Influența stadiului de maturare al fructelor asupra conținutului în fenol și antioxidanți

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2.Continutul compusilor fenolici si capacitatea oxidanta la cirese si visine 4
3.Compusii fenolici in piersici . 5
4.Compozitia fenolica a genotipurilor de capsuni la diferite etape de maturare .. 6
5.Schimbarile chimice si activitatea antioxidanta in rodie in timpul dezvoltarii fructelor ... 7
6.Bibliografie . 8


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Maturarea consta in totalitatea schimbarilor fizice, biochimice si fiziologice prin care trec fructele de la intrarea in faza de parga si pana la atingerea calitatilor gustative maxime, ceea ce coincide cu maturitatea de consum.
In cursul maturarii, fructele devin mai elastice, capata culoarea caracteristica soiului, gustul devine placut, pulpa suculenta si degaja aroma de fruct copt.
Antioxidantii sunt substante nutritive care pot preveni sau amana unele tipuri de degradare celulara, cauzate in special de efectele radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile produse de organism ca o reactie la factorii de mediu daunatori sau la alte tipuri de elemente daunatoare.
Antioxidantii reprezinta un complex de elemente nutritive -  vitamine si minerale -  si enzime, care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi. Antioxidantii impiedica oxidarea celulelor, care are loc sub influenta factorilor externi, dar si din cauza imbatranirii. Antioxidantii fortifica sistemul imunitar, reduc riscul de cancer si previn aparitia infectiilor.
Substantele fenolice sunt compusi in molecula carora este prezent nucleul fenolic. Ei sunt foarte raspanditi in fructe ca determinanti ai culorii, gustului si aromei fiind reprezentati de derivatii acizilor fenolici (benzoic, cinamic etc.) si de compusi complecsi de tipul taninurilor, polifenolilor, antocianilor si flavonelor. Substantele fenolice sunt implicate in procesul de respiratie, sporirea rezistentei plantelor la atacul microorganismelor, pe langa aportul lor in realizarea gustului, aromei si culorii fructelor. 
Pe parcursul procesului de crestere si maturare al fructelor, cantitatea de compusi fenolici creste pana la o valoare maxima, dupa care se diminueaza foarte lent, mentinandu-se de foarte multe ori la o valoare constanta.
Aceste substante difera in continut in cadrul speciei in functie de soi, conditiile pedoclimatice si tesutul analizat. In interiorul fructelor continutul variaza, constatandu-se ca in epicarpul prunelor sau in casa seminala a merelor substantele fenolice au un nivel dublu in comparatie cu pulpa fructului (mezocarp). In cazul fructelor cele mai importante substante fenolice sunt acizii fenolici, compusii acestora si taninurile.
2. Continutul compusilor fenolici si capacitatea oxidanta la cirese si visine
Ciresele si visinele sunt o sursa naturala valoroasa a unor compusi bioactivi importanti in conservarea sanatatii umane.Totalul fenolilor si capacitatea antioxidanta a fructelor a fost studiata la 2 soiuri de visine (Szomolyai Gombolyii si Valerij Cskalov) si 2 soiuri de cirese (Erdi botermo si Kintorjinosi). Continutul total de fenol a variat de la 76,05 pana la 301,19 mg acid galic si continut total de tanin a variat de la 32,33 pana la 236,61 mg.
Visinele contin mai multe substante fenolice decat ciresele si poseda o activitate antioxidanta mai puternica. In afara de mai multe componente esentiale dietetice, cum ar fi vitaminele, mineralele, proteinele si carbohidratii, ciresele contin si alti fitonutrienti care pot oferi beneficii dincolo de prevenirea deficientelor alimentare cum ar fi combaterea mai multor boli..
Fenolii sunt importanti in determinarea calitatii senzoriale a alimentelor, cum ar fi culoarea, gustul si aroma. Compozitia si concentratia fenolilor sunt influentate in mod semnificativ de stadiul de maturitate, de cultivare, de practicile culturale, de originea geografica, de sezonul de crestere, de conditiile climatice, de conditiile de depozitare post-recoltare si de procedurile de procesare a alimentelor.
La cirese procesul de maturare este strans legat de o schimbare de la culoarea initiala in rosu, cu degradarea clorofilei si acumularea de compusi fenolici diferiti si antociani. Compusii fenolici sunt in cea mai mare parte concentrati in piele si contribuie la calitatile senzoriale si organoleptice ale fructelor.
.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta stadiului de maturare al fructelor asupra continutului in fenol si antioxidanti.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1744-7348.2008.00234.x
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814604007502
https://www.researchgate.net/profile/Dejan_Prvulovic/publication/259445154_PHENOLIC_CONTENT_AND_ANTIOXIDANT_CAPACITY_OF_SWEET_AND_SOUR_CHERRIES/links/0a85e53863fe40f293000000/PHENOLIC-CONTENT-AND-ANTIOXIDANT-CAPACITY-OF-SWEET-AND-SOUR-CHERRIES.pdf
http://www.scrigroup.com/casa-masina/pomicultura/PROCESELE-DE-CRESTERE-SI-MATUR74773.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!