Flavonoide

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Ca urmare a dezvoltarii stiintelor farmaceutice si a descoperirilor din domeniul fitochimiei si perfectionarii metodologiei de cercetare, identificare si stabilire a structurii chimice a compusilor organici de natura animala si vegetala s-a creat posibilitatea descoperirii de noi substante naturale de importanta biomedicala.
Aceasta lucrare se bazeaza pe cunostinte de: Botanica, Biologie celulara, Biochimie, Farmacognozie, si reprezinta un studiu asupra capacitatii antioxidante din Cynarae Scolymus, fiind utilizata in medicina moderna, avand o lunga si reprezentativa activitate farmacologica.
Principiile active reprezinta caracterele esentiale ale produselor obtinute din Cynarae Folium, deoarece ele sunt factorii care dau calitatea terapeutica a produselor. Datorita prezentei lor in produsul vegetal si-au pastrat aceeasi pretuire din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre, fiind folosite sub diverse forme farmaceutice: infuzii, tincturi, extract, in tratamentul unor boli de ficat, rinichi, tub digestiv.
Unul din obiectivele urmarite este extinderea studiilor asupra capacitatii antioxidante.
A fost evidentiat rolul principalelor principii active, cinarina si produsii sai de hidroliza: acizii cafeic si chinic. Datorita lor anghinarea este folosita ca diuretic si coleretic in toate formele de insuficienta hepatica si cardio - renala in nefrite acute si cronice.
Flavonozidele si taninurile prezinta actiune antiseptica, astringenta si cicatrizanta.
Acizii clorogenici si cafeic explica proprietatile antiinflamatoare si colargoge ale plantei.
Toate formele farmaceutice continand in compozitia lor un extract vegetal, trebuie privite ca medicamente fitoterapice, deoarece se stie ca actiunea farmacologica este data de principiile active din acest extract. Tincturile sunt folosite atat ca preparate homeopatice cat si alopatice in tratarea cauzelor unor boli.
Principiile active ofera posibilitatea de a obtine medicamente mai accesibile biochimismului uman decat cele de sinteza, pot fi folosite ca materie prima pentru semisinteza unor medicamente.
Exista tendinta de inlocuire a medicamentelor de sinteza cu "medicamentele vegetale", datorita lipsei de efecte secundare la majoritatea medicamentelor naturale.
Daca stramosii nostri utilizau plantele medicinale pe baza traditiei, astazi folositrea lor este fundamentata stiintific prin cercetari chimice si biologice, fiind puse la dispozitia celor suferinzi sub diverse forme farmaceutice de o inalta valoare terapeutica.
A. STUDIUL BIBLIOGRAFIC
CAPITOLUL I
CARACTERIZAREA MORFOLOGICA A
PRODUSULUI VEGETAL SI OBTINEREA
EXTRACTELOR FLUIDE
1.1MONOGRAFIA PRODUSULUI (FR.X)(1)
CYNARAE FOLIUM
-FRUNZA DE ANGHINARE-
Frunza plantei Cynarae Scolymus L. (Asteraceae), uscata dupa recoltare contine cel putin 1,0% polifenoli totali exprimati in cinarina si cel putin 0,35% flavonoide exprimate in rutozida.
DESCRIERE
CARACTERE MACROSCOPICE
Frunze mari, lungi pana la 50 cm, penat septate sau fidate cu segmente fidate sau lobate, terminate sau nu, la varf cu spini. Fata superioara este verde sau verde-albicioasa, fata inferioara este alb-tamentoasa. Fara miros, gust foarte amar.
CARACTERE MICROSCOPICE
Sectiunea transversala prezinta o epiderma superioara, 2-3 randuri de tesut polisodic, un tesut lacunar putin dezvoltat, si o epiderma inferioara. Cele doua epiderme formate din celule poligonale cu peretii sinuosi, sunt prevazute cu stomate de tip anomocitic si peri tectori uni- sau pluricelulari, formati din 2-5 celule, mai numerosi pe epiderma inferioara si pe nervuri. Pe epiderma se pot observa si peri glandulari cu picior scurt si o glanda pluricelulara cu celule dispuse biseriat. In dreptul nervurii principale sectiunea prezinta un colenchim sub epiderma superioara si inferioara si mai multe fascicule libero-lemnoase colorate, inconjurate de tesut colenchimatos angular.
PARTI DIN ACEEASI PLANTA
Frunze brunificate sau patate, cel mult 5,0%, fragmente de frunze care trec prin sita I, cel mult 3,0%.
PARTI DIN ALTE PLANTE: cel mult 0,5%.
PRODUSE MINERALE: cel mult 1,0%.
PIERDERE PRIN USCARE: cel mult 13,0%.
5 g frunza de anghinare se usuca la 105?C pana la masa constanta..
CENUSA: cel mult 15,0%.
1 g frunza de anghinare se calcineaza pana la masa constanta.
DOZARE
La 1g frunza de anghinare (VI) se adauga 100 ml alcool 50?, intr-un balon cu dop ridicat si se incalzeste la fierbere, pe baia de apa, la reflux, timp de 30 minute. Solutia fierbinte se filtreaza prin vata intr-un balon cotat si dupa racire se completeaza la 100 ml, prin spalarea reziduului cu acelasi solvent (solutia A).
Polifenoli totali :
La 5,0 ml solutie A se adauga 5 ml acid fosfowolframic - solutie ( R ), se agita si se filtreaza. Se indeparteaza primele portiuni de filtrat; 0,5 ml filtrat se dilueaza cu carbonat de sodiu ( R ) 200 g/l la 10 ml, intr-un balon cotat ( solutie-proba ). Dupa un minut se determina absorbanta solutiei la 600 nm, folosind ca lichid de compensare o solutie preparata din 0,5 ml filtrat si apa la 10 ml, intr-un balon cotat.
Concentratia in polifenoli totali a probei de analizat se calculeaza cu ajutorul unei curbe etalon stabilite in paralel si in aceleasi conditii cu solutia proba, luand in lucru 0,2; 0,3; 0,4 si 0,5 ml solutie etalon de cinarina, 0,1 g/l, 0,25 ml acid fosfowolframic - solutie ( R ) si carbonat de sodiu ( R ) 200 g/l la 10 ml, in fiecare balon cotat; se foloseste ca lichid de compensare o solutie preparata din 0,25 ml acid fosfowolframic - solutie ( R ) si apa la 10 ml, intr-un balon cotat.
Flavonoide :
10,0 ml solutie A se dilueaza cu metanol ( R ) la 25 ml intr-un balon cotat. Se agita timp de 2-3 minute si se lasa in repaus timp de 10 minute. Se filtreaza si se indeparteaza primele portiuni de filtrat. La 5,0 ml filtrat se adauga 5 ml acetat de sodiu 100 g/l ( R ) si 3 ml clorura de aluminiu 25 g.l ( R ); se agita si se completeaza cu metanol la 25 ml intr-un balon cotat ( solutia proba ). Dupa 15 minute, daca este cazul se completeaza din nou cu metanol ( R ) la 25 ml si se determina absorbtia solutiei la 430 nm folosind ca lichid de compensare o solutie obtinuta in aceleasi conditii cu solutia proba din 5,0 ml filtrat,8 ml apa si metanolul ( R ) la 25 ml intr-un balon cotat.
Concentratia in flavonoide a probei de analizat se calculeaza cu ajutorul unei curbe etalon, stabilite in paralel si in aceleasi conditii cu soluta proba, luand in lucru: 1,0; 2,0; 3,0; 4,0 ml solutie etalon de rutozida 0,1 g/l in metanol ( R ), 5 ml acetat de sodiu 100 g/l, 3 ml clorura de aluminiu 25 g/l si metanol la 25 ml in fiecare balon cotat. Se foloseste ca lichid de compensatre o solutie obtinuta in aceleasi conditii cu solutia proba din 8 ml apa si metanol ( R ) la 25 ml intr-un balon cotat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Flavonoide.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!