Influenta Compusilor Organofosforici asupra Alimentelor de Protectie

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
1.1. Definitie. Prezentare generala.Generalitati despre pesticide 3
2.Insecticidele organo-fosforice 11
2.1. Intoxicatia cu insecticide organofosforice 14
2.2. Dezavantajele utilizarii pesticidelor in agricultura 20
2.3. Influenta pesticidelor asupra organismului uman 27
Concluzii 29
Bibliografia 30


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
1.1. Definitie. Prezentare generala.
Generalitati despre pesticide Sub numele de pesticide se grupeaza o serie de substante chimice toxice,intrebuintate in agricultura in vederea protectiei plantelor fata de boli si diversi daunatori,asiguranduse astfel obtinerea unor recolte mari si stabile.Termenul de pesticid a fost preluat din limba engleza, in care are sensul de antidaunator, ,,pest" insemnand insecta daunatoare. 
Preparatele contra daunatorilor,au fost cunoscute de foarte mult timp.Datorita progreselor in chimia de sinteza,s-au putut obtine cele mai numeroase si eficace substante.Nu s-a putut realiza dezideratul de a gasi substante nocive numai pentru daunatori si netoxice pentru om sau animale si insecte folositoare.
Toate acest substante sunt periculoase in diferite grade, unele reprezentand toxici dintre cei mai puternici.
Pentru om, riscul de intoxicatie, acuta sau cronica, poate fi de natura profesionala, accidentala sau voluntara si prin contaminarea mediului inconjurator - sol, surse de apa, alimente, aer - cu mari implicatii ulterioare.
Compozitia chimica a pesticidelor
Pesticidele sunt substante cu actiune biologica deosebit de ridicata, utilizate pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor si prezinta o structura chimica variata. Aceste substante de uz fitosanitar reprezinta substante chimice sau combinatii de substante chimice, care se impart in functie de actiunea lor asupra agentilor fitopatogeni in: bactericide, fungicide, erbicide, insecticide, raticide, acaricide. 
Tot in categoria pesticidelor intra: produsele care se folosesc pentru tratarea pre si postrecolta a fructelor si legumelor precum si alte asemenea produse care au ca scop cresterea vigorii si rezistentei, reglarea dezvoltarii si fructificarii plantelor. 
Aceste substante fitofarmaceutice sunt preparate pe baza de sulf, mercur si compusii acestora, fosfor organic cu toxicitate redusa.
Tinand cont de toxicitatea cronica a pesticidelor, ca rezultat al insumarii in timp a efectelor unor doze mici repetate, prin reglementari specifice au fost stabilite Limitele Maxime Admisibile (LMA) de reziduuri in produsele agroalimentare. Limitele Maxime Admise, exprimate in ppm sau mg substanta activa/Kg. produs alimentar, reprezinta concentratiile lipsite de nocivitate si prin aceasta o masura de profilaxie. Pentru incadrarea in aceste limite se impune respectarea cu rigurozitate a dozelor la hectar precum si a timpilor de pauza.
Termenul de pesticid a fost preluat din limba engleza, in care are sensul de antidaunator, ,,pest" insemnand insecta daunatoare. 
Pesticidele, intrebuintate in agricultura, pot fi ingerate ca reziduuri o data cu alimentele provenite din culturile vegetale. Ele au potential cancerigen.
1.2.Clasificarea pesticidelor
Clasificarea pesticidelor se face dupa mai multe criterii: originea lor, actiunea antidaunatoare, forma fizica de prezentare, structura chimica, etc. Astfel, unele din ele sunt de origine minerala (de exemplu saruri de As, Ba, Cu, Hg, Pb) si altele sunt de origine vegetala (nicotina, veratrum, stricnina). Majoritatea sunt insa produsi organici de sinteza (esteri organofosforici, derivati organohalogenati, nitroderivati aromatici, derivati carbamici, compusi fenolici si compusi organometalici).
Dupa structura chimica, pesticidele se clasifica in:
o pesticide organoclorurate; 
o pesticide organofosforice; 
o pesticide organocarbamice, respectiv tiocarbamice; 
o pesticide nitrofenolice. 
Dupa natura daunatorului combatut, pesticidele pot fi:
- insecticide (pentru combaterea insectelor daunatoare, transmitatoare de boli omului sau animalelor domestice);
- erbicide (pentru distrugerea buruienilor din culturi);
- fungicide (pentru combaterea ciupercilor ce provoaca boli plantelor);
- acaricide;
- nematocide (pentru combaterea viermilor daunatori culturilor);
- algicide (pentru distrugerea algelor);
- rodenticide (utilizate impotriva rozatoarelor).
In functie de gradul de toxicitate, pesticidele se grupeaza in:
o grupa I - extrem de toxice care contin substanta activa DL50 sub 50 mg/kilocorp, fiind marcate cu etichete rosii,
o grupa II - puternic toxice care contin substanta activa DL50 intre 50 - 200 mg/kilocorp, marcate cu etichete verzi; 
o grupa III - moderat toxice care au DL 50 intre 200 si 1000 mg/kilocorp, marcate cu etichete de culoare albastra; 
o grupa IV - toxicitate redusa care contin substanta activa DL50 peste 1000 mg/kilocorp, marcate cu etichete negre. 
Masurile de protectie aflate in vigoare prevad ca numai pesticidele din grupa III si IV se pot distribui persoanelor fizice in scopuri agricole.
De remarcat este, ca in timp ce ca erbicidele, fungicidele, bactericidele se folosesc un numar mare de substante apartinand la clase diferite de compusi chimici, ca insecticide se foloseste o gama restransa de substante apartinandla trei categorii principale: substante organoclorurate, organofosforice si derivati metilcarbamici.
Aceste categorii de substante prezinta un interes deosebit deoarece sunt folosite anual , in cantitati imense.
In cele ce urmeaza, se va acorda o atentie mai mare contaminarii produselor alimentare cu insecticide, deoarece unele dintre ele, pe langa caracterul toxic, au si potential mutagen si carcinogenic
Agrochimia pesticidelor 
Pesticidele, in acceptiunea generala se impart in: 
o chimice care sunt compusi chimici cu efecte nefavorabile asupra insectelor, bolilor sau daunatorilor plantelor de cultura; 
o fizice, ca de exemplu iradierea ce provoaca sterilitatea la insecte; 
o biologice, ca de exemplu preparatele de Bacillus thuringiens; 
Pesticidele chimice sunt deci un bun exemplu de compusi a caror aplicare este riscanta. Totusi, principalul beneficiar al acestora este agricultura. Aici ele se aplica in scopul protectiei plantelor in timpul vegetatiei dar si in scopul protectiei plantelor dupa recoltare in mijloacele de transport si depozite. 
Pesticidele se caracterizeaza prin lipsa actiunii selective; ele pot sa provoace intoxicatii acute oamenilor, mai ales celor care lucreaza la productia si aplicarea lor. 
De asemenea, sub influenta pesticidelor, pe langa insectele care distrug plantele in timpul vegetatiei si dupa recoltare, pot sa piara sub influenta pesticidelor si albinele folositoare, iar la combaterea buruienilor pot sa sufere chiar plantele a caror protectie se urmareste. Asemenea situatii sunt agravate de aplicarea incorecta a pesticidelor. 
Termenul de pesticide cuprinde toate substantele sau amestecurile de substante folosite pentru: 
o prevenirea dezvoltarii sau combaterea oricarui organism vegetal sau animal nedorit; 
o reglarea cresterii plantelor, defolierea si uscarea lor. 
Aplicarea pesticidelor in agricultura, medicina veterinara, diferite industrii (textila), gospodarie casnica si ocrotirea sanatatii populatiei are ca scop imbunatatirea cantitativa si calitativa a alimentelor, nutreturilor si produselor industriale, asigurarea lor in timpul pastrarii fata de daunatori si boli, ocrotirea animalelor contra parazitilor precum si distrugerea insectelor si altor transmitatori de boli la oameni si animale. Lista acestor boli cuprinde: malaria, tifosul exantematic, ciuma, febra galbena, filarioza, afectiuni virotice ale creierului, febrele transmise de paduchi si acarieni, febra de transee, amoebiazele, leischmaniozele, onchocercozisele, trypanosomiosisele, bolile papataci, frambezia, inflamarea conjunctivitelor, boala lui Chagas, rickettsiozele si tularemia. In lupta cu aceste boli rolul cel mai important l-au avut insecticidele organoclorurate, iar dintre acestea DDT, folosite inca in continuare in anumite tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Compusilor Organofosforici asupra Alimentelor de Protectie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!