Fractionarea Solidelor. Sortarea. Calibrarea. Cernerea

Extras din referat Cum descarc?

Notiuni generale
Toate procesele tehnologice de prelucrare in industria alimentara necesita fractionarea unor sisteme solide granulare polidisperse. Scopul fractionarii poate fi:
- clasarea - separarea pe fractiuni sau clase granulometrice;
- sortarea - separarea pe sorturi de constituenti, dupa natura acestora;
- calibrarea - separarea pe calitati in cadrul aceluiasi sort. 
Clasarea granulometrica pe fractiuni poate avea urmatoarele scopuri:
- separarea fractiunii de granule care depasesc o marime limita inferioara;
- separarea fractiunii de granule care nu ating o marime limita superioara;
- separarea fractiunii de granule cu marimi intre doua limite;
- separarea mai multor fractiuni granulometrice;
- separarea granulelor pe sorturi de materiale (sortarea). Clasarea pe fractiuni granulometrice se face prin cernere
Sortarea, dupa natura constituentilor, se poate realiza pe baza diferentei dintre valorile constantelor fizice sau chimice: densitate, proprietati superficiale, susceptibilitate magnetica, soiubilitate etc.
Sortarea se poate realiza prin cernere sau prin separare pneumatica (antrenare in curent de aer) sau elutriere (antrenare in curent de lichid).
Calibrarea se aplica atat pentru sortarea legumelor si fructelor, cat si pentru boabe.
Calibrarea si sortarea dupa dimensiuni se realizeaza cusite, care pot fi:
- plane- se dispun in seturi, functie de numarul sorturilor (dimensiunile ochiurilor in ordine descrescatoare);-
- tubulare,usor inclinate, impartite in 4-5 sectoare,fiecare cu ochiurile sitei de dimensiuni constante, in functie de produs.
Calibrarea si sortarea produselor dupa culoare consta in iluminarea acestora intr-o camera fotometrica. Produsul reflecta un fascicul care ajunge la celule fotoelectrice. Acestea compara radiatia reflectata cu o culoare etalon si in caz de abateri actioneaza dispozitive electromagnetice de separare. Daca se inseriaza mai multe celule fotometrice cu reglaje optice pe diferite culori, se poate realiza sortarea produselor pe mai multe culori.
CERNEREA
Cernerea este operatia de separare in doua sau mai multe fractiuni granulometrice a maselor granulare sau pulverulente cu ajutorul gratarelor, ciururilor si sitelor. Acestea sunt suprafete metalice (tip gratar, tabla perforata sau impletitura) sau textile (impletituri) care prezinta orificii egale: fante lungi dreptunghiulare sau ochiuri patrate.
Gratarele sunt realizate din bare metalice paralele (de obicei cu sectiune trapezoidala), fixate la distante egale pe suporturi transversale, delimitandu-se astfel fante egale.
Ciururile si sitele sunt table perforate (cu orificii circulare, patrate sau dreptunghiulare) sau tesaturi metalice sau textile; termenul de sita se refera la suprafetele de cernere cu orificii cu diametrul sau latura mai mici de 1 mm, iar cel de ciur pentru suprafete de cernere cu orificii mai mari de 1 mm.
Factorii care influenteaza cernerea
In tabelul 1 se prezinta factorii care influenteaza cernerea.
La cernerea unui amestec granular polidispers printr-o sita se obtin doua fractiuni: cernutul (fractiunea care trece prin ochiurile sitei) si refuzul (fractiunea retinuta pe sita, cu dimensiunea particulelor mai mare decat a orificiilor sitei).
La cernerea reala, fractionarea nu este perfecta, deoarece nu toate particulele care au diametrul mai mic decat latura ochiului sitei ajung sa treaca prin orificiile sitei, iar particulele mai mari, alungite, pot trece ajungand in cernut.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fractionarea Solidelor. Sortarea. Calibrarea. Cernerea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!