Efectul Consumului de Amfetamine Asupra Organismului Uman

Extras din referat Cum descarc?

Amfetaminele sunt un grup de substante puternice si inalt adictive care afecteaza dramatic sistemul nervos central. Aceste substante sunt derivati ai adrenalinei (epinefrinei) la care predomina efectele excitatoare centrale. De aceea sunt numite si ,,amine de trezire" sau ,,amine tonifiante". Majoritatea derivatilor amfetaminici sunt psihostimulenti, iar unii dintre ei au o anumita asemanare cu structura chimica a mescalinei si prduc efecte fundamental halucinogene.
Restrictiile impuse utilizarii amfetaminelor la jumatatea anilor saizeci au dus la aparitia primelor laboratoare clandestine pentru sinteza acestor tipuri de substante si ca o consecinta sunt denumite droguri de sinteza sau designer drugs. In anii `70 se stia ca exista sute de astfel de laboratoare in Statele Unite ale Americii de Nord. Initial produceau amfetamina si metamfetamina. Datorita faptului ca aceste substante erau incluse pe listele de substante interzise, au aparut rapid producerea de derivati amfetaminici care nu apareau pe liste, pentru a evita astfel acuzatiile de trafic de narcotice. Legislatia a incadrat noii compusi ca si substante ilegale. Laboratoarele clandestine nu sintetizau doar amfetamine ci produceau si alte substante.
Originea si sinteza amfetaminelor si drogurilor de sinteza sau de design
Din punct de vedere chimic, amfetaminele sunt derivati ai feniletilaminei. Structura acestora prezinta o similitudine cu anumiti neurotransmitatori endogeni (noradrenalina, dopamina si serotonina) si cu substante halucinogene cum ar fi mescalina.
In scopul cautarii medicamentelor pentru tratamentul pe cale orala pentru astm, oamenii de stiinta de la compania Lilly din Indianapolis s-au interesat de planta mahuang (Ephedra vulgaris) utilizata in medicina traditionala chineza pentru terapia astmului. In 1923 au reusit sa izoleze principiul activ din aceasta planta, efedrina, cu o structura chimica asemanatoare cu cea a noradrenalinei. A fost comercializata pentru tratamentul astmului. Plecand din acest moment a inceput o cautare a derivatilor sintetici ai efedrinei, care s-a incheiat cu sinteza a aproape doua milioane de compusi si comercializarea a 20 dintre acestia.
In 1927, Gordon Alles a sintetizat amfetamina, a carui nume corespunde structurii chimice Alfa-Fenil-Etil-amina. Aceasta a rezultat mai activ decat efedrina. In 1934 a fost sintetizata metamfetamina. Initial, amfetamina a fost comercializata sub forma de inhalator nazal in Germania in 1930 si mai tarziu, in 1932, in SUA cu denumirea comerciala de Benzedrin. Amfetamina a fost comercializata ca vasoconstrictor nazal pentru tratamentul congestiei nazale. De la administrarea intranazala s-a trecut la utilizarea pe cale orala. Au fost descoperite efectele euforizante ale acesteia, actiunea asupra oboselii si somnului, imbunatatirea randamentului intelectual si psihomotor. Au fost apreciate, de asemenea, primele semne de alerta cu privire la capacitatea acestei substante de a crea abuz si dependenta precum si cu privire la tabloul de intoxicatie acuta si aparitia tabloului psihotic, intre 1938-1939. Toate acestea au concis cu cel de-al doilea razboi mondial.
La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial au fost eliberate cantitati enorme de amfetamine in scopuri medicale. In Japonia au fost promovate pentru vindecarea apatiei si redobandirea starii active provocandu-se astfel prima epidemie de abuz masiv de amfetamine. Epidemii similare s-au produs ca urmare a comercializarii de femetrazina pentru suprimarea apetitului in tarile scandinave la jumatatea anilor saizeci.
In timpul anilor `70 in mediile hippie din San Francisco s-a inceput utilizarea metamfetaminei pe cale intravenoasa. In general se injecta fara a fi combinata dar uneori era amestecata cu heroina (speed-ball). Se consuma, de asemenea, pe cale nazala. La inceputul anilor `90 era popularizata o forma cristalizata denumita ice care permite vaporizarea, astfel incat era posibila inhalarea pe cale pulmonara sau prin fumare.
Istoria drogurilor de sinteza a inceput in anii `60, cand un grup de chimisti au sintetizat 3,4-metilenodioximetamfetamina sau MDMA (ecstasy, Adam, XTC). Aceasta fusese descoperita in 1912 si patentata in 1914 de copania Marck care cauta un vasoconstrictor, insa nu a fost comercializata niciodata. In anii `50, diverse trupe militare si armata nord-americana au experimentat aceasta substanta pentru posibila utilitate in razboi, constatandu-se potentialul toxic al acesteia in cazul mai multor specii de animale. In anii `60 a inceput sa fie utilizata ca drog psihoactiv, iar in anii `70 au aparut primele studii cu privire la efectele acesteia. Redescoperitorul MDMA a fost chimistul Alexander Shulgin care a sintetizat sute de amfetamine si care a scris doua carti despre sinteza feniletilaminelor si indolaminelor.
Efectele MDMA s-au dovedit a fi diferite de alte amfetamine. Pe langa faptul ca actioneza ca psihostimulent, produce o senzatie de apropiere fata de ceilalti, o dorinta crescuta de contact cu ceilalti, o facilitate majora a intimitatii, o empatie crescuta. Aceste efecte sunt denumite entactogene. Cresterea utilizarii acestei substante in anii `80 a facut ca Drug Enforcement Agency (DEA) sa interzica in 1985 si sa fie inclusa in listele de substante aflate sub control in 1986. Drug Enforcement Agency este organismul antidrog al guvernului nordamerican.
Consumul prezent extins al drogurilor de sinteza (cunoscuta sub denumirea de pastile) pe piata ilegala pare a fi inceput in 1985 sau 1986 in Ibiza. In 1987 consumul de ecstasy a fost asociat cu localurile cu muzica acid. Din acel moment consumul de ecstasy, de Eva, sau de pilula dragostei a fost asociat cu petreceril (rave, festivaluri tehno, afters) si muzica electronica cu ritm repetat (acid, house, tehno, dance). Sunt subdtante care se consuma la sfarsit de saptamana in medii festive si in compania prietenilor.
Drogurile de sinteza se prezinta de obicei sub forma de comprimate cu simboluri si culori evocatoare, care reproduc subiecte de actualiate sau marci. Uneori se vand sub forma de capsule. Se administreaza pe cale orala prin inghitire, desii unii consumatori inhaleza pulderea capsulelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectul Consumului de Amfetamine Asupra Organismului Uman.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!