Fasolea - Importanta Economica - Raspandire - Compozitie Chimica a Boabelor

Extras din referat Cum descarc?

Importanta economica 
Boabele de fasole sunt folosite in alimentatia umana, ca unul dintre 
alimentele de baza; dupa unele statistici FAO, peste 500 milioane de oameni consuma curent preparate din boabe de fasole. 
Timp indelungat, fasolea a fost denumita ,,carnea oamenilor saraci", datorita continutului ridicat al boabelor in proteine de foarte buna calitate, bogate in aminoacizi esentiali (lizina, arginina, triptofan) si mai accesibile ca pret, prin comparatie cu proteinele de origine animala. Valoarea energetica a boabelor de fasole este, de asemenea, considerabila, apreciata la circa 335 calorii furnizate de 100 g boabe uscate.
In alimentatie sunt folosite fasolea uscata si fasolea verde (pastai) bogata in proteine, zaharuri si vitamine.
Preparatele culinare din fasole uscata au calitati gustative foarte apreciate; nu sunt de neglijat nici proprietatile lor dietetice, fapt pentru care sunt indicate in dieta care insoteste tratarea anumitor boli, printre care afectiunile ficatului.
Faina de fasole poate fi folosita in proportie de 5 - 10% in amestec cu faina de grau, pentru obtinerea unei paini gustoase si hranitoare. Pastaile verzi reprezinta o leguma foarte apreciata, iar in bucatariile chinezeasca sau japoneza lastarii tineri de fasole sunt preparati sub forma de salata.
Fasolea poseda si insusiri medicinale, ceaiurile de pastai de fasole si diferite preparate din fasolea uscata sau verde sunt folosite in scopuri farmaceutice pentru tratarea unor maladii.
Vrejii (substante proteice - 8,1% din s.u.; glucide - 31% din s.u.; celuloza - 36% din s.u.) si tecile reprezinta un furaj valoros, indeosebi pentru ovine si caprine. Tecile au si utilizare medicinala, fiind folosite sub forma de ceai in tratarea diabetului.
Frunzele de fasole constituie si materie prima valoroasa pentru ontinerea acidului citric.
Fasolea se recolteaza vara, destul de devreme (lunile iulie-august), lasand terenul imbogatit in azot, curat de buruieni, fara resturi vegetale, lucrarile solului se fac in conditii bune, astfel ca este o premergatoare buna pentru alte culturi agricole si indeosebi pentru graul de toamna.
Compozitie chimica
Boabele de fasole contin: apa 10,0%, proteina bruta 24,3%, grasimi 1,8%, cenusa 4,9%, amidon 47,3%, celuloza 3,8%.
Prezenta unor aminoacizi esentiali in proportie mai ridicata: lizina (4, 32%), arginina (8,54%), triptofan (1,39%), tirozina (3,32%), histidina (3%), cistina (1,23%), metionina (1,80%) si a acidului ascorbic (vitamina C) confera o valoare nutritiva exceptionala boabelor de fasole. Dintre glucide, zaharoza reprezinta 3 - 4%, iar glucoza 4 - 5%. 
Continutul de substante proteice al boabelor de fasole variaza in functie de: factorii ereditari, conditiile de nutritie si conditiile climatice.
Cenusa contine cantitati mari de: potasiu (1,2-1,9%), fosfor (0,4-0,5%), calciu (0,1-0,2%). 
Durata de fierbere este un indice important de apreciere a soiurilor de fasole si care este influentat, printre altele, de grosimea invelisului si de vechimea boabelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fasolea - Importanta Economica - Raspandire - Compozitie Chimica a Boabelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!