HACCP - fabrica de pâine Pansib

Previzualizare referat:

Extras din referat:

HACCP ("Hazard Analysis - Critical Control Point", in traducere "Analiza riscurilor- puncte citice de control") vizeaza:

o Indentificarea pericolelor de natura fizica, chimica si microbiologica pe care le poate prezenta un produs alimentar destinat consumului

o Identificarea si analiza periclolelor asociate diferitelor stadii ale procesului de productie ale produsului alimentar

o Definirea mijloacelor necesare pentru tinerea sub control sau inlaturarea acestor pericole

o Asigurarea ca aceste mijloace sunt efectiv puse in practica si eficiente

Sistemul HACCP a fost implementat datorita tendintei sistemului de garantie a sigurantei alimentatiei de a deveni mai exigent.

Principiile HACCP si etape in aplicarea lor

Cele 7 principii ale metodei HACCP sunt:

1. efectuarea analizei pericolelor, care cuprinde:

? identificarea pericolelor asociate unui produs alimentar in toate stadiile de fabricatie

? evaluarea probabilitatii de aparitie a acestor pericole

? identificarea masurilor preventive necesare pentru tinerea sub control a acestor pericole

2. determinarea punctelor critice prin care se pot tine sub control riscurile identificate

3. stabilirea limitelor critice care trebuie urmarite pentru a tine sub control fiecare punct critic identificat

4. stabilirea unui sistem de monitorizare care sa permita asigurarea controlului efectiv al CCP-urilor

5. stabilirea de actiuni corective care trebuie aplicate atunci cand sistemul de monitorizare indica faptul ca a aparut o deviatie fata de limitele critice stabilite

6. stabilirea procedurilor specifice de verificare, destinate sa confirme faptul ca sistemul HACCP functioneaza corespunzator

7. stabilirea unui sistem documentar (proceduri si inregistrari operationale) adecvate acestor principii si aplicarii lor

In vederea aplicarii acestor 7 principii se urmeaza o serie de pasi, dupa um urmeaza:

a. constituirea echipei

b. descrierea produsului

c. identificarea scopului produsului

d. analiza diagramei de flux tehnologic si a planului de amplasament

e. confruntarea diagramei fluxului tehnologic tehnologic si a planului de amplasament cu situatia reala

f. determinarea pericolelor potentiale, realizarea analizei pericolelor, discutarea masurilor de control

g. determinarea CCP-urilor prin aplicarea arborelui

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • HACCP - fabrica de paine Pansib.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 682 cuvinte
Nr caractere:
10 107 caractere
Marime:
18.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
alimente, paine, fabricare
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Profesorului:
Delia Ionescu
Sus!