Evaluarea riscului de mediu pentru amplasamente industriale contaminate istoric cu poluanți chimici

Extras din referat Cum descarc?

Activitatile din trecut si din prezent precum explorarea minereurilor si mineritul, producerea energiei electrice, activitatile industriale, utilizarea accidentala sau intentionata a materialelor nucleare in cadrul unor activitati civile sau militare, sau altele, au dus la prezenta unei mosteniri de terenuri si ecosisteme contaminate (EC, 2006a; MMP, 2007a; Dixon et. al., 2007). Aceasta afirmatie este suficienta pentru a ridica statutul evaluarii si managementului siturilor contaminate printre cele mai critice obiective ale politicilor si practicilor. Si mai mult, reglementarile si politicile referitoare la protectia mediului acorda prioritate reabilitarii resurselor contaminate, precum solul sau apa, mai degraba decat exploatarii unor resurse naturale neatinse. Ca si consecinta, reabilitarea siturilor contaminate sau potential contaminate este preferata in fata dezvoltarii spatiilor agricole sau naturale cunoscute ca si terenuri verzi. Acest lucru este cunoscut in majoritatea statelor europene deoarece spatiile verzi deschise sunt din ce in ce mai reduse datorita intensificarii utilizarii terenului (Dixon et. al., 2007; NICOLE, 2008; US Sustainableremediation forum, 2009; Latawiec et. al., 2010; ICCL, 2011).
Statisticile releva importanta evaluarii si reabilitarii amplasamentelor contaminate. Un raport recent al Agentiei Europene pentru Protectia Mediului estimeaza ca activitati potential poluante s-au desfasurat pe aproape 3 milioane de amplasamente din Europa, dintre care aproximativ 250.000 au fost apreciate ca necesitand o remediere. Pe de alta parte mai mult de 80.000 de amplasamente au fost remediate in ultimii 30 de ani in tarile europene, unde sunt disponibile informatii referitoare la remediere. Tarile europene nu sunt singurele care au numeroase situri contaminate. Se estimeaza ca doar in Statele Unite ale Americii sunt mai mult de 450.000 de situri contaminate care necesita remediere (EEA, 2007a).
Dupa Darmendrail et. al. (2011), pana in prezent evolutia politicilor de management a siturilor contaminate a avut trei etape importante:
- prima generatie: in anii 1980 (implica un control drastic al riscului, abordari sistematice, prioritati axate pe contaminarea solului); mai sunt regasite si azi la nivel national;
- a doua generatie: in ani 1990 -  evaluarea riscului pentru terenuri contaminate ( posibilitatea de 
realizare a unor abordari specifice, asigurarea unei reutilizari sigure pentru receptori si stoparea degradarii, eventual imbunatatirea factorilor de mediu);
- a treia generatie: dupa 2000 -  Managementul terenului bazat pe evaluarea riscului (integrarea cu planiicarea teritoriala, managementul apei, factorul socio-economic).
Ultimul progres si perceptie/abordare include aplicarea obiectivelor de calitate care pot fi atinse daca se iau in considerare solutiile eficiente din punct de vedere al costului si al principiilor privind protectia sanatatii umane si a mediului, prin prisma dezvoltarii durabile (CLARINET, 2002a,b,c; ICCL, 2011).
Luand in considerare aceste considerente generale privind managementul siturilor contaminate, ceea ce devine urgent pentru a include principiul dezvoltarii durabile intr-un proces decizional real este identificarea corecta a zonei de interes si stabilirea unei metodologii de management potrivite (Ozunu et. al., 2009; Olah et. al., 2012). Astfel ca, prezenta lucrare, propune o metodologie in acest sens, tinand cont de reglementarile existente in domeniu, la nivelul Romaniei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea riscului de mediu pentru amplasamente industriale contaminate istoric cu poluanti chimici.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT - EVALUAREA RISCULUI DE MEDIU PENTRU AMPLASAMENTE INDUSTRIALE CONTAMINATE ISTORIC CU POLUANTI CHIMICI - Ileana -  Codruta Stezar, CLUJ-NAPOCA - 2012


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!