Metode de Control Fizico-Chimice

Extras din referat Cum descarc?

Substantele minerale din faina, trasformate in ,,cenusa" prin calcinare, cuprind o serie de elemente ca: P, K, Na, Ca, S, Si, precum si Fe, Mn, F, I sub forma de urme. Continutul de Mg si Ca al fainii variaza simtitor in cenusa provenita din endosperm sau invelis, in timp ce continutul in K si P prezinta valori aproximativ constante pentru diferite parti anatomice ale bobului, din care provine faina.
Substantele minerale din faina, in special prin aportul de calciu, influenteaza valoarea alimentara a produselor de panificatie; in procesul tehnologic un continut ridicat de substante minerale permite obtinerea unui aluat mai bine legat.
a) Metoda prin calcinare la 550 - 600?C
Principiul metodei. Se determina reziduul rezultat prin calcinarea la 550 - 600?C a unei probe de faina.
Aparatura si materiale
- cuptor electric termoreglabil;
- balanta analitica;
- exicator, ce contine clorura de calciu anhidra;
- bec de gaz;
- triunghi de portelan;
- placa termorezistenta;
- creuzet de portelan, spatula, cleste.
Mod de lucru. Intr-un creuzet calcinat in prealabil la temperatura de 550 - 600?C, pana la masa constanta, se introduc 4 - 5g proba de faina, in strat cat mai uniform si se cantaresc la balanta analitica.
Creuzetul cu proba se aseaza pe un triunghi de portelan la un bec de gaz cu flacara mica. Faina se aprinde fara nici o interventie, iar arderea trebuie sa nu fie prea rapida.
Dupa ce flacara se stinge, creuzetul se introduce in cuptorul de calcinat incalzit in prealabil la 550 - 600?C. Dupa o ora de calcinare se scoate creuzetul pe o placa termoizolanta si, dupa racire, daca mai sunt puncte negre de carbune se umecteaza cu 2 - 3 picaturi de apa.
Apoi creuzetul se tine la gura cuptorului, pana la indepartarea apei dupa care se reintroduce in cuptor, la aceeasi temperatura, continuandu-se calcinarea pana la obtinerea unui reziduu de culoare alba sau alb-cenusie. Calcinarea dureaza circa 6 ore.
Dupa calcinare creuzetul se, se introduce intr-un exicator si se cantareste indata ce s-a racit la temperatura camerei (durata de racire max. 2 ore).
Se efectueaza in paralel doua determinari din aceeasi proba pentru analiza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Control Fizico-Chimice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!