Materiale Celulozice in Industria Alimentare

Extras din referat Cum descarc?

Hartia si cartonul sunt aglomerari de fibre celulozice, insusirile hartiei si cartonului folosite ca materiale de ambalare sau la confectionarea ambalajelor depind de procedeul de extragere a fibrelor din lemnul folosit ca materie prima. Fibrele se extrag prin procedee mecanice (pasta mecanica), chimice (pasta chimica) sau mixte (pasta semichimica).
Din procedeul tehnologic rezulta doua categorii de pasta din care se obtin categoriile corespunzatoare de hartie:
-pasta bruna, nealbita (pasta kraft) folosita pentru obtinerea hartiei kraft (hartie cu o buna rezistenta mecanica);
- pasta alba sau albita obtinuta printr-o delignificare completa a lemnului, din care rezulta hartie cu un aspect placut, dar care are rezistenta mecanica mai mica decat hartia obtinuta din pasta kraft.
Din aceste categorii de pasta rezulta diferite tipuri de hartie sau carton, fiecare avand proprietatile corespunzatoare domeniului de utilizare. In pasta se pot adauga materiale de umplutura, de incleiere, produse de imbunatatire a proprietatilor mecanice si fizico-chimice etc. In tabelul urmator sunt prezentate proprietatile fizico-chimice si utilizarea principalelor tipuri de hartie si carton pentru confectionarea ambalajelor din industria alimentara.
Ambalajele din materialele celulozice detin ponderea principala in totalul ambalajelor. In functie de perioade si de tari, se inregistreaza sensibile fluctuatii. Materialele care pot in viitor sa ia locul ocupat de materialele celulozice sunt materialele plastice. Principalii consumatori ai acestor materiale sunt agricultura si industria alimentara.
Dintre materialele celulozice utilizate pentru confectionarea diferitelor tipuri de ambalaje amintim: hartia, cartonul si mucavaua. Hirtia si cartonul se preteaza bine la diverse tratamente fizico-chimice, precum si la combinarea cu materiale de alta natura, asigurind indeplinirea diverselor functii impuse ambalajelor. 
Hirtia utilizata pentru confectionarea ambalajelor poate fi:
o netratata (inferioara, obisnuita sau superioara), 
o tratata (cerata, metalizata, acoperita cu polimeri etc.),
o speciala (creponata, anticorosiva etc.).
Cartonul pentru ambalaje poate fi:
1. carton duplex - este format din doua straturi diferite de material fibros, unite in stare umeda prin presare. Cartonul duplex se fabrica in doua tipuri: 
o tipul E - pentru ambalaje care se imprima prin procedeul ofset. De aceea stratul superior (fata 1) este fabricat din pasta chimica inalbita a carei culoare alba si netezire permit imprimarea ofset;
o tipul O (obisnuit) - pentru alte ambalaje, confectii si lucrari poligrafice
2. cartonul triplex - este format din minim trei straturi diferite de material fibros, unite in stare umeda prin presare. Cartonul triplex are o rezistenta mare la plesnire, utilizat in special pentru ambalaje de transport si grupare si mai putin pentru ambalaje de desfacere - prezentare.
3. cartonul ondulat - este format din unul pana la patru straturi netede si unul sau trei straturi ondulate din hartie inferioara sau superioara de ambalaj, unite intre ele printr-un adeziv. Se obtine astfel un obiect de tip sandwich usor si stabil. Elementul de baza este obtinut prin asocierea, prin lipirea, a unui strat plat cu un strat ondulat. Acoperirea unui astfel de element sau a mai multor elemente suprapuse de obicei, marimea ondulelor folosite este diferita cu un strat plat determina obtinerea cartoanelor ondulate cu unul, doua sau trei straturi de ondule. Cartonul ondulat are o rezistenta si o elasticitate buna. In cazul cartonului ondulat simplu, se practica tratarea hirtiei cu un amestec de polietilena, vinil, ceara (carton tip Pevimax Well) in scopul asigurarii rezistentei la umezeala, grasimi si seuri


Fisiere in arhiva (1):

  • Materiale Celulozice in Industria Alimentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!