Gastronomie Sicilia

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Capitolul I- Sicilia- date generale
I.1 Istoria
I.2 Geografia
I.3 Clima
I.4 Economia
Capitolul II- Traditii si sarbatori religioase in provinciile  Siciliei
II.1 Sarbatoarea San Giuseppe- 19 martie
II.2 Sarbatoarea Santa Rosalia- 15 iulie
II.3 Commemorazione dei defunti- 2 noiembrie
Capitolul III- Gastronomia si tehnica culinara in Sicilia
III.1 Produse alimentare de baza in bucataria siciliana
III.2 Obiceiuri ale sicilienilor in timpul servirii mesei
III.3 Gastronomia Siciliana in perioada sarbatorilor de Pasti
III.4 Gastronomia Siciliana in perioada Craciunului si Anului Nou


Extras din referat Cum descarc?

poate sa nu te gandesti la o vacanta de vis , pe plaja cu nisip auriu a acestei insule.
Dar in Sicilia nu exista doar atat, exista si incomparabilele gusturi mediteraneene ce au facut din traditia gastronomica insulara un foarte frumos exemplu de arta culinara " ecumenica" imbogatita in timp prin contributia diverselor culturi si popoare care au gasit casa in Sicilia. Multe dominatii nu au lasat doar opere arhitectonice pentru atestarea trecerii lor pe acele meleaguri, ci au si modificat activitatea tipica insulara precum si modul de viata. Semne vizibile ale acestor cuceriri au ramas pana in zilele noastre chiar si in bucataria siciliana.
Varietatea de feluri de mancare este bogata in ingrediante, parfumuri si specii marine. Propunerea de specialitati gastronomice este intradevar foarte variata, si astfel, in diferite zone ale insulei, aceeasi reteta culinara se prepara in mod diferit. In bucataria italiana, ca in toate bucatariile sarace, sunt mereu prezente pastele fainoase preparate cu diferita condimente, pe baza de legume, cu vinete si rosii, pe baza de peste. Ne sunt un exemplu pasta " 'ncaciata", in cuptor, de origine mesineza; pasta "alla Norma" cu rosii, vinete si branza sarata, de origine cataneza, sau pastele cu ton, reteta de origine trapaneza.
Pestele este cea mai buna gustare pe care ti-o poate oferi o excursie in Sicilia. Nu se poate omite supa de peste de origine siracuzana.
Intre legume, "regina" este vanata, preparata in diferite moduri, in combinatie cu o multitudine de ingrediente. 
Branzeturile consummate direct sau utilizate pentru prepararea diferitelor retete culinare, detin un loc de renume in bucataria siciliana.
Carnea este in general preparata la gratar, sau in retete mai complicate sub forma de rulada ( falsomagro), de origine palermitana , umpluta cu prosciutto, cascaval, oua sau "involtini" ( un fel de sarmalute).
Un loc deosebit il ocupa si vinurile de renume ale Italiei Insulare, cum este cel de la Marsala, dar si Moscato din Panteleria, Etna Rosu, Cerasuolo de Victoria.
Nu putem uita dulciurile siciliene ce fac un capitol diferit in gastronomia insulara, cum ar fi: cassata, cannoli, gemul de lubenita, Martorana ( ce poarta numele manastirii din Palermo), dar si sucurile si granita siciliana.
I. Sicilia- date generale
Sicilia este o regiune care face parte din Italia insulara. Avand o suprafata de 25 710 km patrati, este cea mai mare insula din Marea Mediteraneana. Populatia Siciliei este de circa 5,1 milioane locuitori, iar principalul oras administrative este Palermo.
Aceasta insula reprezinta unul din cele mai importante puncte turistice ale Italiei, ea facand parte in trecut din etapa finala a Grand Tour-ului pe care tinerii englezi il parcurgeau in trecut.
I.1 Istoria
Istoria Siciliei a fost puternic influentata de numeroasele dominatii la care aceasta a fost supusa. Datorita pozitiei geografice locuitorii Siciliei au luat parte la toate evenimentele istorice importante care au avut loc in zona mediteraneana a Europei. Toate aceste evenimente si cuceriri au avut si  efecte positive, prin aparitia centrelor civilizate, a oraselor istorice care s-au conservat pana in zilele noastre.
I.2 Geografia
Din punct de vedere geologic, partea nordica a insulei apartine placii tectonice Eurasiatice, iar partea sudica a insulei apartine placii tectonice Africane. Intalnirea acestor doua placi a dus la formarea unui relief general muntos, unde  se simte prezenta activitatilor seismice , fie de origine tectonica, sau vulcanica. Cei trei vulcani ai Siciliei


Fisiere in arhiva (1):

  • Gastronomie Sicilia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. " Sicilia a tavola- le grandi ricette", Ed Vigevano, 2004, Simona Villa, Martino Vaona
2. www.sicilyweb.com
3. www.pravaliata.ro
4. http://it.wikipedia.org/wiki/Caciocavallo_siciliano
5. www.wikipedia.it/sicilia
6. www.wikipedia.it/cucina_calabrese
7. www.siciliainfesta.com
8. www.sicilia.com
9. www.seafolk.it


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!