Hidroxidul de Amoniu

Extras din referat Cum descarc?

Hidroxidul de amoniu, desi nu exista ca uncompus chimic izolat, este o denumire uneori data unei solutii apoase de amoniac. Solutiile apoase de amoniac sunt uneori referite ca apa de amoniu.
Sinonime: solutie de amoniac (tipic contine intre 12% si 44% amoniac inainte de dilutie) amoniac diluat, amoniac concentrat, amoniac apos, apa de amoniac.
Formula moleculara: NH4OH
Aspect: lichid incolor
Stabilitate: stabil, dar poate absorbi CO2 din aer
Punct de fierbere: 38-100?C, depinzand de concentratie
Solubilitate in apa: miscibil in toate cantitatile
Greutate specifica: 0,9 depinde de taria solutiei, apropiindu-se de 1 la solutii diluate 
Principalele pericole:
- contactul cu ochii poate produce un rau pe termen lung;
- solutia este coroziva si contactul cu pielea poate cauza arsuri;
- solutiile concentrate pot elibera cantitati periculoase de vapori amoniacali in aer; acest fapt prezinta un pericol important in cazul inhalarii;
Manipulare fara pericole:
- purtarea permanenta a ochelarilor de siguranta;
- a nu permite ca solutia sa intre in contact cu pielea;
- a se lucra intr-o zona care este bine aerisita; solutiile concentrate de hidroxid de amoniu nu trebuie folosite in laboratorul deschis;
Situatii de urgenta: 
Contactul cu ochii: imediat clatiti ochii cu apa in abundenta; 
continuati pentru cel putin 10 minute si apelati imediat la ajutor medical.
Contactul cu pielea: spalati-va cu multa apa; indepartati toate hainele contaminate; daca pielea se inroseste sau este ranita, apelati la ajutor medical.
Aruncare: cantitati reduse de hidroxid de amoniu pot fi aruncate impreuna cu o cantitate mare de apa, numai daca regulile locale nu interzic; cantitati mai mari trebuie neutralizate inainte de aruncare; acest material este daunator mediului, deci cantitati mari nu trebuie aruncate in canale.
Echipament protector: a se purta intotdeauna ochelari de siguranta cand se manipuleaza solutii de hidroxid de amoniu si manusi cand este nevoie.
Date despre toxicitate: toxicitatea acuta indusa pe cale orala la sobolani 350mg/kg ; doza admisa pentru om 43 mg/kg corp.
Lichid incolo,miros, intens,sufocant, astringent,dizolva cuprul,zincul, formeaza gaze cand amoniacul este adus langa acizi volatili,formeaza reactii exoterme cu acidul sulfuric,greutatea specifica 0,9 (28% NH4OH) la 25? C; pH 11,6 (slutie 1N); punct de fierbere 36?C, punct de topire -72?C,stabil in conditii normale de pastrare si utilizare.
Obtinere: Amoniacul este produs de un numar de procese diferite.Unul dintre acestea este procesul Haber-Bosch, unde gazul natural este utilizat pentru a transforma nitrogenul atmospheric in ammoniac.Caracterizat prin reactia:
N2 + 3H2 <-> 2NH3
Obtinerea la scara industriala necesita mentinerea temperaturilor inalte, in general in jur de 427?C- 627?C. Procesele in general necesita reactia directa a disocieriiatomilor de hidrogen si nitrogen avand ca si catalizator fierul metalic.Hidroxidul de amoniu este produs prin aditia amoniacului rezultat cu apa.
NH3 + H2O <-> NH4 + OH
Aceasta reactie este reversibila. Existenta hidroxidului de amoniu nedisociat (NH4OH) este considerata a fi indoielnica, insa solutiile apoase de amoniac sunt bazice si se comporta similar cu hidroxizii metalici, cum ar fi hidroxidul de sodiu.
Utilizari: Amoniacul reprezinta unul dintre cele mai produse substante chimice utilizate in industrie.Forma hidroxida este ceruta pentru a fi folosita ca un ingredient alimentar pentru fermentare, reglare a pH-ului, si ca un agent de finisare a suprafetelor. Hidroxidul de amoniu mai este folosit pentru a extrage colorantii alimenteri si vopsele. Alte utilizari in facilitarea procesarii alimentare sunt ca refrigerant, agent de curatare , tratarea apelor reziduale, si reactant, la inceputul prepararii culturilor pentru obtinerea branzei. Amoniacul se elibereaza si ca produs secundar in urma procesarilor alimentare.
Amoniacul este un precursor pentru sinteza amino acizilor, si este folosit in hranirea animalelor ca sursa de nitrogen.Amoniacul, precum si forma hidroxida a sa se utilizeaza ca fertilizator.
Dezinfectia apei potabile.In retelele de apa care utilizeaza cloramine ca principal dezinfectant, amoniacul este adaugat la un punct al curgerii de la aplicarea initiala a clorului pentru ca microorganismele inclusiv virusii, sa fie expusi clorului liber, o perioada scurta inainte de a se fi format cloramina.Cand amoniacul si clorul liber se combina, ei formeaza cloramine.Clorul se utilizeaza sa dezinfecteze apa in cantitati proportionale cu numarul bacteriilor si amoniacul este adaugat ca sa reduca mirosul si gustul de clor.Cei doi reactioneaza imediat si produc trei posibile cloramine:mono-, di-, si tricloramine. 
Actiune: Amoniacul neutralizeaza acidul carbonic pentru a preveni coroziunea.Amoniacul este un precursor al aminelor, formeaza amine in anumite conditii, in prezenta unor anumiti co-reactanti, si functioneaza similar aminelor volatile dar hidroxidul de amoniu tehnic nu este o amina volatila. 
Combinatii: Aplicatiile in procesarea alimentelor sunt numeroase.Combinat cu nutrienti impreuna cu variate ingrediente folosite in hrana animalelor cum ar fi melasa se foloseste ca supliment nutritional si pentru alte aplicatii. De asemenea este folosit la fabricarea de medicamente pentru animale. Amoniacul mai este folosit pentru o varietate de curatatori, dezinfectanti si curatatori sanitari. Reprezinta si reziduu rezultat in urma unor operatii de procesare alimentara.
Cea mai raspandita utilizare a fost ca ingredient in fertilizatori. O alta raspandita utilizare este ca precursor al polimerilor si pentru a obtine explozibili. Aplicatiile pentru industria textila sunt de asemenea semnificative. Utilizandu-se ca si ingredient in combaterea molilor si compus de mentinere a pieilor si blanurilor. Alte utilizari reprezinta industria cosmetica. 
Reglementari si date toxicologice:
OFPA
Poate fi folosit pentru echipament de curatire 
Interzis ca un fertilizator sintetic de nitrogen.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hidroxidul de Amoniu.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!