Marinarea produselor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marinarea este procesul de imbibare si maturare a produselor alimentare prin pastrarea lor, pentru o perioada de timp, intr-un amestec - umed sau uscat- numit marinata, cu scopul de a fragezi sau da o aroma (sau ambele). Procesul de marinare nu trebuie confundat cu cel de macerare - un alt proces care este, de obicei, destinat fructelor si care implica pastrarea de alimente intr-un lichid (cum ar fi alcool, sau chiar ceai) pentru a-l inspira cu aromele sale.

Marinarea este folosita in multe bucatarii din intreaga lume fiind, de multe ori, un proces culinar in sine. Multe din gusturile picante si acre ale alimentelor din Asia de Sud sau din Caraibe se bazeaza pe marinate pentru a-si insusi aromele caracteristice. Marinatele sunt extrem de versatile si pot fi folosite pentru a impartasi doar putina aroma, cu cateva condimente simple, proaspete, de baza, sau pentru a crea arome pregnante, cu plante foarte aromatice si condimente.

Componentele cheie pentru marinate se impart in trei grupe - acizi, cum ar fi otet (vin) sau suc de lamaie; uleiuri; si condimente. O buna marinata va avea o proportie echilibrata si variata a celor trei elemente, in functie de tipul de produse alimentare si aromele pe care doriti sa le obtineti.

Alte ingrediente aromatizante care se mai utilizeaza in procesul de marinare sunt mierea, hreanul, hamsiile sau ansoa , ketchup-ul, sosul de soia, tamarid, Tabasco. Sau produse fermentate: sosuri de peste, sos Worcestershire, iaurt, bere si altele. Alegerile sunt aproape nesfarsite!

Marinarea este un proces simplu dar care trebuie luat in calcul si planificat, mai ales daca alimentele marinate urmeaza a fi gatite ulterior. Faceti marinatele si scufundati alimentele in ele, in special carnurile, inainte de a va apuca de celelalte pregatiri ale mesei. Puteti utiliza intotdeauna timpul de marinare in favoarea dumneavoastra pentru a pregati restul. Daca iesiti la un gratar ar fi bine sa luati in calcul marinarea carnurilor si a legumelor chiar, deoarece majoritatea marinatelor previn dezvoltarea bacteriilor si oxidarea legumelor.

Cine si ce face

- cum lucreaza ingredientele unei marinate -

Uleiurile

Uleiurile pastreaza aromele si sucurile alimentelor. Uleiul de masline, uleiul de nuci si de susan sunt foarte importante pentru imprumuturile de aroma catre alimente. Uleiurile infuzate cu componente, cum ar fi usturoi, chilli sau lamaie pot adauga o aroma mai intensa, suficient cat sa va tenteze sa le folositi intr-o marinata.

Cand folositi uleiuri, in special cele de nuca sau alune, sa aveti in vedere faptul ca unele persoane pot fi alergice la ele. Nu le folositi daca nu stiti cine le va consuma sau avertizati-i inainte de a consuma alimentele marinate in astfel de uleiuri asupra acestui aspect.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marinarea Produselor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 501 cuvinte
Nr caractere:
7 087 caractere
Marime:
134.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
produse, Alimentatie
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
resitca vladislav
Sus!