Igiena Apei

Extras din referat Cum descarc?

Apa constituie factorul esential pentru desfasurarea tuturor proceselor vitale, fiind indispensabila proceselor metabolice.Boli transmise pe calea apeiEpidemiile hidrice se pot caracteriza prin:
- aparitia inainte de izbucnirea epidemiei a unui numar mare de boli digestive sub forma de enterite, gastroenterite sau diarei;
- existenta unor defectiuni ale sistemului de alimentare cu apa care creeaza posibilitatea poluarii apei si in consecinta a izbucnirii epidemiei;
- lipsa, de cele mai multe ori, a germenilor din apa in momentul izbucnirii epidemiei, datorata distrugerii lor de catre conditiile nefavorabile de mediu, in timpul necesar peroiadei de incubatie a bolii.
O alta forma de manifestare a bolilor infectioase transmise prin apa este endemia, care cuprinde un numar redus de cazuri. Endemiile hidrice apar frecvent in zonele in care populatia consuma apa de suprafata direct din rauri sau lacuri.
O ultima forma de manifestare a bolilor hidrice infectioase este forma sporadica sau de cazuri izolate care se intalneste in anumite boli, mai putin caracteristice transmiterii prin apa.Boli bacteriene transmise prin apaHolera prezinta o afectiune bacteriana digestiva, in care apa joaca un rol principal. Vibrionul holerei este un germen, in general putin pretentios fapt ce-i confera o rezistenta de cateva saptamani in apa. Boala apare in tari in care conditiile sanitare sunt mult ramase in urma.
Febra tifoida este produsa de bacilul tific (Salmonella typhi) care prezinta o rezistenta in apa de 20-21 zile. Boala este specific umana. Patrunderea in organism se realizeaza odata cu apa ingerata. Imbolnavirile prin febra tifoida au scazut mult, odata cu masurile luate, de vaccinare antitifoidica obligatorie, pana la dezinfectia apei in toate intreprinderile care utilizeaza apa de suprafata in scop potabil.
Dezinteria este produsa de bacilli dezinterici (Shigella desinteriae). In prezent, dezinteria este afectiunea bacteriana cea mai raspandita si aceasta datorita lipsei unui vaccin adecvat.
Leptospirozele sunt afectiuni care pot imbraca forma epidemica dar cel mai frecvent se intalnesc in forma sporadica. In mod obisnuit in apa, mai ales in cele statatoare, se gasesc leptospire nepatogene; uneori insa pot ajunge in apa si leptospire patogene din care cele mai cunoscute sunt: Leptospira icterohemoragica, Leptospira grifo-tifoia, Leptospira pomona si Leptospira canicola ultimele trei fiind anicterigene.
Tuberculoza se poate transmite si prin apa. Bacilul tuberculozei este deosebit de rezistent fata de dezinfectantii obisnuiti ai apei. Bacilul Kock se poate transmite si indirect prin laptele unor bovine care au consumat apa contaminata cu bacil Kock sau care au pascut pe pasuni irigate cu apa contaminata.
Bruceloza se transmite rar prin apa. Sursa de poluare sunt animalele, porcul vaca, (prin avorturi, membranele si lichide fetale). Cazurile de bruceloza sunt sporadice.
Tularemia are ca agent Pasteurella Tularensis, care este eliminat prin dejectie de sobolani, dar se gasesc si in cadavrele acestora.Boli virotice transmise prin apaPoliomielita este provocata de virusuri cu o rezistenta mare in mediul inconjurator. Epidemiile de poliomielita nu au capatat niciodata caracter grav, datorita sensibilitatii acestui virus la clor si la alti dezinfectanti obisnuiti ai apei.
Hepatita virala transmisa prin apa este produsa de virusul hepatic. Rezistenta sa la clor si la alti dezinfectanti ai apei este foarte mare.
Conjunctivita de bazin este produsa de un adenovirus, in care apa are un rol important. Transmiterea bolii se realizeaza prin intermediul bazinelor de inot, respectiv prin prezenta concomitenta sau sucesiva in bazine a unor persoane


Fisiere in arhiva (1):

  • Igiena Apei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!