Intoxicația scombroidă - inocuitate și contaminanți alimentari

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere pg 4
2. Generalitati pg 4
3. Efectul producerii aminelor biogene ale culturilor unice bacteriene si metabiozei pe somonul afumat la rece pg 6
4. Otravirea histaminica in faina de peste: un raport de caz pg 9
5. Scombrotoxin si intoxicatia scombroida de la conservele de peste pg 11
6. Bibliografie pg 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Alimentele marine prezinta vectori importanti pentru multe boli produse de alimente- bacterioze si viroze gastrointestinale, dar si intoxicatii. Acestea din urma sunt determinate de toxinele produse,in principal, de microalge si bacterii.
Sunt afectiuni dificil de controlat din mai multe considerente,dar mai ales datorita faptului ca alimentele marine sunt frecvent normale din punct de vedere organoleptic, adesea nu afecteaza animalele marine, iar toxinele continute sunt termostabile.
Toxinele marine apar cel mai frecvent la fructele de mare si pesti.Intoxicatiile paralitice determinate de fructele de mare, intoxicatiile care produc diaree, amnezii sau cu efecte neurotoxice se incadreaza intre intoxicatiile produse de aceasta categorie de animale acvatice.Intoxicatiile determinate de pestele ciguatera si pestele balon japonez (fugu) sunt asociate cu toxinele pestilor de apa sarata. Desi circumstantele care determina expunerile umane la toxinele algelor albastre-verzi prin apa potabila, nu urmeaza etologia intoxicatiilor cu fructe de mare, aceste toxine pot fi, de asemenea, periculoase pentru sanatatea publica.
Generalitati
Scombrotoxina este o toxina care actioneaza asupra histidinei si a altor aminoacizi din alimente ( peste, ton, macrou, sardele, dar si branza de tip svaiter) datorata actiunii unor bacterii si enzimelor decarboxilaze. Intoxicatia scombroida, in general, rezulta de la ingestia de pesti din familiile Scomberesocidae si Scombridae.
Istoricul intoxicatiei scombrotoxine a fost asociat cu un nivelul ridicatat de
histamina in carnea de peste, si intr-adevar, a fost sugerat ca histamina in sine
este factorul de toxic. Histamina este produsa in peste prin actiunea bacteriilor si a enzimelor decarboxilaze.
Mecanismul de toxicitate in intoxicatia scombroida ramane neclar.
Refrigerare inadecvata, manipularea necorespunzatoare,conservarea neadecvata a pestelui pot duce la formarea unor substante care sunt formate la randul lor prin deprecierea aminoacizilor.
Histamina este considerata toxica atunci cand nivelul este mai mare de 100 mg/ kg. Cu toate acestea, deoarece ingestia de histamina nu reproduce simptomele echivalente intoxicatiei, alti factori in combintie cu histamina pot produce intoxicatia histaminica.
De exemplu, poate exista o sinergie cu alte amine biologic active (saurina, putresceina, cadaverina)
Debutul simptomelor are loc in maxim 2 ore de la consumul de peste toxic.
Nu toate simptomele sunt prezente in mod necesar in fiecare caz, in general,
victimele se plang de un gust piperat sau ascutit in gura, inrosirea fetei
si in zona gatului, apare un sentiment de caldura si disconfort general. Inrosirea fetei
este adesea urmata de dureri de cap severe si pot aparea si palpitatii cardiace. Alte
simptome includ ameteli, lesin, senzatie de mancarime, arsuri ale gurii si gatului,
puls slab si incapacitatea de a inghiti. Multe dintre incidentele din Marea Britanie au
implicate simptome gastro-intestinale, inclusiv greata si diaree, fara
varsaturi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Intoxicatia Scombroida - Inocuitate si Contaminanti Alimentari.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!