Intoxicațiile Alimentare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intoxicatiile alimentare rezulta din folosirea unor alimente infectate cu agenti sau impurificate cu substante toxice de origine microbiana ori nemicrobiana. Ele prezinta o stare patologica acuta si pot evolua sub forma de cazuri sporadice, afectiuni de familie si de grup sau sub forma de izbucniri in masa, cand unul si acelasi produs contaminat este consumat de un numar mare de oameni.

De regula, intoxicatiile alimentare se caracterizeaza prin tulburarea tractului gastrointestinal si nu sunt contagioase. Dupa consumarea alimentelor infectate ori impurificate cu substante toxice, timp de 15 minute - 24 ore, are loc perioada de incubatie, care se caracterizeaza prin dureri in abdomen, greata, voma (in unele cazuri aceste manifestari lipsesc, bunaoara la botulism, intoxicatii cu plante otravitoare s.a.), curand asociindu-se diareea, slabiciunea, dereglarea activitatii cardiovasculare, ridicarea temperaturii corpului pana la 38-40?C, apoi dureri musculare si alte simptome, in functie de cauza care a provocat intoxicatia. Desi cauzele intoxicatiilor alimentare sunt diferite, manifestarile lor au unele semne comune: incep brusc si acut, au un caracter exploziv pe fundalul unei sanatati depline. Spre deosebire de bolile contagioase, intoxicatiile alimentare sunt provocate numai atunci cand agentul patogen, care a nimerit in produsele alimentare, s-a inmultit ajungand la un numar enorm. Astfel se explica faptul ca intoxicatia alimentara poate fi provocata de un produs alimentar contaminat, atunci cand sunt incalcate regulile sanitare si tehnologice de pastrare, transportare si prelucrare a lui. Se stie ca unii agenti patogeni, din produsele alimentare, inmultindu-se, elimina toxine, care, nimerind in tractul (circulatie, trafic) digestiv, provoaca intoxicatia alimentara. In functie de etiologie, intoxicatiile alimentare se impart in trei grupe:

1. microbiene,

2. nemicrobiene si

3. cu etiologie (cauzele bolilor) necunoscuta.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intoxicatiile Alimentare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
7 478 cuvinte
Nr caractere:
37 677 caractere
Marime:
158.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
intoxicatii, alimente
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!