Filtrarea Tangentiala a Mustului si a Vinului

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins:
Cap. 1 Filtrarea mustului si a vinului
Cap. 2 Aplicarea filtrarii tangentiale la must si vin
Cap. 3 Tipuri de membrane utilizate
Cap. 4 Microfiltrarea
4.1. Introducere
4.2. Membrane de microfiltrare
4.3. Tipuri de membrane
4.4. Caracteristicile membranelor
4.5. Module de filtrare tangentiala
4.6.Tipuri de filtre tangentiale
Cap. 5 Ultrafiltrarea
Cap. 6 Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Filtrarea tangentiala a mustului si a vinului
Cap. 1 Filtrarea mustului si a vinului
Filtrarea are scopul de a limpezi vinurile prin inlaturarea tuturor impuritatilor in suspensie.
Filtrarea este o operatie pur mecanica, care consta in a trece vinul turbure prin tesaturi dese de panza sau anumite substante, care retin toata turbureala din vin cat si cea mai mare parte din germenii bolilor. Prin urmare, filtrarea limpezeste si totodata, sterilizeaza, in parte, vinul.
Filtrarea sterilizeaza vinurile mai bine decat cleitul; ea se face mai repede si nu schimba aproape deloc compozitia chimica a vinului, mai cu seama atunci cand se face la adapost de aer, cu filtre care lucreaza inchis.
Filtrarea vinului se poate efectua in orice anotimp, cand imprejurarile cer sa se faca aceasta operatie. Daca localul de prelucrare a vinului este o crama sau o pivnita semiingropata, filtratul se va face de preferinta toamna si primavara, cand tem-peratura este mai moderata. Afara de aceasta, este bine ca fil!trarea sa se faca in aceste anotimpuri si pentru ca vinurile sa intre in vara limpezi, si sa fie ferite de fermentatii secundare nedorite, iar toamna se vor limpezi acele vinuri care au suferit aceste fermentatii sau care au vreun inceput de boala microbiana. [3]
In industria vinului se filtreaza depunerile de drojdii, mustul, produsele de vinificatie si vinul. Caracterul sedimentelor care se folosesc la filtrarea suspensiilor din vinificatie este foarte divers. In sedimente se afla impuritati de natura diferita: cristale de tartrati, particule de pielita si miez, microorganisme inactive, substante proteice s.a. Cantitatea si dimensiunile particulelor sunt de asemenea foarte diferite. Astfel, in sedimentele de drojdie se afla pana la 20 % particule solide, iar la filtrarea vinului si a produselor de vinificatie continutul in suspensii este atat de mic incat viteza de filtrare la diferenta constanta de presiune nu se modifica in timp.
Filtrarea vinului si a mustului se efectueaza atat la presiune constanta, cat si la viteza constanta, cu cresterea presiunii. Deseori, filtrarea se realizeaza in conditii de presiune redusa, constanta, de 0,03 - 0,05 MPa. La presiuni mari stratul amorf de sediment care se formeaza, constituit din particule organice, se comprima usor si impiedica desfasurarea normala ulterioara a procesului.
Filtrarea produselor de vinificatie este rational sa se caracterizeze pe exemplul prelucrarii mustului, care are o vascozitate relativ ridicata. Rezistenta totala la filtrare in cursul procesului creste cu atat mai mult cu cat concentratia de sediment din lichid este mai mare.
In figura urmatoare este indicata variatia lui R la filtrarea mustului in functie de
continutul de sediment din acesta. 
Marimea R se calculeaza cu relatia:
ca o generalizare a datelor experimentale. 
In aceasta relatie avem: 
R - rezistenta totala, N min/m2; 
V - volumul de filtrat, in m3; 
Rm - rezistenta membranei filtrante, in N min/m2; 
r - durata filtrarii, in min;
r0 - rezistenta specifica a stratului de sediment, in N min/m2; 
x0 - raportul dintre volumul de precipitat si volumul de filtrat, in m3/m3.


Fisiere in arhiva (2):

  • Filtrarea Tangentiala a Mustului si a Vinului.doc
  • Filtrarea Tangentiala a Mustului si a Vinului.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!