Metale Radioactive

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Metalele radioactive sunt definite ca fiind acele elemente chimice care au proprietatea dea emite spontan radiatii, adica emisii de particule subatomice denumite particule alfa ,respective particule beta, sau de razelor electromagnetice X si gamma, fie direct datorita prezentei unor nuclei atomici instabilisau ca o consecinta a reactiilor nucleare.

Prin poluare sau contaminare radioactiva, se intelege prezenta nedorita sau accidentala, a materialelor radioactive, in interiorul sau la suprafata unor factori de mediu (cum sunt apa, aerul, alimentele) sau in organisme vii ,situatie in care se depaseste continutul radioactiv natural propriu al produsului respectiv.

Din punct de vedere al aspectului lor fizic, sursele radioactive se grupeaza in doua categorii : surse inchise si surse deschise.

Prin surse inchise se inteleg acele substante radioactive care in conditii normale de lucru se afla in forma solida, compacta, nefriabila si sunt inchise in capsule protectoare sau in materiale care nu permit raspandirea lor sub nicio forma.

Surse deschise sunt considerate toate substantele radioactive aflate sub o forma susceptibila dispersiei : lichida, gazoasa, pulverulenta, granulara etc. ca si cele carora li se aplica diverse tratamente chimice, termice etc. in urma carora sursa radioactiva se poate fragmenta sau dispersa.

Efectele biologice ale radiatiilor ionizante pot fi grupate astfel:

- efectele somatice, care apar la nivelul celulelor somatice si actioneaza asupra fiziologiei individului expus, producand unele distrugeri care duc fie la moartea rapida, fie la reducerea semnificativa a sperantei medii de viata. In functie de timpul in care apar, leziunile somatice pot fi imediate sau tardive. Efectele somatice imediate se manifesta la cateva zile, saptamani sau luni dupa iradiere. Efectele stomatice imediate sunt, de regula, nestochastice (nealeatorii), adica se produc la toti indivizii expusi la o doza superioara unei doze-prag. Efectele somatice tardive sunt cele care apar dupa o perioada mai lunga de timp, de ordinul anilor, numita perioada de latenta, si se manifesta in principal sub forma de leucemie sau cancer. Aceste efecte sunt de natura sohastica (aleatoare) in sensul ca nu se poate evidentia o relatie cauzala directa. Probabilitatea producerii unui efect este proportionala cu doza de iradiere;

- efecte genetice (ereditare) apar in celulele germinare (sexuale) din gonade (ovar si testicul). Aparitia unor mutatii letale sau subletale la descendenti se datoreaza unor efecte imediate ale radiatiilor, ca: alterarea cromozomilor, ruperea unor segmente de cromatina, alterarea chimica a codului genetic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metale Radioactive.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 583 cuvinte
Nr caractere:
8 649 caractere
Marime:
15.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
metale, Fizica
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!