Falsificarea Cafelei

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 18 în total
Mărime: 320.93KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dr. Ing. Ropciuc Sorina
UNIVERSITATEA: ȘTEFAN CEL MARE FACULTATEA : INGINERIE ALIMENTARĂ SPECIALIZAREA: CONTROLUL SI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE

Cuprins

  1. Cafeaua este sămanța fructului arborilor de cafea din familia Rubiaceae,ce cuprinde peste 60 de specii.Dintre acestea,doua specii:Caffea canephora Piene (Caffea robusta) și Caffea arabica contribuie in proporție de 99% la producția mondiala de cafea, celelalte (Liberica, Excelsa ș.a.) reprezentând doar 1%.
  2. Organizația internaționala a cafelei (ICO), în anul 1994, deosebește următoarele categorii de cafea : cafea păstai, cafea verde (boabe), cafea prăjită (roasted sau toastată), cafea solubilă (numită cafea instant sau extract uscat de cafea) și cafea decafeinizată.
  3. Cafeaua poate fi un condiment când se adaugă la diferite produse, dar în cele mai multe cazuri este consumată sub formă de bautură pentru satisfacerea unor plăceri senzoriale și pentru efectele ei stimulente.
  4. Autentificarea cafelei
  5. Problemele legate de autentificarea cafelei comportă două aspecte.Pentru cei ce comercializează cafeaua este oportun de știut originea (țara producătoare) și specia, în timp ce pentru cei ce o procesează, pentru organismele de control și pentru consumatori, interesează încadrarea parametrilor compoziționali și senzoriali în limetele corespunzătoare sortimentului declarat și depistarea unor eventuale fraude.
  6. Autenticitatea ca parte componentă a calităţi, trebuie să fie certă şi certificată, de aceea, fiecare produs trebuie să aibă o denumire însoţită de un set legal de caracteristici pentru a evita orice fel de confuzie pe piaţa de desfacere. În mod normal aspectele autenticităţii alimentare nu ridica probleme de inocuitate.
  7. Criteriile care definesc autenticitatea unui produs alimentar sunt numeroase şi variabile de la un produs la altul, cele mai importante fiind:
  8. - originea geografică;
  9. - originea botanică sau specia (rasa) din care provine materia primă;
  10. - tehnologia de procesare şi conservare;
  11. - categoria, în funcţie de natura materiei prime agricole: convenţionale, organice sau rnodificate genetic (AMG, GMF ,,geneticaly modified foods');

Extras din referat

Cafeaua este sămanța fructului arborilor de cafea din familia Rubiaceae,ce cuprinde peste 60 de specii.Dintre acestea,doua specii:Caffea canephora Piene (Caffea robusta) și Caffea arabica contribuie in proporție de 99% la producția mondiala de cafea, celelalte (Liberica, Excelsa ș.a.) reprezentând doar 1%.

Organizația internaționala a cafelei (ICO), în anul 1994, deosebește următoarele categorii de cafea : cafea păstai, cafea verde (boabe), cafea prăjită (roasted sau toastată), cafea solubilă (numită cafea instant sau extract uscat de cafea) și cafea decafeinizată.

Cafeaua poate fi un condiment când se adaugă la diferite produse, dar în cele mai multe cazuri este consumată sub formă de bautură pentru satisfacerea unor plăceri senzoriale și pentru efectele ei stimulente.

Autentificarea cafelei

Problemele legate de autentificarea cafelei comportă două aspecte.Pentru cei ce comercializează cafeaua este oportun de știut originea (țara producătoare) și specia, în timp ce pentru cei ce o procesează, pentru organismele de control și pentru consumatori, interesează încadrarea parametrilor compoziționali și senzoriali în limetele corespunzătoare sortimentului declarat și depistarea unor eventuale fraude.

Autenticitatea ca parte componentă a calităţi, trebuie să fie certă şi certificată, de aceea, fiecare produs trebuie să aibă o denumire însoţită de un set legal de caracteristici pentru a evita orice fel de confuzie pe piaţa de desfacere. În mod normal aspectele autenticităţii alimentare nu ridica probleme de inocuitate.

Criteriile care definesc autenticitatea unui produs alimentar sunt numeroase şi variabile de la un produs la altul, cele mai importante fiind:

- originea geografică;

- originea botanică sau specia (rasa) din care provine materia primă;

- tehnologia de procesare şi conservare;

- categoria, în funcţie de natura materiei prime agricole: convenţionale, organice sau rnodificate genetic (AMG, GMF ,,geneticaly modified foods');

Conținut arhivă zip

  • Falsificarea Cafelei.pptx

Alții au mai descărcat și

Protecția consumatorilor de cafea

Introducere Tema acestei lucrări este ”Rolul protecției consumatorului în industria cafelei”. Am ales această temă din mai multe considerente....

Cafea

INTRODUCERE „Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea dar dulce ca iubirea” Istoria cafelei este la fel de bogata ca însasi...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Controlul calității cafelei - metode de identificare a falsificărilor

Cafeaua este sămânţa fructului arborilor de cafea (peste 60 specii). Dintre acestea, două specii (Coffea robusta şi Coffea arabica) contribuie,...

Falsificarea Mierii de Albine

Mierea de albine este un produs alimentar complex susceptibil de a fi falsificat. Pentru decelarea fraudelor sunt promovate o multitudine de...

Te-ar putea interesa și

Protecția consumatorilor de cafea

Introducere Tema acestei lucrări este ”Rolul protecției consumatorului în industria cafelei”. Am ales această temă din mai multe considerente....

Cafea

INTRODUCERE „Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea dar dulce ca iubirea” Istoria cafelei este la fel de bogata ca însasi...

Falsificarea Produselor Alimentare

Consideraţii generale În accepţiunea unor autori falsificarea este operaţia de obţinere a unui produs asemănător cu altul, deja existent în...

Falsificarea cafelei și a derivatelor

PREZENTAREA GENERALA A PRODUSULUI Arborele de cafea este un arbust tropical perenal, clasificat sub genul Coffea, și face parte din familia...

Miere de albine - protecția consumatorilor

CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE Prezenta lucrare vizează probleme ale manoperelor frauduloase comise asupra mărfurilor alimentare, cu referinţă la...

Piața cafelei

INTRODUCERE Aroma cafelei... ne “loveste” in fiecare zi chiar daca prezenta ei este deja un aspect banal al cotidianului. Probabil ca pe fiecare...

Comportamentul de cumpărare al consumatorilor

Introducere În cadrul acestei lucrări am ales să tratăm rolul protecției consumatorului în industria cafelei, precum şi impactul pe care îl are...

Manoperele frauduloase comise asupra mărfurilor alimentare

INTRODUCERE Prezenta lucrare înglobează probleme ale manoperelor frauduloase comise asupra mărfurilor alimentare, particularizând apoi în cadrul...

Ai nevoie de altceva?