Lipidele și rolul lor în alimentație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lipidele sau grasimile sunt molecule complexe, numite - in mod obisnuit - corpi grasi.

In functie de originea lor, lipidele se deosebesc doua mari categorii de lipide:

- lipidele de origine animala sunt lipidele pe care le contin carnea, pestele, untul, branza, smantana proaspata etc.;

- lipidele de origine vegetala sunt lipidele din uleiul de arahide, margarina etc.

Se pot clasifica lipidele si in doua categorii de acizi grasi:

- acizii grasi saturati, care se gasesc in carne, mezeluri, oua si lactate (lapte, unt, smantana, branza);

- acizii grasi mono-nesaturati sau poli-nesaturati; acestea sunt grasimile care raman lichide la temperatura ambientala (uleiul de floarea-soarelui, de rapita si masline), desi unele pot fi solidificate prin hidrogenare (fabricarea margarinei). Totodata, in aceasta categorie trebuie incluse toate grasimile de peste.

Lipidele constituie o importanta sursa energetica a organismului. La arderea 1 g de lipide se degaja 9 kcalorii. Dupa origine, grasimile se impart in vegetale si animale. Ele contin acizi saturati si nesaturati. Grasimile bogate in acizi grasi saturati sunt solide la temperatura obisnuita, cele bogate in acizi grasi nesaturati sunt lichide si se numesc ulei.

Grasimile indeplinesc un rol energetic in organism si se folosesc la lupta acestuia contra frigului, intra in componenta celulelor organismului, pot fi sintetizate din produsele intermediare ale metabolismului proteic si glucidic, dar aceste grasimi nu contin acizi grasi polinesaturati, care se numesc esentiali. Grasimile contribuie la

Bibliografie:

www. slabire.alb.ro/nutritie

www.sanatateata.com

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lipidele si Rolul lor in Alimentatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 154 cuvinte
Nr caractere:
7 135 caractere
Marime:
12.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
Alimentatie, lipide, glucide, nutrimente
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!