Fermentația citrică

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2362
Mărime: 74.55KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. • Definitia procesului
  2. • Substante naturale utilizate
  3. • Agenti (microorganisme) implicati in proces
  4. - Agenti tipici
  5. - Clasificarea microorganismelor in functie de implicarea in proces
  6. - Clasificarea in grupe taxonomice
  7. - Clasificarea in functie de alte criterii
  8. - Genuri si specii implicate
  9. - Caracterizarea grupelor sau a speciilor implicate
  10. - Caractere morfologice
  11. - Caractere coloniale
  12. - Caractere fiziologice
  13. - Caractere ecologice
  14. • Biochimismul procesului
  15. - Faze ale procesului
  16. - Descrierea procesului
  17. - Substrate utilizate de microorganisme
  18. - Tipuri de enzime implicate
  19. - Cai metabolice implicate
  20. - Reactii chimice ale procesului
  21. - Produse secundare rezultate din reactiile procesului
  22. - Specii de microorganisme participante in fiecare faza a procesului
  23. - Parametri de caracterizare ai procesului
  24. • Factori de influenta (factori de mediu, interrelatii intre microorganisme si/sau alte vietuitoare)
  25. • Tipuri de procese industriale care utilizeaza procesul biologic
  26. • Manifestare spontana a procesului in natura
  27. • Implicatii in industria alimentara
  28. - Implicatii pozitive
  29. - Utilizarea tehnologica a procesului industria alimentara
  30. - Ramuri ale industriei alimentare unde este folosit
  31. - Implicatii negative
  32. - Alterarea produselor alimentare
  33. - Grupe de alimente care pot fi alterate

Extras din referat

- Definitia procesului :

Fermentatia citrica este un proces de oxidare complexa, prin care

zaharul(glucoza) este degradata pana la obtinerea de acid citric, ca produs principal si produse secundare(acid gluconic,acid oxalic).

Caracteristici :

-nutrienti metabolizati(glucoza),

-produsi finali ai fermentatiei : produse principale(acid citric) si produse secundare

(acid gluconic si acid oxalic)

-cantitatea de energie obtinuta- este relativ ridicata

-tipuri de fermentatie : dirijata-prin foloeirea microorganismelor selectionate care

manifesta o activitate maxima de bioconversie

- Substante naturale utilizate : zaharul(glucoza)

Fermentarea glucozei-este realizata de streptococii lactici si leuconostoci. Ei

fermenteaza glucoza disponibila in lapte sau carne,sau cea rezultata din degradarea lactozei din lapte. Fermentatia heterolactica are loc in principal atunci cand cantitatea de glucoza este limitata, calea heterofermentativa find cea a ribulozo-5-fosfatului.

Lacobacilii heterofermentativi fermenteaza hexozele pe calea hexozo-mono-

fosfatului intrucat nu au aldolaza si triozo-fosfat-izomeraza, enzime cheie in Calea Embden-Meyerhof-Parnas. Bilantul energetic al acestei cai presupune formarea a 2 moli de ATP/mol glucoza.

Din glucoza se pot forma cantitati mici de acetoina si diacetil de catre

bacteriile genului Lactococcus. Lactobacillus delbruecki ssp. Bulgaricus pote forma aldehida acetica cu rol in formarea aromei atunci cand raportul aldehida acetica si diacetil este de 2,8.

- Agenti implicati in proces :

o Agenti atipici (nespecifici) :majoritatea microorganismelor aerobe metabolizeaza acidul citric prin ciclul Krebs

- acumularea de acid citric rezulta din metabolismul unor :

-mucegaiuri(Ex. Aspergillus niger, Citromices phefferianus, C. Glober) care produc citratsintetaza

-drojdia Candida Iypolitica : acumularea de acid citric din metabolizarea parafinelor

o Agentii tipici sunt tulpini selectionate ale speciei Aspergillus niger care produc activ citrat sintetaza.

Acidul citric se poate obtine cu un bun randament(52g.dm-3) si prin cultivarea drojdiilor cu specia Candida oleophilla, pe medii cu parafine.

In conditii normale mucegaiurile nu acumuleaza acizi organici care sunt metabolizati prin ciclul acizilor tricarboxilici (Krebs).Pentru cresterea randamentului in acid citric, cand pentru fermentatie se foloseste ca materie prima melasa, aceasta se trateaza cu ferocianura de potasiu pentru indepartarea prin precipitare a :Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, metale care influenteaza acumularea de acid.

Ca rezultat al eliminarii acestora, creste activitatea enzimei de condensare, in schimb enzime ale ciclului Krebs: aconitat-hidrataza care necesita fier si izocitrat dehidrogenaza care necesita mangan, in absenta cofactorilor trec in stare inactiva si deci este oprita secventa biochimica de transformare a acidului citric prin ciclul Krebs si astfel aceasta se acumuleaza in mediul de cultura.

Caracterele agentilor de fermentatie citrica :

- sa aibe posibilitatea de a fixa CO2, pe care sa-l lege de acidul oxalacetic sau acidul malic ;

-sa fie capabile sa sintetizeze enzima citratsintetaza care duce la sinteza de acid

citric.

Preview document

Fermentația citrică - Pagina 1
Fermentația citrică - Pagina 2
Fermentația citrică - Pagina 3
Fermentația citrică - Pagina 4
Fermentația citrică - Pagina 5
Fermentația citrică - Pagina 6
Fermentația citrică - Pagina 7
Fermentația citrică - Pagina 8
Fermentația citrică - Pagina 9
Fermentația citrică - Pagina 10
Fermentația citrică - Pagina 11
Fermentația citrică - Pagina 12
Fermentația citrică - Pagina 13
Fermentația citrică - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • chestionar fermentatia citrica.doc
  • fermentatia citrica.Doc

Alții au mai descărcat și

Preparate enzimatice în industria brânzeturilor

1. Generalităţi despre preparatele enzimatice Industria alimentară este în fapt o biotehnologie. Materiile prime agroalimentare sunt produse...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Fermentația butirică

1.Definitia procesului Fermentatia butirica reprezinta un proces anaerob prin care diversele surse de carbon sunt metabolizate sub actiunea...

Fermentația propionică

1. Fermentatia propionica - definitie Fermentatia propionica este un proces anaerob prin care substratul fermentescibil, acidul lactic, sub...

Utilizarea Preparatelor Enzimatice în Industria Zahărului și a Produselor Zaharoase

1. Zahărul şi produsele zaharoase Zahărul din trestie sau sfeclă (zaharoza) este folosit la îndulcirea unor produse alimentare sau pentru...

Sisteme de Dozare și Ambalare

Dozatorul de tip plăci cu fante se utilizează, în general, pentru produse granulare sau de tip pudră ( sare de lămâie, piper, ceai, zahăr vanilat,...

Fermentația glicerică

Fermentatia glicerica este un proces anaerob in care substratul nutritive reprezentat de zaharurile fermentescibile sun transformate sub actiunea...

Procese și Echipamente de Separare și Purificare

Laborator 1 Separarea este o operaţie prin care un amestec este divizat în două sau mai multe fracţiuni care au compoziţii diferite. Scopul...

Te-ar putea interesa și

Sangiovese Merlot Primo

1. Descrierea Produsului Sangiovese Merlot Primo IGT Denumire produs:Sangiovese Merlot Primo IGT Tel: Producator:SC.FLORINEL.VINROSU.SA...

Biotehnologia obținerii acidului acetic

Biotehnologia obţinerii oţetului din vin Definiţie Oţetul (lat. acetis) este acid acetic diluat în apă (3–5%), cu gust acru, produs prin...

Acid Citric

În industria alimentară, frecvent, se utilizează, în ordinea descreşterii importanţei lor, următorii acizii organici: citric, acetic, lactic,...

Procese metabolice aerobe - fermentații oxidative

Metabolismul oxidativ al bacteriilor cuprinde totalitatea reactiilor de oxidare catalizate de enzime ale lantului respirator celular, in urma...

Relația metabolism primar - metabolism secundar și produșii de origine microbiană

1.Definiţie, caracteristici, căi metabolice Metabolismul este un fenomen specific viului. Toate definiţiile curente ale viului includ trei cuvinte...

Transformările care au loc la fermentarea melasei

1. Fermentarea melasei pentru obţinerea de alcool etilic, şi modificările acesteia (chimice biochimice, microbiologice) 1.1. Schema tehnologica a...

Acid Citric

INTRODUCERE Acidul citric (acid 2- hidroxi-1,2,3-propan tricarboxilic.acid -hidroxicarbalilic)are formula moleculara C6H8O7, structurala...

Procese Metabolice Aerobe

Fermentaţia acetică: Este un proces metabolic aerob,prin care substratul este oxidat în prezenţa oxigenului din aer,sub acţiunea echipamentului...

Ai nevoie de altceva?