Enzime

Cuprins referat Cum descarc?

I. Enzimele.pag.4.
I.1. Cataliza enzimatica (biocataliza).pag.6.
I.2. Clasificarea enzimelor.pag.6. 
II. Criterii de purificare pentru enzime.pag.7.
II.1 Purificarea enzimelor.pag.8.
II.2.Procedee de purificare a enzimelor.pag.10.
II.3.Purificarea lactat dehidrogenazei.pag.11.
II.4.Procedeul de purificare al lactat dehidrogenazei.pag.12.
III. Procedee de separare a enzimelor.pag.13.
III.1.Separarea electroforetica a enzimelor.pag.15.
III.2.Metode de separare a enzimelor.pag.16.
III.3.Dializa.pag.17.
III.4.Termoprecipitarea enzimelor.pag.17.
III.5.Precipitarea fractionata la pH izoelectric a enzimelor.pag.17.
IV. Procedee de determinare a concentratiei enzimelor.pag.18.
IV.1.Modul de exprimare a concentratiei enzimelor.pag.18.
IV.2.Preparate enzimatice de inalta puritate.pag.19.
V. Bibliografie.pag.22.


Extras din referat Cum descarc?

I. ENZIMELE
Enzimele sunt macromolecule de natura proteica , ce au rol de catalizatori in reactiile din organismele vii .
Termenul de enzima a fost introdus de Kuhne in 1878 si inseamna in drojdie , ceea ce arata ca activitatea enzimelor catalizatori ai reactiilor biochimice nu este legata de viata celulei de drojdie .
Enzima a existat din cele mai vechi timpuri , dezvoltandu-se pe baze empirice, pe experienta castigata de generatii . In ultimii ani enzimologia s-a dezvoltat exploziv, pe baza unor cercetari ample privind structura enzimelor , mecanisme de reactii studiate la nivel electronic si cuantic , integrarea si reglarea proceselor enzimatice in cadrul metabolismului intermediar . Sinteza chimica a unor enzime reprezinta una din marile performante ale enzimologiei moderne - ce deschide calea unor importante posibilitati de aplicabilitate teoretica si practica . S-au obtinut preparate enzimatice inalt purificate (proteaza, pectinaze, amilaze, ribonucleaze, celulaze etc.) in stare libera sau imobilizate pe suporturi solide , care deschid perspectiva obtinerii unor complexe multienzimatice , utilizate ca medicamente, ca senzori enzimatici pentru poluare , in microbiologie , in industria alimentara , in industria medico-farmaceutica , in menaj . 
Printre factorii care determina calitatea alimentelor , gustul si mirosul joaca un rol important . Complexul de senzatii compus din gust si miros formeaza arma. Substantele aromate pot exista ca atare in legume si fructe sau se formeaza dupa recoltare sub influenta activitatii diferitelor enzime al caror substrat poate fi aminoacizi , zaharide , derivati , lipide , acizi grasi sau alte substante numite precursori aromatici . In general substantele aromatizante sunt usor volatile si in timpul conservarii se pierd . Produsul conservat isi pierde de cele mai multe ori aroma de produs natural proaspat si capata in schimb alte caractere organoleptice . Cercetatorii au constatat ca prin sterilizare termica se distrug pe langa alte enzime si enzimele ce caracterizeaza formarea substantelor aromatizante dar nu se distrug precursorii substantelor aromatizante . Daca la procesul alimentar conservat se adauga preparate enzimatice extrase din produsul natural (sau din alta planta din aceeasi familie), alimentul conservat redobandeste gustul si mirosul specific al produsului crud.
Gustul amar al grepfruturilor si al produselor fabricate din acesta (sucuri, gemuri, marmelade ) se datoreaza unui glicozid naringina care se gaseste in cantitate mare in albedo ( partea alba a cojii). Prezenta naringinei in concentratie mare in sucurile de grepfrut le face dezagreabile. Aceste neajunsuri pot fi inlaturate prin hidroliza naringinei rezultand substante ce nu sunt amare. Enzima naringinaza, ce catalizeaza aceasta reactie, a fost identificata in semintele de telina in cantitati mici in regiunea dintre flaveda si albedo din grepfruturi.
Imbrumarea enzimatica a fructelor si legumelor se datoreaza faptului ca sunt oxidati compusii fenolici cu formare de chinone apomelanine - substante de culoare inchisa - procese ce implica enzime din categoria fenoloxidazelor, tirozinazelor. Acest fenomen este dependent de lumina si caldura, de aceea fructele si legumele care primesc mai multa lumina au o valoare mai intensa decat cele umbrite.
Procesele enzimatice care au loc in produsele animale. Si in produsele animale, in special carne, au loc procese enzimatice dupa sacrificarea animalului. Glicogenul nu mai este degradat aerob la bioxid de carbon si apa, ci anaerob la acid lactic. De aceea pH - ul carnii scade de la 7,3 - 7,4 la 5,4 - 5,6 , proces numit maturare. Fragezirea carnii se poate realiza cu preparate enzimatice proteolitice. Durata de gatire la carnea tratata cu preparate enzimatice se reduce cu 1/3. Datorita acestui fapt creste valoarea nutritiva a carnii. Se poate recurge si la injectarea enzimelor proteolitice inainte de sacrificarea animalului, obtinand astfel carne frageda si din animale mai batrane. 
Enzimele sunt considerate a fi indicatorii de calitate in industria alimentara. Aprecierea calitatii alimentelor se face prin :
o Dozarea activitatii enzimelor proprii produsului;
o Dozarea activitatii enzimelor straine de produs aduse de impuritati sau aparute prin alterarea microbiologica.
Spre exemplu, aprecierea calitatii laptelui se face prin determinarea mai intai a enzimelor proprii sau celor aparute prin fenomenul de contaminare bacteriana. Cu ajutorul enzimelor existente in lapte, se poate deosebi laptele crud de cel pasteurizat. Pentru laptele crud proba analizei este pozitiva ( se foloseste coloratia pe care o da iodul cu amidonul ). Dintre enzimele continute in lapte, prezinta o importanta deosebita in aprecierea calitatii amilazele, fosfatazele, prexidazele, xantin oxidaza.
In medicina si farmacie enzimele isi gasesc cele mai multe aplicatii. Enzimologia clinica consta in determinarea enzimelor localizate in organe, tesuturi, lichide biologice si este un pretios instrument in diagnostic si tratament.
Cu toate dificultatile generate de structura lor proteica, enzimele sunt folosite din ce in ce mai mult in terapeutica. Enzimoterapia foloseste enzime individuale, asociatii enzimatice, asociatii de enzime si alte substante active, activatori si inhibitori enzimatici. In cazul afectiunilor digestive se folosesc pepticazele ( pepsina, tripina, chimotripsina ), lipaza si amilaza. In afectiuni dermatologice insotite de procese inflamatorii se utilizeaza enzime proteolitice (tripsina, papaina, alfa-chimotripsina). In afectiunile oftalmologice se folosesc lizozimul, tripsina, alfa-chimotripsina.
Enzimele au largi aplicatii in industria de biosinteza enzimatica. Astfel se pot obtine substante optic active (aminoacizi, hidroxiacizi), antibiotice si alte medicamente, biopolimeri folositi in industria extractiva. De asemenea se pot realiza diferite reactii de oxidare a unor substante organice sau reactii de transformare biochimica a unor compusi naturali (hormoni steroizi).
Botanica si chimia agricola aplica analiza enzimatica in cercetarea fiziologiei plantelor, in controlul calitatii unor produse vegetale. Studiile privind comportamentul la ger si la seceta a unor plante de cultura folosesc analiza enzimatica. Calitatea semintelor este testata prin activitatea enzimatica a proteinelor, a alfa - amilazei.
Folosirea preparatelor enzimatice pentru hidroliza materialelor celulozice, deschide perspective transformarii superioare a unor reziduuri vegetale sau animale.
Enzimele isi gasesc o larga aplicabilitate si in microbiologie. Microorganismele sunt crescute in medii de cultura incat pot produce cantitati mari dintr-o gama variata de substante organice.
In industria chimica enzimele sunt utilizate atat ca reactivi chimici de analiza, cat si ca reactivi chimici de sinteza. In domeniul chimiei, proteinelor nu li se poate concepe studiul secventei de aminoacizi a unei proteine fara utilizarea metodelor de hidroanaliza enzimatica cu proteinoze. In chimia analitica sunt folositi electrozi enzimatici sensibili la concentratia diferitelor substante. In chimia preparativa se folosesc diferite transferaze pentru grefarea unor grupari de compusi organici rezultand substante noi, ce se obtin greu prin metode chimice clasifice. Preparatele enzimatice sunt folosite in industria textila, industria tabacariei, blanurilor, in curatatorii chimice.
Importanta deosebita a enzimelor explica varietatea domeniilor de aplicabilitatea acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Enzime.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!