Managementul Sigurantei in Consum

Extras din referat Cum descarc?

Programe de masuri preliminare (practici bune de lucru si de igiena - GMP/GHP)
Normele de igiena a produselor alimentare, aprobate prin HG 924/2005, care a intrat in vigoare de la 1 oc. 2006, prevad ca prepararea, prelucrarea, fabricarea, ambalarea, depozitarea, transportul, manipularea, comercializarea si servirea produselor alimentare sa se desfasoare in conditii igienice, iar la art. 4 ca producatorii trebuie sa garanteze ca procedurile de securitate corespunzatoare pentru siguranta alimentara sunt stabilite, implementate, mentinute si revizuite pe baza principiilor utilizate in sistemul de analiza a riscurilor si a punctelor critice de control - HACCP.
Eficienta sistemului HACCP depinde de functionalitatea programelor preliminare. FDA recomanda ca inaintea implementarii sistemului HACCP este absolut necesara proiectarea si implementarea unor programe de masuri preliminare (PP), fara de care HACCP nu poate functiona. De asemeni, schema de amplasare a spatiilor trebuie sa asigure separarea spatiilor de pregatire a alimentelor cu cele de depozitare si sa evite contaminarea incrucisata. 
PP se refera la practici bune de lucru in spatiile de procesare a alimentelor, conformitatea cu specificatiile a produselor si ingredientelor, programe de instruire a personalului, proceduri de curatire si igienizare, proiectarea igienica a facilitatilor, programe de mentenenta a echipamentelor, selectarea furnizorilor si programele specifice (controlul contaminarii incrucisate), etc. Manipularea produselor si practicile de igiena, prevenirea contaminarii incrucisate, chiar si igiena personalului si a spatiilor sunt considerate CCP. 
Trebuie subliniat faptul ca nici cel mai eficient plan HACCP nu va asigura inocuitatea 100% a produselor, deoarece o serie de factori cum ar fi starea de sanatate si igiena personalului, spalarea mainilor, etc. nu pot fi intotdeauna monitorizati si corectati efectiv si eficient. Pentru a minimiza aceste aspecte referitoare la personal sunt impuse o serie de reguli obligatorii (Legea 90/96 republicata prin HG 23/2001), si anume:
- efectuarea analizelor medicale inainte de angajare;
- monitorizarea starii de sanatate prin efectuarea periodica a examenului medical;
- elaborarea unor reguli stricte de igiena personala;
- igiena mainilor.
De asemeni, pentru monitorizarea eficientei procedurilor de curatire si igienizare este necesara efectuarea periodica a testelor de sanitatie.
PP reprezinta fundatia unui plan HACCP eficient. PP furnizeaza mediul de baza si conditiile operationale necesare pentru obtinerea unor produse sigure.
Identificarea PP necesare este unica pentru fiecare operatie in parte si pentru fiecare plan HACCP.
Exemple de PP:
- sanitatie (defineste cerintele pentru spalare si igienizare);
- SSOP;
- SOP;
- GMP;
- Controlul corpurilor straine;
- Control de calitate si teste microbiologice;
- Controlul documentelor;
- Controlul daunatorilor;
- Calibrare (programe de mentenenta pentru echipamente);
- Managementul apei;
- Instruire in analiza senzoriala;
- Certificarea si evaluarea furnizorilor;
- Controlul produsului neconform; - Controlul statistic de receptie, controlul depozitarii materiilor prime, ingredientelor si materialelor de ambalare;
- Managementul deseurilor;
- Identificarea produsului, trasabilitatea si rechemari;
- Evaluarea reclamatiilor clientilor;
- Etichetarea (aplicarea si controlul etichetelor);
- Mentenanta preventiva;
- Controlul alergenilor;
- Instruire;
- Controlul inregistrarilor;
- Analiza efectuata de management;
- Actiuni corective/preventive (inclusiv analiza cauza-efect si urmarirea eficientei masurilor luate);
- Audit intern.
In continuare sunt prezentate cateva reguli generale de igiena si practica buna de lucru:
Transport
Materiile prime si ingredientele vor fi receptionate in ambalaje care sa previna patrunderea apei si a umiditatii; 
- Nu vor fi receptionate produse in saci contaminati cu ulei mineral;
- Containerele reutilizabile trebuie igienizate dupa fiecare transport; 
- Mijloacele de transport utilizate trebuie curatate si dezinfectate inaintea de incarcare; 
- La receptia materiei prime de la furnizori se verifica si se inregistreaza starea de igiena a mijlocului de transport.


Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Sigurantei in Consum.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!