Etichetarea Aditivilor Alimentari

Cuprins referat Cum descarc?

I.Generalitati.pag 1-2
II. Clasificarea aditivilor alimentari.pag 2-4
III. Utilizarea aditivilor alimentari.pag 4-5
IV. Impactul aditivilor asupra sanatatii.pag 5-6
V. Etichetarea aditivilor alimentari.pag 6
1. Generalitati.pag 6
2. Scopul etichetarii.pag 7-8
3. Functiile etichetarii.pag 8
4. Etichetarea aditivilor alimentari.pag 9-11
5. Comisia codex alimentarius in ceea ce priveste etichetarea aditivilor alimentari


Extras din referat Cum descarc?

I.Generalitati
Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este ingredient alimentar caracteristic avand sau nu o valoare nutritiva, prin adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice, in decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament si ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componenta a acestor produse alimentare. Cea mai mare parte a lor sunt substante chimice de sinteza care nu se gasesc in mod natural nici in regnul vegetal nici in cel animal, deci nu ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra. 
Organismul uman, vazut prin prisma biochimica, nu detine cai metabolice proprii acestor substante. Aceste substante sunt obtinute in urma unor reactii chimice "in eprubeta", (de exemplu acidul citric, benzoatul de sodiu, etc.) adaugati in alimente sau bauturi cu scopul de a le ameliora diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare, sunt lipsite de energiile vitale pe care in mod natural substantele produse de natura le contin. Din acest punct de vedere, putem spune ca aditivii alimentari sunt substante "moarte" prin inprumutarea de cai metabolice necesare biotransformarii lor in vederea eliminarii din organism.
Aditivii alimentari sunt "... substante adaugate in produsele alimentare cu scopul de a le modifica sau crea anumite proprietati, a facilita anumite operatii de prelucrare si a asigura o anumita stabilitate in timp
Potrivit art.73 din Norma igienico-sanitara din 16 decembrie 1998 pentru alimente, "aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.
Prezenta reglementare nu se aplica:
- aditivilor tehnologici;
- substantelor folosite la protectia plantelor;
- substantelor adaugate pentru sporirea valorii nutritive (vitamine, minerale);
- concentratelor naturale (uscate sau sub alta forma) incorporate in aliment in timpul procesului tehnologic, datorita aromei specifice, proprietatilor nutritive sau puterii lor de colorare;
- colorantilor utilizati pentru partilor necomestibile a unui aliment.
- substantele de tratare a apei;
- pectina continuta in mod natural de aliment;
- baza chewing;
- dextrina, amidonul modificat prin diverse tratamente;
- plasma sanguina, gelatina, proteinele hidrolizate, proteina din lapte, glutenul;
aminoacizii, altii decat acidul glutamic, glicina, cisteina.
II. Clasificarea aditivilor alimentari
In primul rand, atunci cand vorbim despre aditivi trebuie sa facem distinctia intre aditivii alimentari si cei nealimentari.
Studiul de fata are in vedere numai aditivii alimentari. Acestia pot fi clasificati avand in vedere mai multe criterii.
Literatura de specialitate imparte aditivii in functie de actiunea acestora in:
a) conservanti alimentari. Acestia asigura prelungirea duratei de pastrare, a stabilitatii produselor alimentare, au actiune bacteriostatica - impiedica multiplicarea microorganismelor si bactericida, distrugand microorganismele. Aceasta actiune este pusa in evidenta si de studiile recente ale Institutului de Sanatate Publica Timisoara care efectueaza determinari privind actiunea anti-microbiana a unor aditivi alimentari.
Principalii conservanti alimentari admisi prin normele de igiena sunt:
-acidul benzoic, sarurile acidului benzoic de potasiu (K), calciu (Ca), sodiu (Na),
acidul ascorbic, sarurile acidului ascorbic de potasiu (K), calciu (Ca), sodiu (Na), acidul propionic, sarurile acidului propionic de potasiu (K), calciu (Ca), sodiu (Na), nitratii de sodiu (Na) si potasiu (K)
In ultima perioada, pietele noastre au fost invadate de tot felul de fructe a caror perioada de coacere este in cu totul alt sezon al anului. In mod normal fructele, in special cele de toamna, se pot pastra o perioada de timp, ele sunt tratate impiedicand degradarea lor fizica, fructul devenind o masa vegetala moarta, pe care imi vine sa o asemuiesc cu o ,,bucata de plastic gustos". Oamenii de stiinta afirma ca, in cantitati mici, consumul lor nu constituie un pericol pentru org
b) Colorantii alimentari sunt substante de sinteza ale caror molecule au proprietatea de a se fixa ori pe grasimi ori pe fibrele celulozice din alimente. Cele mai nocive sunt cele care se fixeaza pe grasimi, pentru ca acestea odata ajunse in organism se vor depune in tesutul adipos, colorandu-l, iar mai tarziu pot genera diverse probleme de sanatate.


Fisiere in arhiva (2):

  • Etichetarea Aditivilor Alimentari.doc
  • prima pag la politici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!