Igiena cărnii

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3741
Mărime: 13.84KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din referat

In timpul procesului tehnologic, in functie de specificul sectiilor trebuie sa se respecte urmatoarele norme de igiena:

- Pregatirea si manipularea in conditii salubre a carnii si produselor de carne;

- Salubritatea teritoriului unitatii prin indepartarea de catre personalul de curatenie a resturilor, deseurilor, curatirea pavimentelor, prevenirea acunularii inutile de oase, resturi si interzicerea fumatului si a consumului de alimente in sectiile de productie.

Pentru a evita contaminarea produselor de catre personalul care lucreaza in sectii, acesta trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara complet, inclusiv boneta si cizme de cauciuc. Echipamentul de protectie se schimba zilnic si pri de cate ori este nevoie in timpul procesului de productie.

Fiecare muncitor trebuie sa respecte la locul de munca igiena spatiului si a utilajelor tehnologice, prin spalare cu apa calda la83 0C.

Este interzisa intrarea in grupurile sociale cu echipamentul de protectie, iar dupa folosirea acestuia este obligatorie spalarea si dezinfectarea mainilor. In acest sens este obligatorie asigurarea conditiilor tehnice necesare ( chiuveta cu apa calda, sapun, substante dezinfectante, prosoape de hartie sau uscator cu aer cald pentru maini ).

Orice persoana care a manipulat carnuri bolnave este obligata sa-si spele mainile cu apa calda si sapun sau detergent si sa le dezinfecteze ianainte de a manipula alte carnuri.

La fiecare loc de munca se va respecta o igiena severa prin indepartarea frecventa ( mecanic sau cu jet de apa ) a cheagurilor de sange, continutului stomacal sau a materiilor fecale, parului, unghiilor, coarnelor, copitelor, pieilor, etc.

La taiere se vor introduce numai animale sanatoase si curate ( bovinele trebuie sa fie uscate dupa spalare ).

De asemenea pentru a preveni poluarea carnii cu continut gastric si intestinal se impun legarea esofagului si a rectului, iar eviscerarea trebuie astfel facuta incat sa se previna orice posibilitate de contaminare a carnii.

Pe tot timpul procesului tehnologic se face curatirea permanenta si sterilizarea unor utilaje si unelte mobile ( carlige manuale, cutite, fierastraie, barde, etc. ).

In cazul in care carnea a fost contaminata cu produse contaminate ( puroi, bila, lapte, continut stomacal sau fecale, murdarie de pe piele, rugina, etc. ) acestea se indeparteaza imediat prin spalare cu jet puternic de apa si prin indepartarea cu ajutorul cutitului a portiunii respective de carcasa sau orgne. De asemenea se impune sterilizarea imediata a utilajelor fixe si mobile care au venit in contact cu carnuri sau organe bolnave.

Pentru a prevenii poluarea carnii cu diversi germeni este interzisa folosirea carpelor pentru stergerea carnii, a cutitelor cu toc de lemn, precum si a tecilor pentru cutite din lemn, corn sau alt material care nu se poate igieniza corespunzator. Sunt admise numai teci din material inoxidabil. De asemnea se impune scoaterea imediata a pieilor dupa jupuire din zona de prelucrare a carnii.

Preview document

Igiena cărnii - Pagina 1
Igiena cărnii - Pagina 2
Igiena cărnii - Pagina 3
Igiena cărnii - Pagina 4
Igiena cărnii - Pagina 5
Igiena cărnii - Pagina 6
Igiena cărnii - Pagina 7
Igiena cărnii - Pagina 8
Igiena cărnii - Pagina 9
Igiena cărnii - Pagina 10
Igiena cărnii - Pagina 11
Igiena cărnii - Pagina 12
Igiena cărnii - Pagina 13
Igiena cărnii - Pagina 14
Igiena cărnii - Pagina 15
Igiena cărnii - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Igiena Carnii.doc

Alții au mai descărcat și

Implementarea H.A.C.C.P. într-o unitate de procesare a laptelui materie primă în vederea obținerii laptelui de consum

INTRODUCERE H.A.C.C.P. este un sistem ştiinţific de autocontrol al procesului de fabricaţie, care a fost îndelung utilizat în producerea...

Igiena în industria alimentară

1. Igiena in industria alimentara: Principiile igienei in industria alimentara - Igiena=Hygeia inseamna sanatate - Igiena= stiinta care studiaza...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Igiena laptelui

Introducere Laptele este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor. În toate scrierile vechi ce se referă la...

Controlul eficienței decontaminării într-o unitate preparate carne

CAPITOLUL I 1.DECONTAMINAREA MICROBIENÃ ÎN INDUSTRIA AGROALIMENTARÃ 1.1. CONSIDERAŢII GENERALE Decontaminarea este definitã ca totalitatea...

Igienizarea în întreprinderile de industrializare a laptelui

Se realizează prin curăţirea şi dezinfecţia suprafeţelor cu care vine în contact laptele şi produsele lactate, începând cu mulsul şi până la...

Te-ar putea interesa și

Conservarea prin afumare a cărnii de porc

INTRODUCERE Sub denumirea generală de carne este înţeleasă totalitatea ţesuturilor animale care servesc în alimentaţia omului. Sub diversele sale...

Prepararea, prelucrarea și conservarea produselor din carne

CAP. 1 ARGUMENT Produsele alimentare de origine animala fac parte din grupul alimentelor absolut indispensabile desfasurarii proceselor vitale ale...

Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii

Introducere Securitatea alimentului si a nutritiei populatiei este o problema de interes general. Toti cei implicati in industria alimentara - de...

Elemente de inginerie tehnologică - implementarea HACCP la fabricarea preparatelor din carne

Cap.I. OBIECTIVUL PROIECTULUI 1.1. DENUMIREA OBIECTIVULUI PROIECTAT Proiectarea unei secţii de obţinere a preparatelor comune de tip ,,şuncă...

Procesul Tehnologic de Obținere a Șuncii

Pentru fabrici sau ateliere mai mari sau mai mici care produc sortimente de mezeluri, materia primă de bază este carnea, carnea ce provine de la:...

Tehnologia și controlul salamului de vară

Partea I 1. Introducere despre produse semiafumate Salamurile semiafumate reprezinta peste 50% din totalul productiei. Ele sunt preferabile...

Animalele de măcelărie și tehnologia aprecierii lor și animale destinate producției de carne

Dintre alimentele de origine animala, carnea ocupa locul principal. Acest fapt se datoreste valorii nutritive foarte ridicate, gustului si...

Preparate din carne de pasăre și vânat

INRODUCERE Problema alimentației publice este una din cele mai importante probleme ele lumii contemporane.Astăzi,mai mult ca oricînd,se vizează...

Ai nevoie de altceva?