Lecitina și efectele acesteia

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3890
Mărime: 20.75KB (arhivat)
Publicat de: Eftimie Giurgiu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Lecitina din soia - sustinator neuronal

Este o substanta naturala, de origine vegetala, prezenta in unele alimente, cum ar fi soia. Scade colesterolemia prin convertirea colesterolului si a altor lipide in substante hidrosolubile, usor de eliminat din organism. Curata peretii vaselor sanguine, fortifica musculatura cardiaca. Este considerata o substanta care arde grasimile. Deoarece alimentatia noastra contine, in general, o cantitate de grasimi mult peste cea necesara, consumul lecitinei este obligatoriu. O alta proprietate importanta a lecitinei consta in faptul ca - in cazul unui consum sistematic - amelioreaza durerile articulare.

Lecitina asigura o culoare sanatoasa a pielii, combate caderea parului, previne aparitia diverselor eczeme. In cazul persoanelor in varsta, fara pofta de mancare, constituie un excelent roborant, tonifiant. In plus, din colina - una dintre principalele ingrediente ale uleiului de lecitina - se formeaza in creier ace-til-colina, o substanta neuro-transmitatoare. Cea de-a doua componenta a lecitinei - inozitolul se gaseste in structura creierului uman, unde se depoziteaza in mari cantitati. In cazul persoanelor cu boala Alzheimer, lecitina si inozitolul ajuta la imbunatatirea memoriei. Administrata in combinatie cu mierea de albine, contribuie la intensificarea functiilor cerebrale.

Lecitina contribuie la profilaxia bolilor legate de dereglarea activitatii sistemului nervos. Are o actiune benefica asupra dezvoltarii mentale. Intareste memoria.

Lecitina este componenta fundamentala a stratului mielinic si a invelisului de aparare al celulelor si fibrelor nervoase. Aproximativ 30% din mielina sistemului nervos central este compusa din lecitina. Tesuturile izolatoare si de protectie care inconjoara creierul, maduva spinarii si mii de kilometri de nervi sunt compusi in proportie de 66% din lecitina. In stratul mielinic al persoanelor care sufera de scleroza disipata cantitatea de lecitina este sub normal.

Lecitina intareste memoria, imbunatateste atentia si mareste sensibilitatea la copii, indeosebi la cei lenesi la invatatura. Spre deosebire de alte preparate folosirea lecitinei pentru refacerea tesuturilor nervoase nu are efecte colaterale.

Lecitina-substanta lipotropa

Lecitina are actiune lipotropa, scade nivelul colesterolului, creste rezistenta organismului la actiunea substantelor toxice, stimuleaza secretia biliara, favorizeaza absorbtia de grasimi in tubul digestiv, stimuleaza formarea eritrocitelor si hemoglobinei.

Se gaseste in multe produse alimentare, de exemplu in boabe de soia, culturile cerealiere, drojdia de bere, peste, galbenus de ou etc. Ea este prezenta in laptele matern, ceea ce asigura o dezvoltare normala a sistemului nervos al sugarului.Nu se gaseste in laptele de vaca.

Lecitina participa la multe procese biochimice si are capacitatea de a micsora nivelul colesterolului din sange, fapt evidentiat dupa cateva saptamani de administrare permanenta.

S-a demonstrat ca lecitina de origine vegetala (de exemplu, din boabe de soia) contribuie la o dizolvare mai eficienta a depunerilor de colesterol fata de lecitina de origine animala (de exemplu din oua).

Ea este una dintre principalele surse de acid necesar vietii: acidul fosforic.

Cantitatea de lecitina necesara depinde de starea generala a organismului si de intensitatea efortului. In cazurile de efort fizic, continutul de lecitina aflat in muschi creste, marindu-le astfel rezistenta. O data cu varsta cantitatea de lecitina scade. Insuficienta sa detrmina la scaderea invelisului mielinic, dereglarea functionarii sistemului nervos si aparitia irascibilitatii, a sindromului surmenajului cronic, epuizari cerebrale, tulburari psiho-motorii.

Importanta lecitinei pentru activitatea vitala a organismului poate fi ilustrata si de faptul ca, in cazurile de infometare, cand depozitele de grasimi si proteine sunt consumate pentru eliberarea de energie, lecitina este folosita abia ultima.

Ea contribuie la asimilarea vitaminelor (pana la 100%), in special a celor liposolubile, cum ar fi vitaminele A, D, E, K.

Administrarea de lecitina contribuie la vindecarea multor boli de piele (ex. a psoriazisului) aparute ca urmare a dereglarii metabolismului grasimilor.

Deficitul de lecitina din bila este una din cauzele dereglarii metabolismului grasimilor, determinand aparitia calculilor biliari. Consumul de lecitina reduce formarea acestora. De continutul de lecitina din necesarul zilnic depinde si functionarea normala a glandelor genitale.

Lecitina apara ficatul de actiunea conservantilor, toxi-nelor, insecticidelor, preparatelor medicale, alcoolului etc.

Demonstration that fat- free, lecithin-formulated soy stanols lower cholesterol absorption and serum LDL cholesterol

Yolk lecithin is used in the pharmaceutical and cosmetic industries as an emulsifier, and it is not as commonly used in foods as soy lecithin, because of its commercial availability and unfamiliar functional properties. It was recently reported that dietary egg-yolk PC can significantly lower cholesterol absorption in rats compared with soybean PC (3). In addition, egg-yolk lecithin contains relatively more saturated FA than does soybean lecithin, and it may have better oxidative stability than soybean lecithin. Therefore, yolk lecithin may have certain unique applications in foods

Preview document

Lecitina și efectele acesteia - Pagina 1
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 2
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 3
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 4
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 5
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 6
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 7
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 8
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 9
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 10
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 11
Lecitina și efectele acesteia - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Lecitina si Efectele Acesteia.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Proiectarea unui aliment funcțional

1. CONCEPTUL DE BAZA Ideea de baza: Ideea de baza a produsului este de a obtine o bautura –ceai cu gust bun , care sa imbine doi compusi activi...

Te-ar putea interesa și

Colecistita acută

INTRODUCERE Odată cu evoluția societății moderne, apar la individ boli noi care necesită o abordare medicală diferită. Este demonstrat astăzi că...

Instalația pentru o Secție de Extracție a Uleiului de Soia

Tema proiectului: Să se proiecteze instalaţia pentru o secţie de extracţie a uleiului de soia cu o capacitate de 120 t seminţe de soia în 24 de...

Pigmenți Organici

I. Definiţie. Clasificare Pigmenţii sunt substanţe solide colorate naturale produse de celulele plantelor şi animalelor, care colorează în mod...

Evaluarea calității produsului

INTRODUCERE Am ales acestă temă deoarece compania a reușit să se dezvolte de la an la an fiind una dintre cele mai vechi companii din România,...

Merceologia Produselor Alimentare

INTRODUCERE Pe strada sau pe plaja, la cumparaturi sau la mare, inghetata reuseste sa ne incante simturile cu gustul delicios si consistenta...

Procesul de producție la ciocolată

1. Prezentarea generală Ciocolata s-a mâncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri si prăjituri, servite în diverse „chocolate...

Efectul temperaturii de pasteurizare asupra conținutului de microorganisme și asupra acidității la temperatura de 70 grade

Obiectivul lucrarii Obiectivul lucrarii este de a studia efectele procesului de pasteurizare a laptelui crud integral asupra continutului de...

Ai nevoie de altceva?