Introducere 3 Capitolul I. Dreptul la protectia de catre stat a intereselor consumatorilor 5 Capitolul II. Dreptul consumatorilor la repararea prejudiciilor cauzate de achizitionarea de marfuri si servicii necalitative 7 Capitolul III. Dreptul consumatorilor la o informatie completa, autentica si exacta privind caracteristica de baza a produselor si serviciilor 10 Capitolul IV. Dreptul consumatorilor la produse inofensive pentru viata, sanatatea si securitatea sa 15 Capitolul V. Dreptul consumatorilor la asociere in organizatii pentru protectia drepturilor consumatorilor 18 Capitolul VI. Dreptul consumatorilor la recuperarea pierderilor si repararea prejudiciului moral 20 Bibliografie 27
Introducere Conceptul privind drepturile consumatorilor isi are originea in Cartea drepturilor consumatorilor definita de fostul presedinte al SUA J. E. Kenedy - in martie 1962 sub forma unui mesaj special adresat Congresului american. Desi Carta nu a mai fost definitivata (in acelasi an presedintele Kenedy a fost asasinat), ea ramane importanta prin conturarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor (dreptul la alegere libera, dreptul la informare, dreptul la petitie si ascultare, dreptul la protectie), dar mai ales prin faptul ca ea a servit drept model de referinta la elaborarea legilor de protectie a consumatorilor ce au aparut in deceniile sapte si opt in SUA si in alte tari din continentul american (Canada, Mexic), cat si din Europa (Belgia, Franta, Germania, Suedia). Pentru tarile Comunitatii Europene, Consiliul Europei a adoptat in anul 1973 ,,Carta pentru protectia consumatorilor", unde sunt precizate principiile unei politici active de asistenta de reparare a daunelor, informare, educare si reprezentare a consumatorilor. Constitutia Republicii Moldova garanteaza dreptul la un mediu inconjurator neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viata si sanatate, precum si la produse alimentare si obiecte de uz casnic inofensive, de asemenea raspandirea informatiilor veridice privitoare la starea mediului natural, la conditiile de viata si de munca, la calitatea produselor alimentare si a obiectelor de uz casnic (art.37 din Constitutia RM adoptata la 29 iulie 1994). Adoptarea in an.1993 a Legii Republicii Moldova nr. 1453-XII din 25.05.93 Cu privire la protectia consumatorilor a fost un pas important in acest domeniu si a pus bazele cadrului juridic si reglementeaza raporturile juridice dintre consumatori si agentii economici producatori sau comercializatori de produse si servicii. La 13.03.2003 a fost adoptata o noua Lege privind protectia consumatorilor, nr. 105 Monitorul Oficial 126-131/507, 27.06.2003 care continua reglementarea relatiilor in acest domeniu sub aspect mai modern. Acesta lege cu privire la protectia consumatorilor stabileste urmatoarele drepturi de baza ale consumatorilor: - protectia de catre stat a intereselor consumatorilor; - la repararea prejudiciilor cauzate de achizitionarea de marfuri si servicii necalitative; - la o informatie completa, autentica si exacta privind caracteristica de baza a produselor si serviciilor; - protectia de la riscul achizitionarii produselor si serviciilor cu un impact nociv asupra vietii sanatatii si securitatii consumatorului; - la asociere in organizatii ale consumatorilor; - la sesizarea in judecata si alte organe statale abilitate. Practic drepturile fundamentale stabilite prin legea privind protectia consumatorilor se intercaleaza cu principiile directoare de protectie a consumatorilor recomandate de Organizatia Natiunilor Unite.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.