Dracila - Fruct al Padurii

Cuprins referat Cum descarc?

Berberis vulgaris - caractere de cunoastere.
Ecologie si raspandire.
Recoltare.
Pregatirea produsului in vederea prelucrarii.
Compozitie chimica.
Contraindicatii.
Actiune farmacodimnamica si utilizari terapeutice.
Preparate din macese : ceaiul, infuzia, decoctul, tincture, maceratul, vinul, siropul, lichiorul, jeleul.
Retete traditionale : gemul de macese sau Hetschenpetsch.
Cosmetica.
Bibliografie.


Extras din referat Cum descarc?

Dracila
(Berberis vulgaris )
Caractere de recunoastere
Planta: Arbust erect ghimpat, inalt pina la 3m; radacina: pivotanta, groasa pina la 4cm, cenusie-galbuie la exterior, galbena la interior; tulpina: ramuri muchiate, de aceeasi culoare cu radacina; pe ramurile tinere spini trifurcati, de 1-2 cm lun!gime, cad la ramurile batrine; frunze: cu dispozitie alterna, ovate, lungi de 3-8cm, petiol scurt, pe margine cu dinti desi si ascutiti si nervura reticulata; flori: grupate cite 15-25 in ciorchini, aplecate, de 4-6cm lungime, galbene, pe tipul G; fruct: baca ovoida, lunga de cca. 1cm si lata de 0,6cm, rosie-aprinsa, in interior cu doua seminte.
Cortex Berberidis (cortex radicis, cortex cauli) este formata din scoarta de radacina sau tulpina de culoare bruna-deschis pina la bruna-inchis-rosiatic sau bruna cenusie (la tulpini) sub forma de bucati, suluri mici sau jgheaburi. Fara miros caracteristic, gus!tul este astringent.
Fructus Berberidis - bace ovale sau elipsoidale de culoare rosie-inchis la exterior, de 7-8mm lungime si cca. 3mm latime, cu un disc mic la partea superioara, reprezentand restul stigmatului, iar la baza urmele de insertie a pedicelului. La interior fructele au o pulpa incolora in care se gasesc doua seminte ovale. Fara miros caracteristic, gustul acru astringent.
Ecologie si raspindire
Planta de lumina, de locuri aride, fiind intilnita in tufisuri, la marginea ogoarelor, in locuri pietroase. Altitudinal se intinde in zona de cimpie si mai ales in cea colinara. Fiind gazda inter!mediara pentru ciuperca Puccinia graminis care paraziteaza griul dind rugina, planta este distrusa, mai ales in zonele de cultura ale griului. Este intalnita in intreaga tara.
Recoltare
Coaja radacinii si tulpinii se recolteaza in lunile aprilie-mai, in general de la arbustii care sint scosi in actiunea de combatere a ruginii. Se fac cu briceagul doua taieturi inelare la distanta de 10- 15 cm care se unesc apoi printr-o taietura longitudinala. Fructele se recolteaza la maturare deplina in septembrie-noiembrie, taindu-se intre!gul ciorchine.
Pregatirea produsului in vederea prelucrarii
Cojile, atit de la ra!dacina cit si de la tulpina, se pot usca la soare, iar pe timp nefavorabil in incaperi bine aerate. Pe cale artificiala se usuca la 40?.Fructele se usuca exclusiv artificial la 50-60?, dupa care se freaca pe ciur si se vintura pentru indepartarea coditelor si axului ciorchine!lui. Randament la uscare: pentru coaja 4/1 ; pentru fructe 3-5/1.
Conditiile tehnice de receptie prevad pentru coji fragmente in forma de tub sau jgheab, cenusii-galbui la exterior, galbene la interior, avind ca impuritati max. 3% coji cu interiorul patat, mucegait sau innegrit si max. 1% resturi de lemn, corpuri straine minerale si orga!nice max. 0,5% pentru fiecare, umiditate max. 13%. Pentru fructe se prevad ca impuritati max. 2% fructe imature sau brunificate si max. 1% resturi de codite, corpuri straine organice si minerale :max. 0,5% pentru fiecare, umiditate - max. 15%.
Compozitie chimica
Principiile active sint alcaloizii in proportie de 2-3% in radacina din care cantitatea maxima(1-1,5%) este berbe!rina care este insotita tot de alcaloizi de tip izochinolinic: berberubina, iatrorizina, palmatina, columbamina (baze cu amoniu cuaternar); berbamina si oxiacantina (baze tertiare de tip bisbenzil). Alaturi de alcaloizi, in scoarta de Dracila mai exista taninuri, acid chelidonic, rezine etc. Fructele coapte nu contin alcaloizi. Ele contin cca. 5% glucoza si fructoza, acid malic, gume, pectine si vitamina C.
O reactie simpla permite identificarea berberinei si prin aceasta identificarea materiei prime in caz de confuzii. Un gram de pulbere de scoarta se incalzeste cu 10 ml apa pe o baie de apa citeva minute. Dupa filtrare, se evapora cca. 1ml din solutie tot pe baia de apa. Citeva pi-caturi de acid clorhidric 3% fac sa se formeze dupa citeva minute cris!tale galbene de berberina care la lumina, dupa alte citeva minute, se coloreaza in rosu-brun.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dracila - Fruct al Padurii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!