Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confectioneaza ambalajele

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 2
2.Potentialele probleme microbiologice legate de ambalaje 4
3.Bacterii sporogene in produsele finale . 6
4.Migrarea microogranismelor din ambalaje in alimente 7
5.Imbunatatirea si administrarea unei productii igienice 8
6.Sistemul de administrare a igienei si a sigurantei 9
7.Nanomateriale 11
8.Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Celuloza, hartia si cartonul industrial constituie materiale primare pentru ambalaje si aplicatii de igiena. Totalul productiei de hartie si de carton in anul 2002 a fost de aproximativ 90 milioane de tone in Europa, ceea ce este o treime din total productiei mondiala din anul 2002 . Materialele pe baza de fibre care intra in contact cu alimentele produse in 2002 au fost in jur de 10 milioane de tone , ceea ce inseamna aproximativ 11% din productia mondiala.
Ambalajele au un rol aparare majora impotriva riscurilor externe . Cu toate acestea, interactiunile nedorite intre materialul ambalajelor si alimente pot da nastere unor potentiale probleme cum ar fi migrarea componentelor ambalajelor in aliment sau penetrarea microorganismelor in aliment , sau insecte si rozatoare care trec de ambalaje .
Importanta igienei ambalajelor a crescut considerabil ca rezultat al unor legi mai specific , o competitive internationala ridicata si a cresterii cererilor consumatorilor . 
Acest capitol se va concentra pe clarificarea potentialelor riscuri microbiologice si a riscurilor de igiena legate de materialele din care sunt confectionate ambalajele si in special despre nivelul extrem de ridicat al igienei ambalajelor alimentare obtinut in industria hartiei si a amabalajelor . 
In mod traditional, fabricile de hartie si ambalaje nu au luat in considerare cerintele legate de siguranta si igiena ca fiind un factor important precum este considerat in industria alimentare , dar cu cat este pus mai mult accept pe siguranta alimentara si pe igiena , fabricile de ambalaje au constientizat rolul critic pe care il au acestea. Fabricile de materiale pentru ambalajele alimentelor au devenit foarte atente la cererile clientilor legate de siguranta alimentelor . La fel de importante ca si distribuitorii de materii prime pentru industria alimentara , fabricile de materiale pentru ambalaje sunt nevoite sa isi ridice standardele de igiena si siguranta la nivelul asteptarilor industriei alimentare.
Importanta gestionarii igienei si a riscului microbiologic a crescut considerabil ca rezultat al extinderii rolului ambalajelor si a schimbarilor in procesele tehnologice de fabricare a materialelor pe baza de fibre . Timpul de contact dintre ambalaj si aliment s-a prelungit datorita maririi perioadei de vanzare si a timpului prelungit de transport de la productie pana la market.
In plus , ambalajul nu mai este folosit doar pentru a acoperi produsul in timpul transportului si a depozitarii (rolul sau traditional) , ci este folosit mai des ca si o tava in care alimentele pot fi incalzite si servite de asemenea(Gerding et al., 1996).
Simultan astazi consumatorii prefera alimente cat mai putin procesate , fara conservanti , cu continut scazut in grasime , zahar, sare si cu un termen de valabilitate lung , ceea ce face alimentele mai susceptibile la contaminarea microbiana. O schimbare importanta ce duce la sporirea cresterii microbilor cum ar fi folosirea ridicata a fibrelor reciclate ca materie rima si scaderea consumului de apa (inchiderea circuitului de circulatie a apei) a inceput sa apara in industria hartiei si a cartonului , ceea ce subliniaza importanta igienei si a gestionarii eficiente a riscurilor microbiene. 
Legislatia actuala include in particular protectia consumatorilor si a mediului. Directiva 89/109/EC se aplica tuturor materialelor si igiena alimentelor.
Legislatia legata de contactul alimentelor cu materialele nu ofera specificatii despre calitatea microbiologica a materialelor. Consiliul European (2002) a emis o declaratie despre materialele din hartie si carton si alte materiale care intra in contact cu alimentele . Aceasta declaratie specifica faptul ca materialele care au contact cu alimentele ar trebui sa fie corespunzatoare din punct de vedere microbiologic .
Desi cerintele legale pentru calitatea microbiologica lipsesc, industria ambalajelor urmareste cateva recomandari actuale pentru calitatea microbiologica a materialelor care intra in contact cu alimentele .
Administratia pentru alimente si medicamente (FDA) declara de asemenea ca numarul bacteriilor nu ar trebui sa depaseasca 1 ufc cm2 sau 250 ufc g-1 .


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestionare riscurilor de contaminare a materialelor din care se confectioneaza ambalajele.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Handbook of Hygiene Control in the Food Industry , H. L. M. Lelieveld John Holah Domagoj Gabric , 2005
2. https://euon.echa.europa.eu/ro/food-packaging


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!