. 
Pentru piesele din carne: din fiecare piesa se recolteaza, din locuri diferite, din apropierea oaselor sau a tendoanelor, 3 probe de muschi scheletici fara grasime si, pe cit posibil, de dimensiunea unei nuci. 
Din preparatele crude se recolteaza, din 3 puncte diferite, cite o proba de dimensiunea unei nuci. 
c) Examenul trichineloscopic al carnurilor de vinat (urs, mistret) Examinarea trichineloscopica a carnurilor de vinat se executa astfel: 
- dupa identificarea prin numerotare a carcasei, se recolteaza, de la fiecare dintre muschii diafragmei, muschii intercostali sau abdominali, cite 2 probe, in total 4 probe a cite 20 grame pentru fiecare carcasa; 
- din fiecare proba se executa cite un compresor a 28 sectiuni, in total 4 compresoare pentru fiecare carcasa; 
- sectiunile se clarifica, de preferinta, cu acid acetic 10% sau otet alimentar de 9 grade la mistret, si cu hidroxid de sodiu 3%, la urs. Cind chisturile sint calcificate, la ambele specii, clarificarea se face cu acid acetic 10%. 
Norma de lucru pentru examenul trichineloscopic al vinatului este: un mistret sau un urs este echivalent cu 8 carcase. 
d) Modul de lucru Din fiecare dintre cele 2 probe recoltate de la carcasele intregi, examinatorul trebuie sa taie cite 7 fragmente (sectiuni) de marimea unui bob de ovaz, deci 14 fragmente in total, iar in cazul in care este prezent un singur pilier diafragmatic, 14 fragmente din puncte aflate in apropierea tendoanelor, pe care le depune individual pe cimpurile lamei inferioare a compresorului si le preseaza dupa montarea lamei superiare. 
Daca proba de examinat este uscata si veche, inainte de a fi presata, ea trebuie tinuta timp de 10-20 de minute in solutie de hidroxid de potasiu, diluata cu doua parti de apa. 
Daca, in cazul carcaselor intregi, probele provin din partea musculara a diafragmei, din musculatura limbii sau numai din musculatura abdominala, se taie 14 fragmente de marimea unui bob de ovaz din fiecare proba, deci 28 fragmente in total. 
Din fiecare proba recoltata din piese de carne sau preparate crude din carne se taie 4 fragmente de marimea unui bob de ovaz, deci 12 fragmente in total. 
Examenul trichineloscopic trebuie efectuat astfel incit fiecare preparat sa fie examinat incet si cu atentie. 
Daca in cursul examenului trichineloscopic se deceleaza formatiuni suspecte a caror natura nu poate fi determinata cu certitudine chiar si cu ajutorul unui trichineloscop cu grosisment mai puternic, va trebui sa se procedeze la un examen de control cu ajutorul microscopului. 
Examenul microscopic se va efectua in asa fel, incit fiecare preparat sa fie examinat incet si cu atentie, cu un grosisment de 30-40 de ori. 
In caz de dubii, examenul trebuie repetat pe alte probe si preparate, daca este necesar cu un grosisment superior, pina la obtinerea rezultatului precis. 
Examenul trichineloscopic trebuie sa dureze cel putin 3 minute pentru o proba. 
In cazul utilizarii probelor recoltate din partea musculara a diafragmei, din musculatura limbii din muschii maseteri sau din muschii abdominali, examenul trichineloscopic trebuie sa dureze cel putin 6 minute. 
Timpul fixat pentru examinare nu cuprinde timpul necesar pentru recoltarea probelor si pentru pregatirea preparatelor. 
In mod obisnuit, un operator nu trebuie sa examineze la trichineloscop mai mult de 840 sectiuni/zi si numai in mod exceptional 1.050 sectiuni (fragmente). 
II. Metoda digestiei artificiale 
a) Aparatura si materiale: 
- cutite pentru recoltarea probelor; 
- recipiente mici numerotate, care sa poata fi inchise pentru conservarea probelor, eventual pina la o noua examinare; 
- etuva; 
- pilnie din sticla de 2 pina la 3 litri, cu suport si tub din cauciuc de racordare, pense sau cleme pentru inchiderea sau deschiderea tubului din cauciuc ; 
- sita metalica sau din plastic (diametrul sitei 18 cm, cu ochiuri de 1 mm); 
- etamina (pinza fina sau tifon); 
- eprubeta subtiata la partea inferioara (conica); 
- chiuveta; 
- masina de tocat carne; 
- stereomicroscop cu o putere de marire de 15-40 ori, dispunind de o luminozitate adecvata; 
- lichidul de digestie, compus din 10 g pepsina (80 U/g FIP), 5 ml HCI 37%, aduse la 1 litru cu apa curenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode pentru Cercetarea Trichinei.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!