Instalații de Sortare

Extras din referat Cum descarc?

CAP.1 NOTIUNI INTRODUCTIVE
Sortarea este operatia care se realizeaza dupa natura constituentilor pe baza diferentei dintre valorile constantelor fizice sau chimice: densitate, proprietati superficiale, susceptibilitate magnetica, solubilitate, structura etc.
1.1 Principalele cerinte impuse instalatiilor de sortare
Cerintele impuse instalatiilor de sortare decurg din cerintele de calitate impuse fractiilor sortate de fructe prevazute in standardele si normativele in vigoare. Aceste masini si instalatii trebuie sa asigure o precizie ridicata de sortare si un grad redus de vatamari mecanice pentru orice soi prelucrat. Practic (conform standardelor si normativelor in vigoare) este suficienta o precizie prin care sa se asigure in fiecare fractie sortata un continut mai redus de 20% fructe din fractiile alaturate, iar fructele dintr-o fractie sa nu difere dimensional, unele de altele cu mai mult de 4 - 6 mm., pentru asigurarea unei uniformitati dimensionale corespunzatoare. In prezent, in tarile U.E. si in normativele din tara noastra, pentru majoritatea fructelor, drept criteriu de calitate pentru fructele de aceeasi natura din fractiile sortate se ia diametrul ecuatorial maxim Aceasta marime caracteristica este o marime aleatoare, care se supune legii de distributie normala. Precizia sortarii depinde, in principal de caracteristicile dimensionale ale fructelor si de tipul organului de sortare (erorile de sortare sunt generate de pozita pe care o are fructul fata de deschiderea organului de sortare) 
Pentru asigurarea utilizarii masinilor si instalatiilor de sortat la o gama cat mai diversificata de soiuri de fructe, cu dimensiuni ce variaza in limite largi, aceastea trebuie prevazute cu reglaje pentru variatia limitelor fractiilor dupa cerinte. De asemenea, pentru a evita vatamarile mecanice, este necesar ca suprafetele organelor de separare si transport sa fie acoperite cu materiale moi si elastice ca: mase plastice buretoase, cauciuc buretos etc., iar numarul de schimbari a nivelelor de trecere pe inaltime a fructelor (numarul de caderi) sa fie cat mai mic. 
Masinile trebuie sa fie prevazute cu posibilitatea reglarii parametrilor cinematici si functionali in limite corespunzatoare, impuse de standardele in vigoare. 
1.2 Granulometria produselor solide
GRANULOMETRIA se ocupa cu determinarea dimensiunilor particulelor unui sistem solid polidispers si stabilirea distributiei particulelor cu diferite dimensiuni in amestec, exprimate procentual masic sau ca numar de particule din numarul total de particule ale amestecului.
Repartizarea particulelor pe clase de marimi se face prin exprimare procentuala din masa totala sistemului solid polidispers supus analizei. Aceasta reprezinta ANALIZA GRANULOMETRICA, care consta in trecerea (cernerea) unei probe prin site cu ochiuri de diferite marimi si cantarirea fractiunilor separate pe fiecare sita. Rezultatele se indica in diagrame, care reprezinta distributia cumulativa sau integrala sau distributia diferentiala.
Distributia integrala exprima totalitatea particulelor mai mici, respectiv mai mari decat ochiurile sitei.
Distributia diferentiala indica marimea unei fractiuni granulometrice dintre doua site consecutive.
La cernerea amestecului granular polidispers printr-o sita se obtin doua fractiuni:
- Cernutul C - fractiunea care trece prin ochiurile sitei;
- Refuzul R - fractiunea retinuta pe sita, cu dimensiunea particulelor mai mare decat a orificiilor sitei.
Pentru fiecare sita:
C + R = 100
Exprimarea uzuala se face prin doua curbe granulometrice:
- Curba diferentiala a cernutului:
C` = dC/dx
unde: C` - marimea fractiunii granulometrice intre doua site consecutive;
C1, C2, , Ci - cernutul: particulele de marime mai mica decat x1, x2, , xi ce trc prin ochiurile sitei 1, 2, , i daca pe aceste site s-ar aduce materialul initial.
Daca prin sitele precedente se elimina cernutul, atunci procentul raportat la total pe sita i pentru cernut este:
?C = Ci - Ci-1
- Diagrama Ci, Ri - xi Se poate observa ca cele doua curbe (Ci, Ri) sunt simetrice fata de linia care reprezinta C = R = 50%
Repartitia granulometrica este cel mai bine caracterizata matematic de catre relatia Rosin - Ramler:
R/100 = e-(d/d)n
In care: R (%) - procentul de refuz (particule cu dimensiunea mai mare decat d);
d (m) - dimensiunea maxima a particulelor trecute in cernut;
d` (m) - dimensiunea maxima a aprticulelor din cernut cand R = 36,8%;
n (-) - indice de uniformitate granulometrica;
n = 0,5 1,1 (valorile mai mari pentru amestecuri polidisperse cu particule de dimensiuni apropiate).
1.3. Tipuri de organe active de lucru a masinilor si instalaiilor de sortare.
Masinile si instalatiile de sortare , dupa principiile de sortare ce le utilizeaza se impart in doua mari categorii : instalatii de sortare dupa dimensiunile geometrice; instalatii de sortare dupa greutate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii de Sortare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!