Laptele

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1695
Mărime: 18.47KB (arhivat)
Publicat de: Jana Gherasim
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Din punct de vedere chimic laptele este un sistem heterogen, în care cele patru componente ale sale se găsesc sub formă de:

- soluţie propriu zisă (lactoză şi săruri minerale)

- suspensie coloidală stabilă (proteinele)

- emulsie fină (lipidele)

Reziduul uscat (s.u.) a laptelui variază între 10,7 – 14% cu o valoare medie de 12,5%, din care marii componenţi ai laptelui (lactoza, săruri minerale,proteinele şi lipidele) reprezintă:

- lipide 3,5%

- substanţe azotate 3,5%

- lactoza 4,75%

- substanţe minerale (cenuşa) 0,75%

Apa este componenta cu ponderea cea mai mare din compoziţia laptelui, fiind cuprinsă între 86-89,3% cu o valoare medie de 87,5% şi reprezintă mediul de dispersie în care se găsesc încorporaţi toţi ceilalţi componenţi ai laptelui.

Substanţele azotate

Cea mai mare parte din substanţele azotate ale laptelui (cca 95%) sunt reprezentate de substanţele proteice propriu-zise, restul de 5% fiind substanţe azotate neproteice.

Convenţional proteinele din lapte au fost grupate în patru fracţiuni a căror proporţie medie este următoarea:

- cazeina: 2,75%

- albumina: 0,32%

- globuline: 0,12%

- proteozopeptonele: 0,14%

Cazeina constituie fracţiunea proteică majoritară din laptele de vacă şi oaie, ceea ce atrage denumirea de lapte de tip “cazeinic”.

La alte specii (om, cal) predomină proporţia de albumină fiind denumit lapte de tip “albuminic”

Compoziţia chimică elementară a cazeinei este:

C = 52,7 – 53,5%

H = 6,8 – 7,1%

O = 22,1 – 23%

N = 15,6 – 15,8%

P = 0,7 – 0,8%

S = 0,7 – 0,8%

Cazeina conţine în raport echilibrat toţi aminoacizii şi în mod particular pe cei esenţiali ceea ce îi conferă o înaltă calitate biologică nutriţională.

pH I al cazeinei – 4,6

In structura moleculei de cazeină, acidul glutamic şi acidul aspartic reprezintă circa 30% din totalul aminoacizilor.

COOH

|

CH2

|

CH2

|

CH – NH2

|

COOH

Acid glutamic

COOH

|

CH2

|

CH – NH2

|

COOH

Acid aspartic

Cei doi aminoacizi sunt aminoacizi dicarboxilici, ceea ce le conferă însuşiri hidrofile, pe care le transferă şi cazeinei.

Capacitatea hidrofilă a cazeinei este influenţată de pH. La valoarea pHi, această capacitate este nulă şi se manifestă la un pH crescut aproape de neutru.

Această proprietate a cazeinei este exploatată la fabricarea brânzeturilor când:

- păstrarea brânzei în zer (ce are caracter acid) favorizează caracterul hidrofob al cazeinei ceea ce favorizează eliminarea apei din coagul şi asigură calităţi organoleptice îmbunătăţite, creşterea valorii nutritive şi creşterea termenului de conservare.

- păstrarea brânzei în soluţie de saramură ( ce are pH neutru) favorizează caracterul hidrofil al cazeinei, ceea ce favorizează impregnarea cu apă a coagulului cu modificarea nedorită a calităţilor organoleptice, scăderea valorii nutritive şi reducerea termenului de conservare.

Efect similar se produce şi prin acidifierea bruscă şi pronunţată a iaurtului, la care în urma scăderii pH-ului se produce sineraza (separarea coagulului de partea lichidă) ceea ce afectează calitatea organoleptică a produsului.

Coagularea spontană

Scăderea pH-ului sub 4,6 produce precipitarea cazeinei. Această însuşire stă la baza coagulării laptelui prin coagulare spontană, când scăderea pH-ului se realizează pe seama acidului lactic rezultat prin hidroliza lactozei în cele două componente urmată de fermentaţia lactică a acestora.

Coagularea indusă

Cazeina este coagulată de cheag ( labferment) care transformă

Paracazeina  Paracazeinat de calciu

Observaţii

• Cazeina se combină cu sărurile de calciu, în special cu fosfatul de calciu, formând fosfocazeinatul de calciu solubil, în timp ce fosfatul de calciu şi cazeina sunt insolubile.

• La fabricarea brânzeturilor se foloseşte CaCl2 care asigură transformarea convenabilă a paracazeinei în precipitat de paracazeinat de calciu.

• Cazeina nu precipită la creşterea temperaturii

Preview document

Laptele - Pagina 1
Laptele - Pagina 2
Laptele - Pagina 3
Laptele - Pagina 4
Laptele - Pagina 5
Laptele - Pagina 6
Laptele - Pagina 7

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Fabricare Lapte Praf

Memoriu justificativ Hrana constituie un factor indispensabil pentru om şi animale, deoarece asigură energia şi substanţele de baza necesare...

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Tehnologia de obținere a cașcavalului din lapte de oaie și elemente de control al calității

I. TEMA DE PROIECTARE. DATE INIȚIALE Fig. I.1. Cascaval din lapte de oaie Laptele, prin numeroasele însușiri pe care le posedă, constituie unul...

Procesul tehnologic de obținere a cazeinei și cazeinaților din lapte

CAP. 1. GENERALITĂŢI DESPRE LAPTE Laptele, din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic se prezintă sub forma unui lichid fiziologic de...

Proiectarea stației de pasteurizare lapte în vederea obținerii iaurtului de capră cu o capacitate de 600l pe oră

CAP I: Analiza compartiva a raselor de capra Caprinele au rusticitate pronunțată, sunt rezistente la condițiile aspre ale mediului în care s-au...

Lapte cu Ciocolată

Având în vedere că secţia de obţinere a laptelui cu cacao este proiectata în oraşul Târgovişte sursele de aprovizionare cu materie primă existente...

Tehnologia de fabricare a cașului cu scorțișoară din lapte de bivoliță

INTRODUCERE Această lucrare se adresează atât celor care sunt consumatori de produse lactate, cât şi celor care nu consumă aceste produse din...

Secție de Prelucrare a Laptelui în Vederea Obținerii de Lapte de Consum Sterilizat

MEMORIU JUSTIFICATIV Proiectul prezintă tehnologia de obţinere a laptelui sterilizat de consum. LAPTELE este un lichid de culoare alb-gălbuie...

Ai nevoie de altceva?