Industria alimentara are ca obiectiv principal obtinerea produselor alimentare care sa satisfaca din ce in ce mai mult cerintele consumatorilor, avand in vedere aspectul, calitatea organoleptica si respectrea prevederilor legislatiei in viguare in ceea ce priveste securitatea alimentara a consumatorilor. Atunci cand mancam ne satisfacem nu numai simtul gustului, dar si simtul vazului. Aspectul alimentelor are o mare influenta oro de cate ori suntem ispititi sa mancam. Culoarea este un factor hotarator in acest sens si este prima ca importanta in analiza senzoriala pe care o efectuam unui aliment. In cazul alimentelor necolorate sau a celor care si-au pierdut culoarea in timpul procesarii, adaugarea culorii este inevitabila. Conform Monitorului Oficial al Romaniei, Numarul 722 bis/3o2002, se intelege prin coloranti , orice substante care redau sau infensifica culoarea produselor alimentare si pot fii constituenti naturali ai produselor alimentare si /sau alte surse naturale, care in mod normal nu sunt consumati ca alimente in sine si nu sunt utilizati ca ingrediente caracteristice in alimentatie; de asemenea colorantii sunt obtinuti din produsele alimentare prin extractie fizica si/sau chimica conducand la o extractie selectiva a pigmentilor in raport cu constituentii nutritivi sau aromatici. Cercetarile recente efectuate in diferite tarii ale lumii, inclusiv in tara noastra, precum si studiile intreprinse in cadrul unor organisme internationale (FAO/OMS) au demonstrat faptul ca trebuie perfectoinat conceptul de calitate a alimentelor, in sensul ca acestea trebuie sa intruneasca cele 4 laturi inseparabile: valoare psiho-senzoriala, valoare energetica, valoare biologica si valoare igienica. ASPECTE TOXICOLOGICE ALE FOLOSIRII COLORANTILOR In prezent, pentru ca un colorant sa fie autorizat pentru folosire in industria alimentara, sunt necesare o serie se studii toxicologice si anume: studii de toxicitate acuta, studii biochimice, toxicitatea la termen scurt, toxicitatea la termen lung, studii asupra reproducerii, cancerogenitatea si mutagenitatea si in final observatiile la om. In vederea protejarii sanatatii consumatorilor,FAO/OMS au introdus notiunea de doza zilnica acceptabila (DZA). Aceasta doza reprezinta cantitatea de colorant ce poate fii ingerata zilnic, prin alimente, de-a lungul intregii vieti fara riscuri. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un colorant ideal sunt urmatoarele: sa nu fie toxic si sa nu fie cancerigen la diferite niveluri de utilizare, sa nu contina impuritati toxice; pentru a putea fi folosit, colorantul trebuie sa aiba dispersabilitate si/ sau solubilitate adaptate la incorporarea sa in faza apoasa si /sau in faza lipidica din produsul alimentar; sa nu mprime gust si miros particular produsului alimentar in care se incorporeaza; sa fie stabil la lumina atunci cind este introdus in produs si se gaseste sub forma dispersata sau solubilizata, la pH cuprins intre 2 si 8; sa nu fie afectat de temperaturile la care se face tratamentul termic (pasteurizare, fierbere, sterilizare); sa fie stabil in timpul depozitarii produsului alimentar in care s-a introdus; aa nu reactioneze cu urmele de metale si nici cu agentii oxidanti sau reducatori; caracteristicile sa fie identice de la un lot la altul; sa fie disponibili si elativ ieftini, sa fie aprobati prin legislatia sanitara in vigoare. In tabelul numarul 1 sunt prezentati coloranti autorizati pentru a fii utilizati in produsele alimentare. Coloranti alimentari autorizti Tabelul Nr.1 Nr. CE Denumirea comuna E 100 E 101 E 102 E 104 E 110 E 120 E 122 E 123 E 124 E 127 E 128 E 129 E 131 E 133 E 140 E 142 E 150 E 151 E 154 E 155 E 160a E 160b E 161 E 162 E 163 Curcumina Riboflavina Tartrazina Galben de chinolina Galben orange S Cosenila, Acid carminic Azorubina Amarant Rosu Ponceau 4R Eritrozina 2G Rosu 2G Rosu Allura A6 Indigotina Albastru Brillant FCF Clorofile Verde S Caramel Negru brielliant BN Brun FK Brun HT Caroteni Annatto bixina, norbixina Cantaxantina Rosu de sfecla, betaina Antociani C.E. - codul european. Dupa rezultatele evaluarii toxicologice, colorantii au fost clasificati in mai multe categorii (FAO/OMS), in functie de specificatiile chimice. Categoria A cuprinde colorantii acceptati ca aditivi alimentari pentru care s-au fixat doze zilnice admisibile. Categoria B cuprinde colorantii pentru care datele toxicologice nu sunt suficiente pentru a putea clasifica acesti coloranti in categoria A. Categoria C 1 cuprinde colorantii pentru care datele toxicologice sunt insuficiente pentru evaluarea lor, desi se dispune de un numar important de date privind toxicitatea la termen lung.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.