Impactul actualei crize asupra pieței cerealelor

Extras din referat Cum descarc?

Economia Romaniei este, in proportie de 85%, dependenta de factorii economici externi, fiind vulnerabila la orice soc economic inregistrat pe vreuna din pietele internationale.
Efectele actualei crize asupra pietei cerealelor:
Agricultura se numara printre domeniile care au fost atinse de efectele crizei, dupa ce in urma cu aproximativ 4 luni (nov 2008) a avut loc o prabusire a bursei cerealelor. Pretul graului, al porumbului si al oleaginoaselor este in cadere libera. "Am asistat la reduceri semnificative ale cotatiilor atat la bursa din Chicago, cat si la bursele europene. Graul si porumbul se vand astazi cu 30%-40% mai ieftin decat in urma cu trei-patru luni, iar oleaginoasele au scazut semnificativ pe fondul diminuarii pretului petrolului. Deocamdata asistam la scaderi de preturi la orice fel de materie prima", a declarat Mihai Anghel, care controleaza Cerealcom Dolj, al treilea mare jucator in topul companiilor agricole din Romania. 
In Romania preturile sunt mult mai mici decat in tarile europene. In momentul de fata, pretul pentru tona de floarea-soarelui a scazut cu pana la 50 de euro. "Avem de-a face cu o anomalie. La floarea-soarelui pretul mediu in Europa se incadreaza intre 240 de euro si 260 de euro pe tona, pret cu care se vindea la noi inainte de criza. Daca acum trei luni se cumpara cu 900 de lei/tona (238 de euro/tona), la aparitia crizei a scazut la 720 de lei/tona (191 euro/tona).
Si pentru celelalte produse agricole situatia este aceeasi. Graul se vinde in Austria si Ungaria cu 220-235 de euro/tona, in timp ce in Romania tona de grau ajunge la 111 euro, cu aproape 30 de euro mai putin decat in luna august 2008. Porumbul, care se comercializeaza in Ungaria cu 130 de euro/tona, iar in Austria cu 135 de euro/tona, a ajuns in Romania la nivelul de 85 de euro/tona, de la 93 de euro/tona cu cat se vindea in septembrie 2008, chiar daca producatorii estimau ca isi vor da produsele cu pana la 238 de euro/tona. Toate aceste ieftiniri vor conduce la eliminarea stocurilor si implicit la apelarea, peste numai cateva luni, la importuri. 
Preturile sunt influentate de piata internationala, unde porumbul a scazut de la 150 de euro/tona la 125 de euro/tona, iar floarea-soarelui de la 260 de euro/tona la 230 de euro/tona, dar la noi preturile sunt mult sub aceste valori. Pentru noi nu se resimte numai criza , se resimte si mafia din comert si din piata, Romania aflandu-se la periferia Europei atat in ceea ce priveste subventiile, cat si investitiile. Subventiile care sunt primite de agricultorii romani au o valoare de trei ori mai mici fata de cele ale francezilor. Un agricultor roman primeste 97 de euro/ha in timp ce, spre exemplu, un agricultor din Franta primeste 300 de euro
Piata cerealelor este blocata 
Producatorii de cereale stau cu stocurile de cereale in silozul fara a avea cum sa le valorifice din cauza pretului extrem de scazut de pe piata . Acestia au refuzat sa vanda in totalitate cantitatile de cereale recoltate anul acesta din cauza scaderii dramatice a pretului de achizitie agricultorii ne vrind sa vanda in pierdere. Producatorii au vandut o cantitate mica de cereale, restul fiind depozitata si urmand a fi vanduta la anul, cand este asteptata o criza alimentara din cauza lipsei de materie prima. 
Astfel scaderea preturilor la cereale si implicit incapacitatea agricultorilor de a-si mai acoperi costurile de productie din vanzarea acestora au condus la pastrarea in silozuri a mai mult de jumatate din recolta pe 2008, in speranta unei revitalizari a pietei in urmatoarele luni.
In plus, in ciuda pretului scazut al cerealelor, pentru aceste produse nu mai exista nici cerere, in timp ce oferta inregistreaza un excedent fara precedent. "De cand a inceput sa se manifeste criza financiara, vanzarile de cerelale au scazut cu aproximativ 80%. In aceste conditii se astepta ca anul viitor 60% dintre producatorii si comerciantii de cereale din Romania sa falimenteze.
In august, Ministerul Agriculturii a anuntat o productie de grau de 9 mil. tone, in noiembrie a revizuit datele scotand la lumina 7,6 mil. tone, dar in realitate nu s-au produs mai mult de 6 mil. tone de grau in 2008. Pana acum piata a putut inghiti doar 2,5 mil. tone, ceea ce inseamna ca circa 3,5 mil. tone de grau sunt blocate in asteptarea unor preturi corecte", a declarat pentru ZF Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania. Noua recolta se anunta la fel de ridicata ca si anul trecut si ii va obliga pe agricultorii care acum au hambarele pline sa vanda la un pret derizoriu. 
In lunile februarie-martie stocurile achizitionate de marii prelucratori se vor termina, iar piata va incepe sa functioneze normal. Se estimeaza ca preturile pentru grau vor mai urca la un nivel de pana la 600 lei/tona (140 euro/tona).
Conform agricultorilor autohtoni, marii producatori care domina piata internationala bocheaza prin oferta de pret piata externa, pe care multi dintre producatorii romani activau cu succes. Problema este, spun producatorii, ca piata interna este de asemenea blocata. ,Floarea soarelui se invecheste in silozuri fara a putea sa fie vanduta macar pe piata interna, asta mai ales in conditiile in care Romania importa mari cantitati de ulei brut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul actualei crize asupra pietei cerealelor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://www.finantare.ro/stire-8572-Agricultorii-vor-alinierea-subventiilor-la-nivelul-celor-europene.html
http://www.zf.ro/companii/criza-a-ieftinit-cerealele-cu-40-in-doua-luni-3324066/
http://www.gdo.ro/Economie/2008-11-24/Romania,+pascuta+de+o+mare+criza+alimentara
http://www.recolta.eu/o-cantitate-de-peste-150000-de-tone-de-cereale-este-blocata-in-silozurile-buzoiene/
http://www.gdo.ro/Economie/2008-11-24/Romania,+pascuta+de+o+mare+criza+alimentara
http://www.frontnews.ro/social-si-economic/piata-muncii/romania-ar-putea-intra-in-vara-lui-2009-in-cea-mai-mare-criza-alimentara-de-dupa-90-17444
http://www.zf.ro/companii/peste-3-5-milioane-de-tone-de-grau-sunt-blocate-in-silozuri-valoarea-stocurilor-depaseste-400-de-milioane-de-euro-3742925/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!