Lecitina

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2716
Mărime: 18.27KB (arhivat)
Publicat de: Jana Gherasim
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Lecitina – prezentare generală.
  2. 2. Lecitina – surse.
  3. 3. Lecitina – tehnologie de obtinere.
  4. 4. Lecitina – utilizări.

Extras din referat

1. Lecitina – prezentare generală

În aceasta eră a suplimentelor nutritive de înaltă tehnologie nu prea mai auzim despre lecitină. În trecut însă acest derivat din soia era popular atât din considerente de sănatate generală, cât si pentru considerente culturistice. Lecitina este o fosfolipidă, ceea ce înseamnă că acizii grasi sunt atasati de un schelet de fosfor. Alimentele bogate în lecitină în mod natural sunt ficatul, soia si în mod special gălbenusurile de ou. Desigur, culturistii care aruncă galbenusurile, pentru a mânca numai albusuri, elimină de asemenea valorosul cotinut în lecitină al acestora. Cu ani în urmă, cei preocupati de sănătatea alimentatiei notau că înalta cantitate de lecitină continută de gălbenus neutraliza cele 300 mg de colesterol continute de gălbenus. Desi acum o jumătate de secol unele studii prost interpretate ajunseseră la concluzia că lecitina este solutia pentru reducerea nivelului înalt al colesterolului în sânge, mai târziu s-a dovedit că nu e chiar asa. S-a demonstrat, totusi, că infuzia lecitinei direct în intestine împiedică absorbtia colesterolului în intestinul subtire. Alt studiu din '86 sugera că în locul impracticei infuzii intestinale cu lecitina (ce poate avea loc doar cu ajutorul medicilor), indivizii pot lua suplimente cu lecitină de câteva ori pe zi cu acelasi efect de blocare a absorbtiei colesterolului. Lecitina are mai multe functii în organism, printre care participarea la sinteza unor "cărăusi" ai grăsimilor în sânge - lipoproteinele de foarte joasă densitate . De aici s-a născut ideea că una din componentele lecitinei, colina, ajuta la arderea grăsimilor. Ceea ce face de fapt este să ajute la transportul acestora, la fel ca si carnitina. Se poate spune că participă la slăbire doar în momentul în care desfăsurati o activitate aerobică, caz în care organismul apelează la rezervele de grăsime pentru a putea mentine nivelul ridicat de consum energetic un timp mai îndelungat. Desi ficatul uman sintetizează lecitina, dieta are un mare efect asupra cantitătilor produse. Popularitatea regimurilor sărace în grăsimi a facut ca expertii să tragă un semnal de alarmă asupra eventualei carente de lecitină (si, în consecintă, de colină) ce se poate instala în organism ca urmare a unei astfel de diete, întrucat organismul nici nu e stimulat să producă si nici nu primeste lecitina din surse externe. Studii recente arată că lecitina poate oferi beneficii atât pentru adulti cât si pentru tineri. De exemplu, un studiu pe 61 de adulti aflati între 50 si 80 de ani a dovedit că 2 tablete de lecitină pe zi pentu 5 saptămâni a redus semnificativ lapsusurile în memorie - cu 48 de procente. Alte studii recente au arătat că, dacă se dau gravidelor suplimente de lecitină sau colină, copiii născuti de acestea au o putere a creierului (inteligentă - memorie - capacitate asociativă) crescută, care se mentine pe tot parcursul vietii. Colina este necesară pentru formarea neuronilor în zona creierului care guvernează memoria, inteligenta si un aport crescut de colină pare să amplifice acest proces.(2)

Lecitina este un produs natural care joacă un rol foarte important în nutritia celulelor nervoase, este o componentă fundamentală a stratului de mielină – învelis de apărare a celulelor si fibrelor nervoase. Lecitina este o sursă principală de acid fosforic, fosfatidilcolina si fosfatidilserina, implicate în fenomenul de memorare. Scăderea cantitătii de lecitină din organism duce la demielinizarea nervilor si la functionarea defectuoasă a sistemului nervos, astfel apar tulburări psihice: rezistentă scazută la stres, irascibilitate, depresie, dificultăti de concentrare, memorie deficitară, insomnie, scleroză în plăci.

Fosfolipidele din lecitină participă la transferul impulsurilor nervoase, la buna functionare a neuronilor, stimulează toate functiile creierului, conferă vitalitate intelectuală, stimulează memoria si concentrarea, capacitatea de învatare si mentinerea echilibrului emotional. (3)

Este o substanta naturală, de origine vegetală, prezentă în unele alimente, cum ar fi soia. Scade colesterolemia prin convertirea colesterolului si a altor lipide în substante hidrosolubile, usor de eliminat din organism. Curată peretii vaselor sanguine, fortifică musculatura cardiacă. Este considerată o substantă care arde grăsimile. Deoarece alimentatia noastră contine, în general, o cantitate de grăsimi mult peste cea necesară, consumul lecitinei este obligatoriu. O altă proprietate importantă a lecitinei constă în faptul că în cazul unui consum sistematic - ameliorează durerile articulare.(2) Lecitina a fost studiată pentru capacitatea de a reduce nivelul colesterolului din organism, cu toate că o verificare amănunţită făcută asupra a 24 de studii, realizată în anul 1989, publicate în American Journal of Clinical Nutrition, a concluzionat că nu există dovezi concrete privind efectul de reducere a colesterolului la om.

Studiile asupra lecitinei au ţintit şi capacitatea de îmbunătăţire a funcţiilor creierului. Nu este sigur că lecitina îmbunătăţeşte memoria, după cum arată studiile efectuate pe oameni. Alte beneficii ale lecitinei includ şi îmbunătăţirea funcţiei ficatului şi a reproducerii, dar şi performanţele psihice în decursul unor activităţi. Pentru ca toate aceste beneficii să fie confirmate, sunt necesare cercetări suplimentare. (1)

Preview document

Lecitina - Pagina 1
Lecitina - Pagina 2
Lecitina - Pagina 3
Lecitina - Pagina 4
Lecitina - Pagina 5
Lecitina - Pagina 6
Lecitina - Pagina 7
Lecitina - Pagina 8
Lecitina - Pagina 9
Lecitina - Pagina 10

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Lecitina

1. Introducere Lecitina este un derivat din soia foarte popular din considerente de sanatate generala. Lecitina este o fosfolipida, ceea ce...

Sucul de Sfeclă Roșie

Cap.1 PREZENTARE SFECLĂ ROŞIE (Beta vulgaris L. var. canditiva Alef.), fam. Chenopodiaceae. Plantă erbacee, bisanuală, alogamă, legumicolă, cu...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Te-ar putea interesa și

Istoria obținerii ciocolatei cu lapte ambalată

III TEMA SPECIALA 60 Efectul mecanic de ultrasunete aplicat pentru sporirea solubilitatii alcaloizilor purinici 60 Materiale si metode 61...

Lecitina

INTRODUCERE În industria alimentară se foloseşte o gamă extrem de variată de aditivi şi ingrediente în scopul creşterii calităţii produselor şi al...

Lecitina

1. Introducere Lecitina este un derivat din soia foarte popular din considerente de sanatate generala. Lecitina este o fosfolipida, ceea ce...

Bio-Dieselul

Biocarburanţii reprezintă o oportunitate in viitorul apropiat, de înlocuire a produselor petroliere, în vehiculele existente. Biocombustibilii sunt...

Lecitina

1. INFORMAŢII GENERALE DESPRE SOIA Soia (Glyccine hispita Max), face parte din familia leguminoaselor şi este o plantă originară din China. În...

Achiziții - covrigi cu lecitină

1. Motivaţie alegere produs .Având în vedere că în ultimul deceniu aproape toate alimentele au suferit modificari genetice, majoritatea...

Matricea extracelulară

Fosfogliceridele fac parte din a doua mare clasa de lipide complexe ce se mai numesc si glicerolfosfatide: Sunt componentele majore...

Agenți tensioactivi - surfactanți

1.Surfactanti. Consideratii generale: Agenti activi de suprafata, pe scurt, surfactantii sunt substante chimice care in solutii concentreaza la...

Ai nevoie de altceva?