Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1883
Mărime: 25.50KB (arhivat)
Publicat de: Oliviu Manolache
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA SIBIU FACULTATEA DE ŞAIAPM

Cuprins

  1. 1. Grupa de produse
  2. 2. Caracterizarea produsului alimentar ( schema tehnologică de obţinere a produsului;descrierea operaţiilor tehnologice- scopul operaţiei, utilajul folosit, parametri; caracteristicile produsului finit şi defectele produsului finit ).
  3. 3. Sursa litigiului
  4. 4. Istoricul litigiului
  5. 5. Studierea documentelor operative
  6. 6. Studierea documentelor normative care prescriu calitatea marfii
  7. 7. Documentarea bibliografică
  8. 8. Documentarea pe teren
  9. 9. Investigarea obiectului expertizei
  10. 10. Consemnarea investigaţiilor

Extras din referat

1. Grupa de produse

Din punct de vedere merceologic Salamul de Sibiu face parte din grupa a şasea de produse alimentare „ Carne şi produse rezultate din prelucrarea cărnii. “

2. Caracterizarea produsului alimentar

Datorită posibilităţilor de a crea condiţii artificiale de climat acest produs se poate fabrica în toate părţile ţării, pe toată durata anului.Salamul de Sibiu face parte din categoria salamurilor din carne crude-maturate.

Schema tehnologica de fabricarea “Salamului de Sibiu”

Descrierea operaţiilor tehnologice

• Depozitarea materiilor prime: semicarcasele de porc, sferturile de bovină şi slănina se depozitează pentru maximum 48-72 ore, la 2...4°C, cu ventilaţie continuă pentru a favoriza pierderile în umiditate, în special la carne.

• Tranşarea, dezosarea, alegerea cărnii se realizează în spaţii climatizate la temperatura aerului de 10...12°C şi umiditate de 65-75%. Carnea se introduce la tranşare cu temperatura de maximum 4°C.

• Scurgerea, zvântarea şi întărirea cărnii

Scurgerea şi zvântarea au drept scop reducerea umidităţii cărnii. Întărirea are drept scop formarea consistenţei cărnii, necesară unei bune mărunţiri precum şi reducerea temperaturii acesteia pentru a evita încălzirea compoziţiei în timpul mărunţirii. Aceste operaţii se realizează pe tăvi aşezate pe cărucioare.

Întărirea slăninii tăiate în cuburi de 3-4cm se face prin congelare la temperatura aerului de -10°C, timp de 2-3 zile, astfel ca temperatura acesteia să ajungă la -5...-7°C.

• Formarea amestecului prin tocare

Formarea amestecului când carnea de vită şi de porc este aleasă la „roşu” se face prin cântărirea a 70% carne de porc şi 30% slănină, astfel ca în produsul uscat până la 30% umiditate să nu se depăşească procentul de 42-45% lipide.

• Mărunţirea materiilor prime se face la cutere până la mărimea unui bob de orez, cu introducerea materiilor prime şi auxiliare în ordinea următoare: slănină, carne de porc, amestec de sărare, condimente.

• Dezaerarea şi compactarea compoziţiei au loc într-o presă-melc care lucrează sub vid de 500-600 mmHg, pasta dezaerată şi comprimată fiind introdusă în cilindrii de umplere care sunt aduşi la maşina de umplere pe o cale de rulare.

• Umplerea şi legarea batoanelor

Umplerea se face în membrane cu diametrul de 40-120mm, legate la un capăt şi înmuiate în apă caldă la 40…45°C. După legare, batoanele se agaţă pe beţele rastelului cărucior.

• Zvântarea şi afumarea la rece

Zvântarea se face la 4…6°C, cu o circulaţie moderată a aerului timp de 48 de ore şi are drept scop pierderea în greutate care poate ajunge până la 3%.

Afumarea se face cu lemn de esenţă tare şi se execută la următorii parametrii: temperature 9-12°C, durata de 4-10 zile în funcţie de diametrul batoanelor respective.

• Uscarea-maturarea

În cazul Salamului de Sibiu procesul de uscare decurge în trei subfaze:

- subfaza I are loc la temperature aerului de 10-12°C si umidiate 85-92%, cu circulaţia aerului intermitentă, iar durata este de 20 de zile. În această subfază, producţia din depozit se însămânţează cu spori de mucegai nobil.

- subfaza a-II-a se realizează la 10-12°C şi umiditate 85-90%, cu circulaţie intermitentă a aerului, durata subfazei fiind de 50 de zile.

- Subfaza a-III-a se realizează la următorii parametrii: temperatura aerului 14°C, umiditate 75-80%, cu circulaţia aerului intermitentă şi durata 20 de zile.

Uscarea are drept scop pierderea în greutate care pe toată faza uscării va fi de 30-34%.

Preview document

Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu - Pagina 1
Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu - Pagina 2
Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu - Pagina 3
Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu - Pagina 4
Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu - Pagina 5
Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu - Pagina 6
Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu - Pagina 7
Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu - Pagina 8
Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Expertizarea Produselor Alimentare - Salamul de Sibiu.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Determinarea Proteinelor Prin Metode Optice

DETERMINAREA PROTEINELOR PRIN METODE OPTICE Proteinele sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri simple sau complexe de...

Controlul și expertiza cafelei

Cafeaua a fost una dintre cele mai populare băuturi încă de acum câteva mii de ani, însă doar de puțin timp oamenii de știință au descoperit care...

Ai nevoie de altceva?