Metode de Determinare a P,Cu,Fe si Zn Specifice Alimentelor

Cuprins referat Cum descarc?

Proiect Tehnologia Vinului
1. Generalitati ale metalelor grele (P, Fe, Cu, Zn)
1.1 Generalitati ale Fosforului
1.2 Generalitati ale Fierului
1.3 Generalitati ale Cuprului
1.4 Generalitati ale Zincului
2. Metode de determinare a P, Fe, Cu, Zn specifice alimentelor
2.1 Metode de determinare a P specifice alimentelor
2.1.1 Determinarea spectrometrica a P ca ,,albastru de molibden''
2.1.2 Metoda gravimetrica, obligatorie in caz de litigiu
2.1.3 Metoda valumetrica, cu doua variante A si B
2.2 Metode de determinare a Fe specifice alimentelor
2.2.1 Metoda spectrometrica a fierului cu ortofenantrolina
2.2.2 Metoda cu sulfocianura de potasiu
2.2.3 Metoda cu ferocianura de potasiu
2.3 Metode de determinare a Cu specifice alimentelor 
2.3.1 Determinarea Cu prin spectrometria de absortie atomica
2.3.2 Varianta A, cantitativa
2.3.3 Varianta B, semicantitativa
2.4 Metode de determinare a Zn specifice alimentelor
2.4.1 Determinarea zincului prin spectrometrie de absortie atomica
3. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

2. Generalitati ale metalelor grele (P, Fe, Cu, Zn)
1.1 Generalitati ale Fosforului
Evaluarea fosforului in produsele alimentare se practica frecvent atat pentru aprecierea continutului in acest factor nutritiv de mare importanta biologica, cat si in scopul aprecierii calitative a unor alimente sau a unor adaosuri in scop de fortificare si imbogatire (fosfati, lecitina).Uneori fosforul este folosit si ca un indicator toxicologic in produsele alimentare, eliberand o anumita cantitate de fosfati.
1.2 Generalitati ale Fierului
Microelement de importanta esentiala pentru organism, el este determinat in produsele alimentare pentru mai multe motive.In general fierul nu sufera degradari care sa-l faca inutilizabil din punct de vedere biologic, chiar in urma tratamentelor intensive practicate in industria alimentara.In consecinta evaluarea fierului ca factor nutritiv nu este o practica obisnuita decat in situatia cand se urmareste stabilirea compozitiei unui nou produs.
Trebuie sa avem in vedere ca valoarea biologica a continutului de fier este puternic corelata cu coeficientul de utilizare digestiva care se situaeaza printre cele mai scazute (cca. 10%).Poate fi acest coeficient si mai mic in alimentele cu continut relativ crescut de factori antinutritivi, capabili sa-l insolubilizeze, cum sunt acidul fitic (cereale), acidul oxalic.
Din acest motiv alimentele bogate in fitina, desi sunt bogate si in fier, nu numai ca nu constituie o sursa reala de fier in alimentatie, dar sunt susceptibile sa determine spolierea oraganismului de fierul provenit din celelalte alimente.Se controleaza in schim adeseori cantitatole de fier care pot ajun ge prin contaminarea produselor alimentare (conserve) in timpul procesului de prelucrare tehnologica sau din diverse ambalaje.De asemenea, fierul se controleaza ca indicator al casarii vinului.
1.3 Generalitati ale Cuprului
Cuprul intra sau faciliteaza activitatea multor enzime.Actioneaza sinergic cu fierul favorizandu-i absortia dar si metabolizarea.Absenta lui produce anemie hipocroma ca si carenta de fier care este insa rezistenta la tratamentul cu fier.Intervine in metabolismul pigmentilor si potenteaza capacitatea umana a oraganismului (ceruloplasmina).
Sursele de cupru sunt numeroase si carenta de cupru este foarte rara.In schimb exista posibilitatea contaminarii cu unor alimente cu cantitati excesive, care determina fenomene toxice de intoleranta digestiva, unde predomina efectul ,,emetizant'' al metalului.
Sursele frecvente de contaminare sunt utilizarea sarurilor de cupru ca preparate fungicide (vitivultura etc.), folosirea unor utilaje pentru industria alimentara.din cupru neprotejat cu staniu si pe care se formeaza carbonati bazici de cupru usor solubili in solutii apoase usor acide (cocleala).
1.4 Generalitati ale Zincului
Zincul este un bioelement important.Intra in structura carboxipeptidazei pancreatice,anhidrazei carbonice, fosfatazei alcaline, polimeraze dehidrogenaze etc.
Prin intermediul acestora participa la eliminarea CO2 din hematii la sintaza proteinelor, la procese redox, la mobilizarea vitaminei A din ficat.Stimuleaza gametogeneza prin intermediul hormonilor gonadotropi hipofizari, dezvoltarea aparatului reproducator. 
In carenta incetineste cresterea, determina hipogonadism, hepotamegalie, modificari cutante.Carenta apare la regimurile cerealiere bogate in fibra sau filtatii care insolubilizeaza metalul (CUD 10 - 80 % ).


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Determinare a P,Cu,Fe si Zn Specifice Alimentelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!