Pentru a putea proiecta un sistem HACCP in vederea monitorizarii fluxului tehnologic al unui produs alimentar am presupus a fi directorii fondatori ai unei fabrici de procesare a laptelui si producer de produse lactate.
Din dorinta de a imbunatati siguranta alimentelor si a consumatorilor produselor noastre, am hotarat a pune in aplicare un sistem de monitorizare a riscurilor si a punctelor critice de control ajutand astfel inginerii tehnologi in monitorizarea procesului tehnologic.
Asadar, in randurile ce urmeaza vom incerca sa proiectam un sistem HACCP pe fluxul tehnologic de producer a produsului IAURT CU NUCA DE COCOS produs de firma S.C. HEALTY FOODS S.R.L.
COMPONENTA ECHIPEI
Nr. Componenta echipei Numele
1 Liderul echipei HACCP
2 Ing.calitate
3 Ing. Tehnolog
4 Ing. mecano- energetic
CARACTERIZAREA PRODUSULUI
1 DENUMIRE PRODUS IAURT CU NUCA DE COCOS
2 COMPOZITIE SI INGREDIENTE Lapte pasteurizat, zahar, pulpa de nuca de cocos macinata, pectina, fermenti selectionati de iaurt. In conformitate cu Stas
3. CARACTERISTICI ORGANOLEPTICE
Aspect si consistenta: coagul compact omogen, fara bule de gaze si fara zer eliminat, cremos, si contine fulgi de nuca de cocos;
Culoare: alba cu nuanta galbuie mai ales cand iaurtul este fabricat din lapte de vaca;
Gust si miros: foarte aromat ai are un gust proaspat si racoritor; STAS 3665-62
4 CARACTERISTICI FIZICO CHIMICE Grasime: minim 2,8 %
Proteine: minim 3,1 %
Substanta uscata: minim 11,3 %
Aciditate: 75-140 oT STAS 3665-62
5 CARACTERISTICI MICROBIOLOGICE Numar total de germeni aerobi, mezofili:-
Bacterii coliforme: 100
Escherichia coli: 10
Salmonella : absent
Stafilococ coagulazo pozitiv: 1
Bacillus cereus: -
Bacterii sulfito-reducatoare: -
Drojdii si mucegaiuri: - ORD. MS 975/1998
6 VALORI NUTRITIONALE Valoare nutritionala medie pentru 100 grame produs:
Valoare energetica: 120 kcal
Proteine 3,1 grame
Carbohidrati: 13,4 grame
Grasime: 5,7 grame
7 MOD DE AMBALARE Pahare din plastic de 300 grame si folie de aluminiu STAS 5845/1-1986
8 TERMEN DE VALABILITATE 15 zile de la data fabricatiei in conditii optime de depozitare
9 INSTRUCTIUNI DE DEPOZITARE A se pastra la temperaturi cuprinse intre +2 si +6 oC.
10 INSTRUCTIUNI DE ETICHETARE Lipirea etichetei cu informatiile: numele producatorului, denumirea produsului, ingredientele, data fabricatiei, termenul de valabilitate, valoarea nutritionala, valoare energetica, cod de identificare a lotului. ISO 28219:2009
11 MOD DE UTILIZARE /INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE Se deschide capacul si se omogenizeaza cu lingurita. A se consuma imediat dupa deschiderea ambalajului.
12 CONDITII DE LIVRARE Temperatura de livrare: maxim 7 oC
Umiditatea: 75-80%
Mijloc de transport avizat sanitar-veterinar
ANALIZA RISCURILOR DE PE FLUXUL TEHNOLOGIC
Etapa Pericol potential Masuri de prevenire/control Gravitate Frecventa
Receptie calitativa F: par, paie, praf, nisip, fecale Selectia furnizorilor
Respectarea bunelor practici de igiena
Certificate de calitate Scazuta Medie.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.