Iodul in alimente

Extras din referat Cum descarc?

Este descoperit de chimistul francez Courtois care efectueaza experimente pe plantele de varech, niste alge marine move, unde in a lor cenusa observa niste cristale de un mov stralucitor pe care I le da chimistului N. Clement pentru a le analiza (1811-1812).
In 1813 N.Clement, Davy si Gay-Lussac, au cercetat cristalele pt. a lamuri caracterul elementar al iodului. 
In 1820 Courtois impreuna cu J.B. Dumas si medicul elvetian J.F. Coindet, propun intrebuintarea iodului la tratarea. gutei, iar J.B. Dumas introduce si tinctura de iod ca dezinfectant.
2. Asezarea in Sistemul Periodic.
- configuratie electronica: 
Z=53  1s2  2s2 2p6  3s2  3p6  4s2  4d10   4p6  5s2  5d6  5p5  6s2
- elecronegativitate: 2,5
- masa atomica:  126,9
- stare de oxidare:1  
- caracter chimic amfoter
3. Stare naturala si raspandire.
Iodul insoteste Cl2 si Br2 in natura. In cant. redusa este raspandit sub forma de combinatii in cele trei regnuri. In apa marii se gaseste in proportie de 2,5 mgl, in medie, ca iod de origine organica, apoi in cenusa tuturor plantelor marine, in unii bureti si corali, ca si in unele alge (varech, focus, goemon, laminaria sau varza de mare). Aceste plante au proprietatea de a absorbi iodul din apa marii si de a-l acumula in tesuturile lor. In cenusa acestora, regasim iodul ca iodura de potasiu, in proportii ce ajung pana la 0,4%. Tot ca iod organic se gaseste in glanda tiroida (TIROXINA) lipsa lui da gusa la nastere. Se mai gaseste iod sub forma de ioduri si iodati; el apare in salpetrul de Chili (0,05-0,1) si in unele ape petrolifere (10-100 mg iodl). De asemenea, gasim iod in cantitati mici in unele ape minerale. Il mai gasim si in vegetale: usturoi, ceapa, spanac, morcovi, rosii, pere, struguri.
1.4. Preparare.  
Din cenusa algelor marine care se tratazeaza cu apa se extrage iodura de Na si din aceasta IODUL:
- cu clor:  2NaI + Cl2  = 2NaCl +I2
- cu acid azotos in prezenta acidului sulfuric:
2NaI + H2SO4  = Na2SO4  + 2HI
2HNO2  + 2HI = 2H2O + 2NO +I2
- prin oxidare cu piroluzita, bicromat de K etc.
Cu piroluzita, in prezenta acidului sulfuric
2NaI + MnO2  + 2H2SO4  = Na2SO4  + MnSO4+2H2O +I2
Cu bicromat de potasiu, in prezenta a acidului sulfuric:
K2Cr2O7 + H2SO4 = H2Cr2O7  + K2SO4
H2Cr2O7 +3H2SO4  = Cr2(SO4)3 +4H2O +3O
2NaI + H2SO4 = Na2SO4 +2HI 
2HI +  O = H2O + I2
In total :
K2Cr2O7 +7H2SO4 +6NaI = Cr2(SO4)3 + K2SO4 +3Na2SO4 +7H2O +3O
Cu clorura ferica, care se reduce in clorura feroasa:
2FeCl3  +2KI =2FeCl2 +2KCl + I2
I mai poate fi scos din ioduri sau din acidul iodhidric chiar si cu ajutorul unor oxidanti:


Fisiere in arhiva (1):

  • Iodul in alimente.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!