Previzualizare referat:

Extras din referat:

Structura chimica:

Glicerolul (glicerina) este un aditiv alimentar sintetic, folosit in special ca si indulcitor, dar si ca agent de incarcare, conservant sau umectant (substanta ce pastreaza starea de hidratare a alimentelor).

Obtinere si caracterizare

Glicerina a fost descoperita in anul 1780 in apele reziduale de la saponificarea grasimilor. Are ca si sinonim: trihidroxipropan. Denumirile sale chimice sunt:

-propan-1,2,3,triol;

-glicerol;

-trihidroxipropan.

Formula sa moleculara este: C3H8O3, iar masa moleculara M=92,10.

Metodele industriale de obtinere a glicerolului sunt urmatoarele:

o prin hidroliza uleiurilor sau a grasimilor cu alcalii;

o prin separarea din apele reziduale de la saponificarea grasimilor. Dupa indepartarea impuritatilor cu var sau cu acid sulfuric, se concentreaza in vid, rezultand glicerina de concentratie 80?85%;

o prin fermentatia glucozei cu microorganismele din drojdia de bere in prezenta sulfitului de sodiu;

o prin sinteze moderne, pornind de la propena izolata din gazele de cracare, urmand mai multe cai:

a) clorurarea la temperatura de 500?C, cu formarea compusilor intermediari:clorura de alil, monoclorhidrina si in final glicerina;

b) reactia de clorurare cu aditia apei, care are ca si produsi intermediari: propilen clorhidrina, propilen oxid, alcool alilic- cu formare de glicerina.

c) Prin oxidarea propenei cu aer la 300?400?Cpe un catalizator de cupru, rezultand acroleina. Aceasta se reduce la 400?C cu un catalizator de oxid de zinc pe suport de oxid de magneziu. Obtinandu-se alcool alilic, care mai departe se oxideaza la glicerina cu perhidrol in prezenta de acid wolframic, la 20?40?C.

Glicerina se prezinta sub forma de lichid limpede, incolor, cu gust dulceag, siropos, higroscopic si cu un miros caracteristic slab. Are greutatea specifica la 25?C=1,257. Glicerina cristalizeaza greu, pastrata multa vreme la o temperatura sub 0?C formeaza cristale cu punctul de topire la 20?C. Glicerina are punctul de fierbere la 290?C cu descompunere, motiv pentru care nu poate fi distilata decat in vid. Se amesteca cu apa in orice proportie, este solubila in alcool, insolubila in eter si in hidrocarburi. Prin incalzirea glicerinei in prezenta bisulfatului de potasiu se formeaza acroleina sau propenalul, o substanta toxica (cancerigena).

Aditivul alimentar E422 trebuie sa contina:

o minimum 98% glicerina raportata la substanta anhidra,;

o maxim 5% apa;

o minimum 0,01% cenusa sulfatata determinata prin calcinare la 800?C;

o maximum 0,2% butan triol;

o maximum 0,1% acizi grasi si esteri (exprimate sub forma de acid butanoic).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Glicerina.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 338 cuvinte
Nr caractere:
7 385 caractere
Marime:
58.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
chimie, substanta
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!